Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

6 интересни факта, които не знаеш за изпотяването

 

Оценка: (0/5)

 
 

Потенето е основен механизъм на тялото за контрол на температурата, тъй като изпаряването на влага от кожата води до разхлаждане. Толкова хубаво би било, ако процесът не беше съпроводен от неприятна миризма...

6 интересни факта, които не знаеш за изпотяването

Ето няколко неща, които не знаеш за изпотяването, както и най-сигурните начини да се справиш с него.

1. Свежата пот няма миризма.

Тя е съставена от 99% вода и съдържа сол, електролити, мастни киселини и малко количество протеини. Те биват разграждани от бактерии на повърхността да кожата и това всъщност води да характерната миризма на потта. Забелязала ли си, че потните дрехи на децата почти нямат миризма? За съжаление, това се променя през пубертета, когато потта и потните жлези се развиват напълно.

2. През пубертета се потим повече.

Образуването на пот, особено в зоната под мишниците, зависи много от напрежението и стреса, на които сме изложени. Подрастващите в пубертета не са привикнали да понасят стреса лесно и затова се потят по-лесно. По време на годините на физическо и умствено съзряване, автономната нервна система, която регулира всички метаболитни функции и дейности на жлезите, е все още в процес на развитие към хармоничен комплекс. Ето защо през тези години стресът може лесно да доведе до неконтролируемо потене.

3. Опитните атлети се потят повече от хората, които не тренират толкова често.

6 интересни факта, които не знаеш за изпотяването

Изводът е – тренирай тялото си, за да развиеш термо-регулационните му механизми.

4. Най-много се изпотяваме подмишниците.

Бактериите са склонни да се събират на влажни и топли места по кожата, както и на места, където има много потни жлези. Ето защо подмишниците са едно от любимите им места.

5. Тялото отделя около 200 мл пот на ден.

Това е количеството, което се отделя при приятна температура и без усилена физическа дейност. По време на 1 час плуване се отделят около 300 мл пот, а по време на 1 час плажен волейбол – до 2 литра.

6. Хората със суха кожа се потят по-малко.

Потта е отражение на индивидуалния състав на тялото ни. Хората със суха кожа обикновено имат по-бавен метаболизъм от хората с мазна кожа. Ето защо първите се потят по-малко, докато хората с по-активен кожен метаболизъм имат по-мазна кожа и се потят повече и по-лесно.

Как да спреш потенето

Почувствай се уверена в собствената си кожа - по-лесно е отколкото си мислиш.
Почувствай се уверена в собствената си кожа - по-лесно е отколкото си мислиш.

- Ежедневната грижа за тялото предпазва от миризмата на пот, а ефектът е още по-добър ако носиш широки памучни дрехи.

- Използвай дезодоранти с натурални, висококачествени етерични масла. Такива са рол-он дезодорантите за 24-часова грижа 24h Deo Roll-On на Weleda. Специалното при тях е, че се грижат за предпазване от неприятните миризми, но не съдържат алуминиеви соли и не запушват порите. Освен това, те са изцяло био – имат сертификат Natrue за натурална и органична козметика. Естествените етерични масла ароматизират и запазват кожата чиста, като осигуряват спокойствие и самочувствие от сутрин до вечер. Ще ги откриеш в три аромата – цитрус, нар и за мъже.

Рол-он дезодорант цитрус

6 интересни факта, които не знаеш за изпотяването

Отличава се с енергизиращ и свеж аромат. Комбинира лимонена свежест с аромат на вечнозеления храст май чанг и флорални нотки на горчив портокал.

Рол-он дезодорант нар

6 интересни факта, които не знаеш за изпотяването

Неговият сетивен, женски аромат за чувствена свежест, подсилен с нотки портокал, сладка давана и кадифена ванилия.

Рол-он дезодорант за мъже

6 интересни факта, които не знаеш за изпотяването

Ободряващата му свежест с аромат на вечнозеления храст май чанг е допълнена от дървесни нотки розмарин и земен, опушен аромат на ветивер.


Виж ощеНово в Cosmo