Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Сериозните причини за космите по брадичката

 

Оценка: (0/5)

 
 

Ако си забелязала (и прилежно откъснала) косъмчета, които странно защо са поникнали по брадичката ти, едва ли си обърнала кой знае какво внимание – минало, заминало, пинсетата се е погрижила за тях.

Сериозните причини за космите по брадичката

Повечето хора – както мъже, така и жени – могат да забележат заблуден косъм, поникнал на нетипично място по тялото, но това не е повод за притеснение. Въпреки това, ако забелязваш, че космите стават все повече и порастват отново, дори след като ги отстраниш, то сега ти разкрием кои са причините за това.

7 звезди, които не искат да се обезкосмяват

Прекомерното, тъмно и гъсто окосмяване, което е характерно при мъжете, в някои случаи се среща и при жените. Състоянието се нарича хирзутизъм и обхваща една или няколко от следните зони – над-горната устна, по брадичката, гърба, вътрешната част на бедрата и под пъпа. Хирзутизмът обикновено се дължи на повишена продукция на мъжкия хормон андроген или от повишена кожна чувствителност към андрогена.

Звучи ти познато? Ето какво може да се случва:

1. Може би страдаш от поликистоза на яйчниците

Има някои заболявания, които предизвикват поява на прекомерно окосмяване, дължащо се на промени в нивата на хормоните, особено повишени нива на мъжките хормони. Синдромът на поликистозните яйчници е една от най-честите причини. Това е заболяване, което засяга правилната функция на яйчниците ти, като другите симптоми включват нередовен цикъл, акне, напълняване и проблеми със забременяването. Ако страдаш от един или повече от тези симптоми, говори с лекаря си за вариантите. За жалост, все още няма ефикасно лекарство за поликистозни яйчнцици, но съществуват начини (вариращи от промяна в начина на живот, до оперативна намеса) състоянието да се овладее и приведе в по-нормални рамки.

►►► 7 начина да предотвратиш врасналите косми

2. Имаш синдром на Кушинг

Пинсетите понякога не са достатъчни.
Пинсетите понякога не са достатъчни.

Това заболяване също е причина за прекомерно окосмяване, макар да се среща по-рядко – 1 път на 50 000 човека, но жените страдат от него три пъти повече. Синдромът на Кушинг се дължи на повишените нива на хормона кортизол и освен окосмяване води до напълняване, поява на стрии, кожа, която се наранява по-лесно и слабост на мускулите и костите. Синдромът на Кушинг може да се появи като страничен ефект след приемът на определени лекарства и по-рядко, заради тумор в някоя жлеза.

3. Остаряваш

Макар хормоналният дисбаланс и различни заболявания да имат пръст в растежа на космите, то причината да ти се налага да прибягваш по-често до пинсетата или кола маската може да са свещичките върху тортата ти. Да, по-възрастните жени се окосмяват повече, особено след менопаузата. В този случай, множащите се косми по брадичката са просто част от живота, но все пак се консултирай с лекар, за да си сигурна, че нямаш причини за притеснение.

Промяната на интимната прическа през годините

4. Може би трябва да се погрижиш за теглото си

Ако прекомерното окосмяване съвпада с период, при който значително си покачила или намалила теглото си, то трябва да си обърнеш внимание. Затлъстяването променя нивата на женските и мъжките хормони в организма и както вече научи, хормоните играят важна роля при растежа на космите. В противоположния край на спектъра, рязкото отслабване води до увеличаване количеството на фините, подобни на мъх косми по цялото тяло. Това състояние се нарича лануго и може да е индикация за анорексия – хранително разстройство, което изисква спешна лекарска и психологическа помощ.

5. Лекарствата ти влияят

Хирзутизмът се среща при около 10% от жените от бялата раса.
Хирзутизмът се среща при около 10% от жените от бялата раса.

Тези случаи са по-редки, но определи лекарства водят до по-силно окосмяване. Сред тях са тези, използвани за лечение на рак или епилепсия. Анаболните стероиди, използвани незаконно от спортистите, също водят до окосмяване, когато се използват от жени. Освен окосмяване, те предизвикват още множество проблеми, вариращи от резки смени на настроенията, повишена агресивност, повишаване на риска от инфаркт и инсулт.

►►► 6 грешни мита за бръсненето и кола маската

6. Предразположена си към прекомерно окосмяване

Хирзутизмът не се предава по генетичен път, но има някои етнически групи, които са по-предразположени към него. Състоянието се проявява по-често при жени от средиземноморските региони или от Близкия изток. Въпреки това, около 10% от жените от бялата раса също могат да страдат от хирзутизъм.

Какво можеш да направиш?

Искаш да се справиш с окосмяването по лицето веднъж завинаги? Начините за справяне с проблема са доста, като ефектът от един или друг метод може да варира. Физическото отстраняване на окосмяването, като скубане с пинсета, бръснене, кола маска, изсветляване или използване на депилатоарни кремове са най-честото срещаните и евтини варианти. Лошото при тях е, че водят до кожни раздразнения.

Лекарства, блокиращи ефекта на андрогените могат да ти бъдат предписани, ако имаш индикации за хормонален дисбаланс. Електролизата (разрушаване на космения фоликул с ток) често се препоръчва, ако космите са сиви, руси или червени на цвят. Минусът на процедурата е, че е бавна и болезнена. При тъмно и гъсто окосмяване, най-ефикасният вариант си остава лазерното обезкосмяване, при който космите бавно и постепенно изтъняват, до окончателното им изчезване.


Виж ощеНово в Cosmo