Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Кратка история на маникюра

 

Оценка: (0/5)

 
 

История на грима, история на веждите... в Cosmo сме ти разказвали много за традициите в света на красотата, но не сме се спирали на маникюра. Сега ще поправим тази грешка!

Кратка история на маникюра

Но преди това, нека ти кажем къде да търсиш свежи вдъхновения за летния си маникюр.


Просто кликни тук – пред теб ще се разкрият десетки снимки на творенията на топ маникюристи, от които да избираш с пълни шепи.

След като се нагледаш, можеш да спечелиш и награди. Помогни ни да изберем „Любим маникюрист на България за 2018“ от предложените галерии със снимки и можеш да спечелиш страхотни комплекти за маникюр от SNB Professional. Всички условия за участие са  ⇒ тук.


А сега, нека видим как са се грижили жените (и мъжете) за маникюра си в миналото:

1. Маникюрът в древен Вавилон – по-добър от злато (3500 пр.Хр. - 1781 пр.Хр.)

Мъжете в древен Вавилон лакирали ноктите си с оцветяващ прах, като нюансът зависел от общественото им положение. Най-богатите ги боядисвали в бяло, а хората от по-ниските класи – в зелено. На древните вавилонци принадлежи и най-скъпия комплект за правене на маникюр, чийто уреди били направени от чисто злато! Кели Озбърн и нейният маникюр за 250 000 долара ще имат да вземат!

2. Кървавочервеният маникюр на египтяните (1300 пр.Хр. - 1 в. пр.Хр.)

Кратка история на маникюра

Клеопатра и кралица Нефертити, любителки на всичко, което е прекалено пищно, направила маникюра популярен. Те разтривали ръцете си с подхранващи масла и боядисвали ноктите си с къна. Колкото по-ярък бил цветът, толкова повече власт имала притежателката му. Клеопатра предпочитала кървавочервен нюанс, а Нефертити се спирала на рубинен. Нищо чудно, че червения маникюр се е превърнал в класика.

►►► Как да направиш маникюра си по-фотогеничен

3. Маникюрът за всички полове на династия Мин (1368 г. - 1644 г.)

Точно както предшествениците, всички членове на династията Мин – и мъжете, и жените – са имали идеално оформени, дълги нокти. За да им добавят цвят, те са смесвали яйчни белтъци, растителни бои, восък и други материали. Нюансите на така направените лакове за нокти варирали от тъмночервени до черни.

4. 20-те и 30-те години на 19 в.

Докато автомобилната индустрия процъфтявала през 20-те години на миналия век, жените се възползвали от нея по необичаен начин – като „лакирали“ ноктите с боя за коли. И така до 1932 г., когато Revlon представили на пазара за първи път лак за нокти на базата на цветни пигменти, а не на боя. Иновацията се предлага за продажба в дрогериите и аптеките. През това време, актрисите от големия екран популяризирали френския маникюр.

Още нетипични идеи за френски маникюр (в галерията долу):

12 хитри алтернативи на френския маникюр

5. 40-те и 50-те години на 19 в.

Още в началото на 40-те, жените започнали да лакират ноктите си в домашни условия. Някои от тях пък посещавали салоните за маникюр, за да се подложат на новоизмислената процедура за поставяне на нокти от акрил. Със залеза на черно-белите филми и възхода на цветните, знаменитости от ранга на Елизабет Тейлър и Рита Хейуърт превърнали в хит яркочервените и заострени нокти.

6. 60-те и 70-те години на 19 в.

Кратка история на маникюра

С настъпването на 60-те, цветовете при лаковете станали по-незабележими (добре дошла в ерата на хипитата). Преобладавали пастелните нюанси. Възродил се и френският маникюр, благодарение на Джеф Пинк, създателя на марката за лакове ORLY, който го рисувал върху ръцете на моделите по време на Парижката модна седмица.

►►► Твоят маникюр според хороскопа

7. 80-те и 90-те години на 19 в.

Изкуството за рисуване върху ноктите се ражда именно в 80-те години на миналия век, когато преобладава максимата „Колкото повече, толкова повече“. Маникюристите започнали да оформят ноктите в квадратна форма, вместо в използваната до бадемовата, използвана до този момент. С навлизането на гръндж ерата през 90-те, жените и мъжете започнали отново да лакират ноктите си в мрачни цветове, най-вече тъмнолилаво и черно.

8. Безкрайните възможности на маникюра от 2000 г. досега.

През последните 18 години, пред маникюра се ширнаха безкрайни възможности. С напредването на технологиите, формулите при лаковете за нокти стават все по-иновативни, издръжливи и подходящи за експерименти. 


Виж ощеНово в Cosmo