Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Най-доброто за личностното ти развитие!

Детелина Стаменова
 

Оценка: (5/5)

 

Тайни за успешно израстване в кариерата и в живота

Легендарната главна редакторка на американското списание Cosmopolitan - Кейт Уайт, споделя личен опит и тайни за успешно израстване в кариерата и в живота в книгата си “Не трябваше да ти казвам това”.

Най-доброто за личностното ти развитие!

В продължение на цели четиринайсет години на този пост, тя поставя списание Cosmopolitan под No1 женско списание в света с над 18 милиона читателки месечно. Книгата от днес се продава на български и в нея тяпредлага страхотни идеи за всяка уважаваща себе си жена, поднесени изключително забавно и с чувство за хумор. Книгата “Не трябваше да ти казвам това” излиза на български език благодарение на издателство Артишок Пъблишинг и от днес може да се намери в големите книжарници.

 

 

 

Специално за читателките на Cosmo България Кейт отговори на въпросите които ни минаха през главата, след като прочетохме книгата.

 

Кейт, защо реши да напишеш тази книга и да ни споделиш толкова много от кухнята на шефовете – така си като шеф-готвач на ресторант от Мишлен, който  дава рецептите си?

Обичам да споделям съвети за кариерата с жени, които са по-млади от мен. Когато си бил в бизнеса много години имаш по-добър поглед какво работи и какво не. Жените трябва да си намират по-възрастни от тях ментори, от които да търсят съвети.

Най-доброто за личностното ти развитие!

 

Обичам изречението в книгата “Ключът е да правиш повече, отколкото се очаква от теб“. „Повече“ е ключовата дума, но тя не означава „Върша си работата“, а „Върша си работата по най-добрия възможен начин и дори повече отколкото се очаква от мен“. Сподели ни какъв  е начина да разбереш, че наистина правиш повече?

Няколко примера: намери решение на проблем, който никой друг в работата ти не е решил. Поискай да се заемеш с проект, който е по-сложен от това, което шефа ти е казал. Когато проучваш данни, ако забележиш нещо интересно можеш да го представиш като възможност.

 

Спомням си речта ти на конференцията на Cosmo редакторите от цял свят, в която говореше за „ходи нагоре или си ходи вкъщи“, още настръхвам, когато се сетя за нея. 

Да вървиш нагоре е за всеки, назависимо какво правиш или на каква възраст си. Когато решаваш да направиш нещо голямо, не се съгласяваш с положение „горе-долу“. Понякога това дори означава да разрушиш правилата и да се опиташ да направиш неща както никога не ка били правени. Трябва да си зададаваш въпроса: „Свърших ли така задачите си тази седмица така, че шефа ми да каже „уау“? И ако отговорът е не, заеми се за работа.

 

Един от любимите ми съвети в Cosmo е “дишай”, но какви други идеи за оцеляване ще ни споделиш по време на кариеро-тресения?

Отиди на някое тихо място и поеми дълбоко дъх няколко пъти. Разходи се, ако е възможно. Не си го изкарвай на никога. Не пращай мейли, които показват гнева или угрижеността ти. Вместо това се опитай да се успокоиш и да направиш план за действие. Ако има проблем, разтърси се за повече информация. Знанието е сило. Твърде често, когато сме в гадна ситуация, не искаме да се сблъскаме с нея лице в лице, но колкото повече инфо изкопаеш, толкова по-големи са шансовете ти да решиш проблема. Веднъж щом разбереш ситуацията, изпълни своя план, направен на спокойна глава.

 

Работата под стрес е опостушителна и може да ти разбърка живота: как запаза ти своя? Йога? Огнестрелни оръжия? Хапчета? Какво?

От години правя йога веднъж седмично йога и смятам, че е страхотен начин за справяне със стреса. Също така вярвам, че трябва да имаш някаква ценност, върху която да се фокусираш – например доброволчество. Написах всичките си детективски романи през годините си в Cosmo и когато си лежах в леглото така избягвах тревогите по броя, като пишех сюжетите на книгите ми.

 

Ентусиазмът е ключово важен, но в ежедневните битки човек губи ускорението. Как да задържиш главата си над проблемите?

Фокусирай се над целта и се забавлявай. Не приемей работата си твърде на сериозно.

 

Ставането рано е идея, която ще взема от книгата ти. Но кажи ми как успя да се промениш от „сова“ в „чучулига“, споменала си го съвсем накратко в книгата.

Ако си наистина много много „нощен“ човек се придържай към рутината. Недай да вървиш срещу естествения ритъм на тялото си. Но се отплаща да ставаш рано. Наистина ти дава силен старт. Но  ако ти е твърде сложно, може да се откажеш от идеята.


Виж ощеНово в Cosmo