Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Карин Ямполски - „Ставала съм свидетел на невероятни неща...“

от Росица Иванова
 

Оценка: (5/5)

 

undefined
Как ви дойде идеята да напишете книгата?
Като човек, който е започнал своята кариера в развлекателната индустрия веднага след своето дипломиране, съм ставала свидетел на невероятни  случки от кухнята на този бизнес. През годините, докато работех в звукозаписни компании и списания си повтарях следното: Мога и трябва да напиша книга някой ден за служебните си приключения и преживелици. И един ден, когато все още бях в отбора на списание Джейн този момент дойде.

Била сте личен асистент на Джейн Прат, която е главен редактор на английско списание.  Образът на героинята ви Джил е вдъхновен от нея, нали?
Като цяло книгата  „Модни битки“  е абсолютно вдъхновена от всички събития свързани със списание Джейн и неговата главна редакторка Джейн Прат. Но конкретно образът на главната героиня Джил е измислен или по-скоро бих казала...събирателен образ на жени работещи в издателския бизнес.
Как успяхте да се „класирате“ като асистент на Джейн? Едва ли е било много лесно..
Аз работех като асистент на един от шефовете на ЕМI рекърдс и бях решила, че е време да си сменя работата. По това време Джейн Прат беше главен редактор на  списание Саси...Моя близка приятелка се била отбила в парфюмериен магазин и срещнала съвсем случайно няколко момичетата , които работели с Джейн и споделили, че тя си търси нов асистент. Приятелката ми без да се замисля се обадила в офиса на списание Саси и се представила за мен и ми уредила интервю за работа. Още по време на срещата с Джейн Прат  тя  каза, че е сигурна, че аз съм  правилния човек за тази позиция. Така че, бих казала, че нещата се получиха по-скоро случайно...

А главната героиня притежава ли черти от вашия характер?
Предварително не съм  имала намерение да вкарвам мои черти в характера на Джил. Но сега след като многократно препрочитам книгата си всеки път намирам по нещо и от себе си.  Например  и аз като главната си героиня чувствам, че майчинството е едно велико чувство и преживяване за всяка жена и не може да се сравни с нищо друго.

Защо е толкова трудно да получиш работа в успешно и известно женско списание?
Отговорът е много лесен: защото има милиони млади жени, които искат да работят на такова място, а позициите са ограничени.

Наистина ли е много тежко да работиш в известно модно списание?
Ако трябва да бъда честна, има някои наистина ужасни моменти. Според мен много жени от този бизнес, които издигат модата в култ, са инстинктивно повърхностни  и имат навика да се отнасят подло към други жени.  (или да правят прибързани оценки)

Коя е любимата ви шега от книгата „Модни битки“?
Хмм....сещам се една. Ужасно много си се смях на глас, когато кучето на Мира изяде портмонето на Джил.

Нужно ли е да продадеш душата си на Дявола, за да си успешна в бизнеса с модни списания?
Ако трябва да съм честна – да нужно е. Списанията зависят от рекламодателите,  които правят едно издание да стане печелившо и да се задържи успешно на пазара. Огромен е и списъкът  на компромисите, които неминуемо се налага да се правят, за да може да се привличат нови клиенти и да се задържат стари такива.

Ако някога се снима филм по книгата ви, коя актриса искаш да видиш в ролята на Джил?
Филмовата компания на Хилари Суонг държи правата евентуално, ако ще се снима филм. И за мен тя е най-подходящият  вариант за главната роля.

На пръв поглед вашата книга много прилича на Дяволът носи Прада на Лоран Уайсбъргър ?  По какво се различават?
Според мен единственото общо по между им е, че става въпрос за модни списания. Ако прочетете и  двете книги може да усетите в дълбочина  душата на модния бизнес.  Но в  Дяволът носи Прада (която всъщност аз много харесвам) се говори по-скоро  как работата, за която едно момиче мечтае от години се оказва кошмар благодарение на чудовищно властната й шефка. Докато основният проблем в Модни битки е как едно момиче стъпило на стълбичката  на успеха да започне да прави ежедневни компромиси със своята същност и вярвания и до къде тя може да  стигне, ако живее по този начин.

Какви бяха вашите очаквания за книгата?
Винаги съм обичала да разказвам и пиша истории, но писането на книга се оказа безкрайно сложен процес...много по-тежък, отколкото очаквах. В един момент дори си мислех, че книгата става твърде дълга и отегчителна. Така че, най-хубавото чувство, което изпитах не беше по време на писането й , а когато тя беше завършена и моя редактор ми се обади да ми каже,че съм свършила прекрасна работа.

С какво се занимавате напоследък?
Имам много интересни идеи и имам желание да напиша втора книга, но в момента съм изцяло погълната от новата си работа, като Главен асистент в финансовия сектор...колкото и странно да ви звучи. Останалата  част от времето си посвещавам изцяло на семейството си.

Какъв съвет бихте дали на някой начинаещ автор?
Не отлагайте – седнете и започнете да пишете. Писането за мен е все едно съм с нормирано работно време и срокове на изпълнение на задачите, иначе започвам да се мотая и да губя време. Доказателство за това е, че книгата ми беше добре продадена и наистина спазването на срокове и цялостната дисциплина помогнаха много.

Опишете ми един ваш ден.
От известно време живея извън града и времето ми протича горе долу така – събота и неделя не работя, през лятото, когато е топло яздим заедно със семейството ми или си правим барбекю с приятели. Тези няколко неща, наистина ми харесват.

Кой е любимият Ви дизайнер?
Имам толкова много  любими дизайнери...идват ми наум Марк Якобс и Алберта Феретти, но за съжаление не мога да си позволя да си ги купувам. На работа нося Тheory, а уикендите се обличам с Old Navy, the Gap и Target.

Бихте ли се върнала да работите в модния бизнес?
Не, никога не бих се върнала в модния бизнес. Натрупах много опит, запознах се с интересни  хора и най-вече написах първата си книга.
 


Ново в Cosmo