Lady Popular Cosmopolitan

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Опасна зона: бюти трикове, които никога да не опитваш

 

Оценка: (5/5)

 
 

Всеки път, когато известен бюти влогър публикува ново видео в Instagram или YouTube, последователите бързат да изпробват предложението.

Опасна зона: бюти трикове, които никога да не опитваш

Изстискване на черните пъпки с конец за зъби? Колко готина и лесна идея! Премахване на акне с уасаби? Няма проблем!

Проблем обаче, има. Работата е там, че бюти влогърите разчитат на „уау“ фактора, когато правят видеата си. Целта им е кадрите да станат вайръл, тоест да се гледат от милиони хора по света. За съжаление, прийомите, които предлагат далеч не са щадящи за кожата, дори на пръв поглед да вършат работа.

7 странни тенденции при веждите за 2017

Това е мнението и на лекаря и преподавател в Университета в Йейл, д-р Мона Гохара. Тя разисква петте най-нашумели трикове за красота на влогърите и обяснява точно защо не работят или дори правят задълбочават проблемите на кожата.

1. Почистване на порите с конец за зъби (над 1 млн. гледания)

Опасна зона: бюти трикове, които никога да не опитваш

„Страхувам се даже да погледна какво се случва – коментира д-р Гохара. - конецът за зъби не може да увреди долните слоеве на кожата, но пък значително травмира капилярите. В резултат, носът става синьо-лилав и възвръщането на нормалния му цвят може да отнеме седмици. Честно, ако порите ви са толкова запушени, просто отидете на козметик да ви ги почисти“.

2. Използване на дезодорант против изпотяване като матиращо средство (146 000 гледания)

Опасна зона: бюти трикове, които никога да не опитваш

Коментарът на д-р Гохара: „Дезодорантът съдържа алуминиеви соли и силни аромати, които могат да бъдат много опасни за кожата. Съвсем реалните последствия са червени петна, пъпки и задълбочаване на акнето“. Лекарката обяснява още, че никога не би препоръчала подобна употреба на дезодоранта. „Не съм против алтернативното използване на даден продукт, но в случая е напълно неуместно“, заключва тя.

►►► 7 правила за гримирането на мазна кожа

3. Прикриване на херпеса с безцветен лак за нокти (почти 200 000 гледания)

Опасна зона: бюти трикове, които никога да не опитваш

„Лакът за нокти е един от най-големите алергени – категорична е д-р Гохара. - От своя страна, херпесът е вирус. Когато се разпространи върху устните, последното нещо, което човек трябва да направи е да го дразни с алерген. Още по-лошо е, ако след това се сложи червило – вирусът на херпеса почти 100% ще се пренесе и на него. Така може да се заразявате с инфекцията отново и отново“, обяснява специалистът.

►►► Всичко, което трябва да знаеш за херпеса

4. Нанасяне на уасаби върху пъпка, за да изчезне несъвършенството по-бързо (6,5 млн. гледания)

Опасна зона: бюти трикове, които никога да не опитваш

„Уасабито няма никакви противовъзпалителни и успокояващи качества. Пълна нула. Съвсем откровено моля, ако някой е чел проучвания по въпроса, да ми ги покаже и ще си изхвърля дипломата – възмущава се д-р Гохара. - За двете минути, за които влогърката снима видеото, уасабито трябва буквално да изгори кожата. Заедно с пъпката, разбира се. Но после ще се наложи да третирате кожното изгаряне“.

Преди и след: как гримът прикрива пъпките

5. Използване на лимон и сода за хляб за изсветляване на кожата (150 000 гледания)

Опасна зона: бюти трикове, които никога да не опитваш

„Поздравления! Току-що създадохте комбинация, която ще изгори по-дълбоките слоеве на кожата. Ура! Частици от содата травмират кожата, а след нанасянето и на киселина, раздразнението е гарантирано. И това е в най-добрия случай. А ако в получените рани попаднат бактерии“, укорява д-р Гохара.

** Заключение – не прави всичко, което казват бюти влогърите. Често, те имат хитови попадения, особено що се отнася до грима. Но кожата е друго нещо – тя трябва да се пази и обгрижва, а не да бъде подлагана на „мъчения“ със съмнителни методи.


Виж ощеНово в Cosmo