Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Чети етикетите: опасни съставки в козметиката

 

Оценка: (5/5)

 
 

За съжаление, вредните съставки влизат в състава на 8 от 10 крема за лице, които се продават по магазините в днешно време.

Чети етикетите: опасни съставки в козметиката

Сигурно си забелязала, че повечето съставки са написани на английски върху етикетите. Повярвай ни – никога няма да чуеш козметичните фирми да рекламират тези в списъка по-долу, защото те са токсични, могат да навредят на кожата, косата и здравето ти. Други не са толкова опасни, но влияят негативно на кожата ти.

Звезди, които прекаляват с ботокса

Сега е време да извадиш козметиката от шкафа, за да прочетеш по-внимателно етикетите и да откриеш ненужното.

Глицерин

Това е съставка, която абсорбира влагата от въздуха, като по този начин хидратира кожата. Но малко хора знаят, че за да се случи това, влагата във въздуха трябва да е над 65%. А ако живееш в апартамент без овлажнител за въздуха, тогава нивото на влагата ще е много по-ниско от желаното, особено през зимата, заради парното и климатика. И така, малко по малко, глицеролът започва да изсушава кожата, защото извлича влага от най-долните й слоеве. Ти получаваш илюзията, че кожата ти е добре хидратирана, когато си я намазала плътно с крем, но когато преустановиш използването му, започваш да я усещаш суха и опъната.

►►► Съхрани свежестта на лицето си и през зимните дни

Полиетилен гликол (PEG)

Токсични или просто не чак толкова полезни, някои съставки в козметиката е желателно да се избягват.
Токсични или просто не чак толкова полезни, някои съставки в козметиката е желателно да се избягват.

Можеш да откриеш съставката в някои лекарства, най-вече сиропи, както и в козметични продукти и шампоани. Изненадващо, тя влиза в състава на някои продукти, които се рекламират като „натурални“. Защо? Трикът е в това, че съставката се счита за безопасна, ако концентрацията й е под 20%. Но ако видиш наименованието й изписано на етикета на първо, второ или трето място, бъди внимателна. Производителите винаги пишат в началото на списъка със съставки тези от тях, които са в най-голяма конценстрация.

Минерални масла

Минералните масла не са нищо друго, освен производни на какъвто и да е вид масла. Те са една от най-често срещаните съставки, като производителите ги включват дори в детските продукти. Те не са опасни сами по себе си, но не вършат работата, за която ги рекламират, а именно да хидратират лицето. Единственото, което минералните масла правят е да оформят тънък филм върху лицето, който буквално задушава кожата и я кара да страда – нищо общо с овлажняването! Запомни, кожата е орган, който има нужда да диша, а когато е покрита с филм, токсините и мъртвите клетки не могат да се премахнат от повърхността й.

10 гениални бюти трика на звездите

Денатуриран спирт

Технически погледнато, това си е алкохол. Обикновено съставката се включва в тониците за почистване на лице, но тя значително изсушава долните слоеве на кожата.

Екстракт от плацента

Чети етикетите: опасни съставки в козметиката

Среща се в антиейдж продуктите. Когато е извлечен от човешка плацента, екстрактът има високо съдържание на хормони, най-вече естрогени. За съжаление, при дълго използване на крем с екстракт от плацента, настъпва дисбаланс на хормоналните нива в организма. При преустановяване на употребата, кожата започва да старее по-бързо.

►►► Трябва ли да използваш антиейдж кремове, когато си на 20

Хиалуронова киселина и колаген

Това са добри съставки, защото помагат на кожата да запази младостта и жизнеността си. Въпреки това, трябва да разбереш дали те са с високо или ниско молекулярно тегло. Когато то е ниско, съставката не може да премине през мембраната на кожните клетки. По този начин, тези съставки могат да минат през епидермиса (най-горния слой на кожата), но не и през да повлияят на клетъчно ниво. Така че, когато си купуваш серуми и кремове с хиалуронова киселина и колаген, увери се, че съставките са с високо молекулярно тегло.

Триклозан

Антибактериална съставка, която се прилага в състава, за да „убие“ бактериите, причиняващи кожни възпаления. В процеса, триклозанът се насочва и към добрите бактерии, правейки кожата чувствителна и податлива на различни видове инфекции.

Формалдехид и производните му

Сещаш ли се къде формалдехидът се използва най-често? Точно така, в моргата, където предпазва тъканите на труповете от разлагане. В козметиката, формалдехидът играе ролята на консервант. Не в чиста форма разбира се, но дори и производните му имат отрицателен ефект – те са токсични и канцерогенни. Дори малко количество води до свръхчувствителност или алергия към формалдехида.

Как да се предпазиш от вредните съставки?

♦ На пръв поглед смешен, но всъщност много полезен трик – носи си лупа, когато ходиш да пазаруваш нова козметика. С нейна помощ ще успееш да разчетеш дори най-ситно изписания шрифт.

♦ Внимателно проследи в каква последователност са написани съставките на етикета – колкото по-напред в списъка е даден компонент, толкова по-голяма е концетрацията му.

♦ Не се ориентирай единствено по цената. Колкото по-скъп е кремът, толкова по-качествени съставки съдържа, нали? Като цяло това правило е валидно, но имай предвид, че при много от марките завишената цена идва още от дизайна на опаковката и други маркетинг трикове.

♦ Внимавай – надписи като „Натурален“ или „Органик“ не винаги отговарят напълно на истината. Правилата в днешно време позволяват на производителите да включват съставки от горния списък и пак да напишат „Натурален“ на етикета. Истинският белег за качество са различните сертификати върху опаковката (като ECOCERT и COSMEBIO).


Виж ощеНово в Cosmo