Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Разгадай живота си с карти Таро

 

Оценка: (0/5)

 
Намери отговорите на въпросите

Човекът е любопитен по природа и винаги се е интересувал от бъдещето си. Сигурно и ти поне веднъж в живота си си искала да разбереш какво те очаква в бъдещето. Та нали дори най-малкият намек за това какво ти предстои ще промени плановете ти, ще те накара поне мъничко да се замислиш, да помислиш как да действаш и да се подготвиш.

Разгадай живота си с карти Таро

 

 

Искаме днес да те запознаем с Тони Гетова, усмихнатият преподавател по български език на чужденци, автор на учебници и книги, виртуоз в работата с карти Таро.

Заинтригувахме ли те?

Тогава, ще ни е приятно да ти споделим, че можеш да я видиш на 11 ноември в Къщата на София, където ще изкараш един прекрасен следобед, наслаждавайки се на Големите Аркани (карти 11- 21), както и на 23 ноември, когото пак с помощта на картите Таро ще имаш възможността да надникнеш в подсъзнанието си и да прочетеш собствената си приказка за влюбването и любовта, приятелството, съмнението, разочарованието, илюзиите, мечтите, творческото въображение, емоционалните връзки.

Но нека първо те запознаем виртуално с Тони.

Разгадай живота си с карти Таро

С какво се занимаваш, откъде дойде интересът към картите Таро?
Въпросът „Коя съм?“ винаги ме кара да се усмихвам. По образование съм филолог и съм преподавател по български език за чужденци, автор съм на учебници и книги в областта на лингвистиката, омъжена съм, имам дъщеря, която на свой ред скоро се омъжи. Аз съм интровертен воден тип, зодия Риби, и пътешествията в света на подсъзнанието винаги са ме привличали, така че естествено започнах да изследвам приложната психология и юнгианските теории за символите, които от своя страна са част от визуалния език на Таро. Винаги съм имала ярки сънища и синхронични преживявания, бих казала, че най-страстните ми танци са били с Нептун и Плутон и други архетипни образи от дълбините на арената на собствената ми душа.

Приемам се като експеримент на създателя с голяма доза ирония и съм очарована да се приплъзвам между различните си идентификации, интелектуалката и учителката в работното ми ежедневие, съпругата и майката вкъщи и магьосницата или Жрицата, ако използваме персонификациите в Таро, във вътрешния ми свят.

Разгадай живота си с карти Таро

Кога за първи път се „срещнахте“ с Таро? Как започна всичко?
Историята ми не е особено оригинална. Кризата на средната възраст, която ме покоси преди повече от 10 години, беше гарнирана с тежка клинична депресия и травмиращи обстоятелства в семейството ми. Покрай психиатрите, психотерапевтите и антидепресантите, които не донесоха категорични резултати, ходих и на астрологични и таро консултации буквално в търсене на спасение. Кризата на средната възраст е винаги криза на смисъла на живота и повечето хора търсят утеха в модели или преживявания, които са носели смисъл и радост преди, връщат се надолу в таблицата на Маслоу и пробват с нова любов, нов партньор, дете или спортна кола. За мен посвещаването в изучаване на езотериката, астрологията и таро в частност, беше новият ми шанс да видя себе си и живота в контекста на една по-висока перспектива на смисъла като част от космическото съзнание. Тези системи са изключително красиви и вълнуващи, пробудиха у мен нова страст, любов и интерес към живота, които се оказаха животоспасяващи.

Колко време ти отне, за да изучиш детайлно картите Таро?
Започнах да изучавам Таро и астрология паралелно в различни курсове в София и онлайн, всички езотерични философии са свързани, така че междувременно се запознах и с нумерологията, Кабала, И-дзин и Хюман дизайн. Езотеричното знание е всепоглъщащо и за мен през последните 10 години стана начин на живот да посвещавам няколко часа всеки ден в изследвания на символиката и архетипните потенциали на картите, имам десетки тетрадки, в които съм описала връзките между сънищата си, последващите ги таро наредби и съответно събитията в реалния живот. Това е алхимичен процес и приказка без край. Консултантската ми дейност е ограничена в близкия ми кръг, но винаги преживявам нови прозрения при всяка консултация. Когато преди година и половина ми предложиха да презентирам Таро, преживях отново всяка карта и архетип вече с отговорността да предам това знание на други хора, и това допълнително обогати гледната ми точка. И досега, преди всяка презентация, излизат нови и нови значения.

Разгадай живота си с карти Таро

Какво всъщност представляват те?
Много обичам една романтична история за възникването на Таро, която разказва, че последният оцелял жител на Атлантида пренесъл генетичните кодове на човечеството във вид на записи на 22 златни плочи, които се съхранявали в Александрийската библиотека. 22 са така наречените Големи Аркани в Таро, в превод Големите Тайни, и те представят базисните направляващи модели, заложени в човешкото подсъзнание. Много източници свързват Таро с древния Египет и родоначалника на езотериката. Хермес Трисмегист. Ако съотнесем неговата теза „Каквото горе, това и долу“, с която той обобщава взаимовръзката между микро- и макрокосмоса, между човека и Вселената, към Таро, ще се получи: Каквото вътре в мен (в подсъзнанието), такова и навън в образа на картата.

Таро е визуална система на общуване с подсъзнанието чрез образи. Езикът на Таро е език на символите и той е универсален на подсъзнателно ниво, отразява архетипни модели от колективното несъзнавано. Това е термин, въведен от Юнг, който проучва взаимовръзките между символиката в Таро и психологическата матрица на човечеството и доказва чрез научни изследвания, че всяко човешко същество, независимо от разликите по отношение на пол, националност, географска и социална принадлежност, притежава дълбоко скрито ниво на паметта и познанието, присъщо на целия човешки род. Образите и визуалните внушения в Таро са познати на всички ни от митологията, религиите или изкуството и в този смисъл всеки може да ги разчете при осъзнато намерение и концентрация. Повечето хора възприемат Таро като предсказателна система и тя несъмнено е такава, защото дава синхронична картина на психологически мотивации и потребности, които са назрели в подсъзнанието на човека и съответно насочва към качеството на събитията, които ще настъпят следствие на тези вътрешни импулси. Но Таро преди всичко е инструмент за себепознание чрез творческо изследване на ресурсите на подсъзнанието, огледало на вътрешния ни свят и в този смисъл всеки от нас си има свой персонален езотеричен консултант вътре в себе си, това което наричаме интуиция или вътрешен водач. Картите в класическите колоди таро са 78, 22 Големи Аркана (тайни в превод от латински) и 56 Малки Аркана, разделени в 4 бои – Чаши, Пентакли, Мечове и Жезли. Старшите Аркани визуализират базисните, възлови за всеки човек архетипи и периоди от човешкия живот и развитие. Американският таролог и астролог Гал Сасон ги нарича ДНК на вселената. Главният герой е Глупакът от нулевата карта, който е всеки от нас по пътя на живота и преминава през базисни преживявания в опознаването на света и овладяването на социални роли и мъдрост в стремежа към щастие и реализация. Малките Аркани са свързани с ежедневния опит.

Магьосникът и Жрицата
Магьосникът и Жрицата

С какви въпроси и молби се обръщат към теб хората?
Търсят езотеричните консултанти, когато са в сложна ситуация професионално или финансово и имат нужда от психологическа помощ и някакъв различен поглед. И това е естествено, щом има напрежение, значи нещо зрее в подсъзнанието и съответно скоро ще се материализира. Има и хора, които са просто интелектуално любопитни и търсят ключове за духовното си развитие. В крайна сметка най-много от дилемите са свързани с отношенията: Обича ли ме той/тя? Какви са шансовете на връзката ни? Ще се появи ли партньор? Таро не отговоря на въпроси, чийто отговор може да бъде да или не, но дава ценни идеи и напътствия за интелигентно управление на собственото ни поведение и реакции и оттам на връзките ни и на съдбата ни като цяло.

Гледаш ли на семейството си? Познаваш ли им? За какво тяхно събитие познаха картите?
Е, това е любимият ни ритуал. Винаги картите предлагат интересна подсказка. Това лято голямото събитие беше преместването на дъщеря ми и годеникът й от Лондон в София, освен картите имаше и други синхронични знаци, но решението дойде изведнъж, буквално часове след наредбата. Зет ми е чужденец, не знае български и за него беше много трудна стъпка да изостави бизнеса си и да последва дъщеря ми в чуждата страна, където трябва да започва всичко отначало. След това ходих на един семинар при колежка за времето в Таро и там изчислихме датата на сватбата им, която съвпадна с точност до един ден с деня на събитието.

Глупакът
Глупакът

Разкажи ми малко повече за семейството си – от колко членове се състои то. За какво си говорите вечер на масата?
Майка ми дойде да живее при нас с мъжа ми, след като баща ми почина, дъщеря ми живее отделно, но сега често ни гостуват за вечеря със съпруга й. Мъжът ми и майка ми са много хармоничен тандем, противно на стереотипите от вицовете, тя също обича да гледа на карти или на кафе и с нея си теглим карти всяка сутрин. Новият ми зет също много обича да си тегли карта.

Като всяко семейство вечер си споделяме преживелиците през деня, майка ми е много колоритна в разказите си за случващото се в махалата. Между мен и мъжа ми се разиграват иронични диалози относно моите интелектуални и езотерични интереси и неговата по-просто устроена природа (футбол, тенис, екшъни), както той се самохарактеризира. Това много ни забавлява. Една моя талантлива приятелка обобщи ситуацията в стихове: „Ти отрече се от земните блага и прехласна се по Космоса сега, но детето и мъжът искат да ядат гурме, ти им даваш за меню звездното небе, искат да живеят те в реалност, даже предпочитат земната баналност, а със своята осанка ти предлагаш само лунна сянка и т.н.“ Така че, той си гледа шампионската лига, аз си витая из Таро и си прекарваме чудно.

Разгадай живота си с карти Таро

Колко често може да се гледа на Таро? Едва ли е безразборно.
Към Таро трябва да се подхожда осъзнато и да не се злоупотребява. Необходимо е доверие към системата и приемане на информацията, която дава първата наредба, която може да не съвпада с очакванията. После картите се „уморяват“ и престават да дават адекватна информация. Имала съм много случаи, когато и 10 пъти да редиш за един въпрос, се падат абсолютно едни и същи карти.

Ако видиш не толкова положителни знаци, казваш ли ги на хората? Какво им спестяваш?
Много хора се страхуват от Таро, наистина има карти със стряскащи имена и изображения като Смъртта, Обесеният, Дяволът, Кулата, но нека отново да подчертая, че става въпрос за символна система и в никакъв случай за буквално тълкуване. Полярностите плюс и минус, нощ и ден, светлина и мрак са част от синтеза на битието и не носят оценъчен характер, добро или лошо. В този смисъл карта 13 (Смъртта) например е символ на вечната промяна като принцип на живота и необходимостта да се освобождаваме от стари и нежизнеспособни модели. Нека си припомним колко съблазнително изглежда Брад Пит като Смъртта в култовата лента „Да срещнеш Джо Блек“. След една моя лекция за втория цикъл от Големите Аркани, която ще представя и тази събота, едно момиче си изтегли карта 16 Кулата и реши да напусне кулата на затормозяващата си връзка и да се отдаде на неизвестното и скоро срещна високия, тъмен непознат от сънищата си. Така че, може би има по-трудни карти, но в крайна сметка точно предизвикателствата ни подтикват да се променяме и да се развиваме.

Разгадай живота си с карти Таро

Какво ще чуем и разберем на „Таро следобед: Големите Аркани (карти 11- 21)“? Какви са тези карти? Какво означават числата им?
Таро събитията в Къщата на София през ноември са всъщност две, на 11-и и 23-и ноември. Таро следобедът на 11-ти ноември е интерактивна лекция, която ще представи пътя на човека във втория цикъл от Големите Аркани (карти 11-21) в контекста на символите, нумерологичните послания, астрологическите съответствия и юнгианските идеи, както и с примери от митологията и изкуството. Нарекла съм това пътешествие Изпитанията на Завоевателя и покоряването на Света и всеки участник ще може да изследва как се движи по линията на живота си, какви са неговите изпитания и предизвикателства и каква е най-желаната житейска награда в контекста на връзката между езотеричната мъдрост на Таро и модерните дилеми и потребности на съвременния човек. Преживяването може да бъде наречено упражнение по синхронност и тренировка за интуицията, изграждане на мост към мъдростта на подсъзнанието. Числата в Таро са качествена емблема, те показват не различно количество, а различно качество. Тези между 11 и 22 отварят потенциала на основната редица от 1 до 9, но на ново ниво, в тяхната парадигма Глупакът се превръща в зряла личност, в Завоевател. Ако Александър Македонски е прототипът на завоевателя на материалния свят, то древногръцкият философ Диоген е архетип на духовните постижения. Впрочем Диоген е кръстник на вашето издание, той е основател на космополитизма и фразата „Аз съм гражданин на Света“ е негов патент.

Разгадай живота си с карти Таро

Второто събитие на 23 ноември вечерта ще представи боята Чаши в Таро, свързана с елемента вода и архетипната емоционална матрица, заложена в човешкото подсъзнание. Изследването на нашия емоционален свят през образността на Таро е изключително вълнуващо и ни отвежда до разбирането доколко нашите емоционални реакции са градивен или разрушителен аспект на нашите житиейски избори и ситуации. Приказката на чашите в Таро преминава през целия спектър на чувствата – влюбване, любов, приятелство, съмнение, радост и тъга, мечти, творческо въображение, и всеки участник ще може да я преживее като една модерна лаборатория за опознаване и възпитание на собствените си емоции и чувства и постигане на емоционална пълнота и удовлетворение.

В рамките на 2 часа преди всяко Таро събитие аз съм на разположение за безплатни консултации и срещи. Хората, които посещават лекциите, са много активни и участват в презентацията, като изследват и откриват коя архетипна енергия е значима за тях в момента. Накрая винаги теглим карти от различни колоди и посланията са много интересни и проникновени. Самото пространство в Къщата на София е изключително вдъхновяващо, там живее артистичният дух, винаги има интересни изложби и общуване с изкуството и езотериката, екипът излъчва топла енергия. Хората не могат да си тръгнат след събитията, Къщата ги очарова и омагьосва.


Виж ощеНово в Cosmo