Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Да дариш яйцеклетка

Cosmo Team/ Илияна Димитрова
 

Оценка: (5/5)

 

Да дариш яйцеклетка

Тъй като ние в Cosmo сме били винаги социално ангажирани нямаше как да не вземем интервю от две уникални жени, които всеки ден даряват неземна радост на много непознати жени!

Месец октомври е месеца на донороството – подкрепи го и ти!

Част от нашата подкрепа е, ако ти прочетеш и споделиш това интервю!

Всяка сутрин ТЕ стават в 5 часа, а работният им ден приключва в 10 вечерта. Така са от 3-4 години. Пият кафето си пред някоя болница заедно с момиче, дошло да направи друго момиче щастливо, дарявайки му яйцеклетките си. Може да ви звучи странно, но ТЕ се чувстват прекрасно, и не си спомнят дори какъв е бил животът им преди фондация „Майки за донорство”. ТЕ са Виктория Георгиева и Мариела Великова – две енергични мацки, които променят животи. Вики е координатор на програмата за донорство, а Мариела е донор и председател на фондацията. Самата Мариела от 2011г. , остава в каузата след донорството си. И е в нея до ден днешен. Това потвърждава и Вики с димите си: "Тя застана до мен и две години не мръдна!" През тази година, май месец става и председател на фондация "Майки за донорството". 

Да дариш яйцеклетка

И двете работят за защита на правата на донорите на яйцеклетки – жени, даряващи безвъзмездно част от себе си, за да помогнат на други жени с репродуктивни проблеми да имат бебе. Наскоро д-р Милен Врабевски („Българска памет”) застава зад тях, и започва информационната кампания за донорството на яйцеклетки. Ирина Тенчева е лице на кампанията, а за да помагат на фондацията свободното си време жертват и популярните Мария Гроздева, Ива Дойчинова и Тити Папазов.

Виктория Георгиева, координатор във фондация „Майки за донорство”:

Вики, защо се занимаваш с донорство на яйцеклетки? Толкова много българки ли имат проблеми при забременяване?

По официална статистика са 40 000, по неофициална -  много повече. Информация за малките градове няма. Там предразсъдъците към жените с репродуктивни проблеми са толкова големи, че никой не смее да си каже, че има нужда от помощ, за да си роди бебе.

Какви жени се възползват от донорската програма?

Противно на общественото мнение, те са предимно млади жени, под 35 г. Или са преборили рака, или са в много ранна менопауза, или по рождение яйчниците им не произвеждат яйцеклетки. Имаме едно прекрасно момиче от Варна - Веси, което е на 30 г., и от 14-годишна знае, че няма да има собствени деца. Все повече такива случаи се откриват, никой не знае защо някои жени се раждат без яйчници, или с неработещи такива. Благодарение на донорската програма сега Веси е бременна и очаква първото си дете.

 Коя жена може да стане донор на яйцеклетки?

Всяка жена до 34 г. и с поне едно живородено дете. Донор се става максимум три пъти, без значение дали от дарените яйцеклетки се реализира бременност, или не. Например, ако дадете 7 яйцеклетки, 3 от тях се оплождат, но може и да не стане ембрион, който да се постави в матката на реципиента, никой не знае. Контролът се осъществява от Агенцията по трансплантация чрез регистър, в който се вписват всички донори, всяка една яйцеклетка, както и реципиентите и реализираните бременности. Ако една жена е дарила 3 пъти яйцеклетки, Агенцията няма да й разреши да го направи пак. Разбира се, най-ниската възраст да станеш донор е 18 години. За 4 години нашата най-млада жена, дарила яйцеклетки е на 22 г. Разнася се една легенда, че донорите са от по-нисък социален слой. Да, ама не, 80% от тях са висшисти, работещи по професията си, други са със собствени фирми, с най-ниското образование съм аз, честно казано. Наскоро дойде висш мениджър на телекомуникационна фирма да стане донор, имаме физици, финансисти, все реализирани в професията си жени. Гордеем се  с тях.

Това ограничение до 34-годишна възраст не пречи ли малко, след като българката започна да ражда на по-късна възраст, а изискването да си донор е да имаш поне едно живородено дете?

Скоро ще внесем проектозакон, който да повиши възрастта за даряване. Най-много от нашите дарителки са между 30 и 33 г. Освен да има живородено дете, жената трябва да има цикъл, за да стане дарител, няма как да грабваме момичетата директно от родилния дом, те трябва да кърмят децата си.

Как намирате жените, които стават донори на яйцеклетки?

Те ни намират. После разказват на други, запалват ги за каузата, и идват все повече нови и нови момичета. В сайта ни „Майки за донорство” има моя телефон, както и два имейла, на които отговарям същия ден. Момичетата могат да се свързват с нас и през фейсбук страницата ни „Донорство за живот. Изкючително важно е, че всяка една жена е готова да застане с лицето си, и да каже „Аз съм донор на яйцеклетки”, въпреки, че никой не ги кара, анонимността е гарантирана.

Каква е процедурата по даряване и колко време продължава тя?

Цялата процедура трае от 9 до 13 дни. Момичетата минават през първичен преглед, на който се прави цитонамаска, микробиология, оглед на матката и яйчниците. След това минават на мамолог, правят се кръвни изследвания – генетика, вирусология, изследват се хормони. Ако всичко е наред, спрямо цикъла на момичето се изчислява кога да се постави една инжекция, тя се слага около 20-ия ден на цикъла. Същинското донорство започва при следващия цикъл. Важно е да се знае, че даряването не е свързано с операция. Това е пункция, на принципа на изсмукването с една тръбичка се взимат яйцеклетките през влагалището. Приспиват с пълна венозна упойка жената за 3-4 минути, след това се събужда, пием кафе, и ако иска, отива на работа. Всеки донор подписва информирано съгласие за това какво представлява процедурата – че е анонимно, безвъзмездно, и че няма да търси след това кое дете се е родило от яйцеклетките му, както и три декларации, които се заверяват пред нотариус. Другият документ, който се подписва е стандартното болнично информирано съгласие, което се подписва при всяка манипулация в България.

Има ли случаи, когато след изследванията се установява, че жената има проблем и не може да стане донор?

Да, имали сме случаи, когато за съжаление се открива онкозаболяване при някое момиче. Болниците поеха тяхното лечение, сега те са здрави, но не могат да бъдат донори, но пък важното е че, са живи.

Момичетата на получават пари за това, че даряват яйцеклетки. А изследванията кой ги плаща?

Те се поемат от болниците и фондацията. На донорите се поемат и пътните разходи. Прегледите са рано сутрин, между 7 и 7.30 ч, за да не се губи времето на момичетата, да могат спокойно да отидат на работа след това. За 30 минути всичко приключва, и всяка жена може да организира деня си както иска.

Има ли някаква опасност да станеш донор на яйцеклетки? Не се ли напълнява от хормоналната стимулация, която се прави?

Единствената опасност е ако някоя жена реши да пренарежда мебелите в дома си веднага след процедурата, вдигайки и местейки тежки дивани и маси. Не се и напълнява, опитвам се да разбия този мит цели 4 години. Хормоните са синтетични и в малки дози. Например инвитро има от 1978 г., над милион семейства са се възползвали от тази процедура. Аз самата не мога да имам деца, и съм претърпяла nняколко пункции, пък килограми не съм качила.

Колко бебета са се родили от донорската програма досега?

Последно бяха 423 деца. Досега имаме 860 донора, които са дарили по 2-3 пъти. Мога да кажа, че успеваемостта на програмата е голяма.

Сигурно е хубаво да видиш как майките се гордеят, че са успели да забременеят, колко са щастливи? Говорят ли те публично за щастието си?

Не, от 2010 г. има само 4 момичета, излезли с лицата си и подкрепили програмата. Това е заради силните предразсъдъци у нас – всяка жена, която няма яйцеклетки, едва ли не не е жена... Хората създават и други безумия като казват, че от такива програми се раждат братя и сестри, които после може да се влюбят и оженят. Това са глупости. Яйцеклетката не е кръвоснабдена, тя не е ДНК носител. Превръщайки се в ембрион, той започва да се снбадява с кръв от матката на бременната жена, на майката. Когато дарявате кръв дори, дарявате много повече клетки. Трябва да се говори много за проблема, да се обяснява, за да приемат хората, че той е изцяло положителен. Преди 17 г. във Франция стартира подобна програма, и първата година е било страшно трудно, но после нещата потръгват. Нямам надеждата, че тук нещата се развият толкова бързо, но ми се иска възможно най-скоро все повече жени да казват с гордост „Имам бебе, благодарение на непозната жена, дарила за мен”, а не да се крият, и да се срамуват от това.

Анонимността на донора и на реципиента гарантирана ли е?

Напълно. Никой не е принуден да казва какво прави. В началото е трудно, но после жените се променят, по-свободно говорят. Остава обаче страхът „да не чуе комшията, и да каже, че това не е мое дете”. Преди време така беше с инвитрото – забременявахме, и хората питаха от кого е това дете. А жените трябва да са горди, не да се срамуват. Представям си какво ще е да направим календар с 12 щастливи майки. Мечтая си поне 12 жени да ми се обадят, и да ги снимаме с децата им, или бременни.

Какво трябва да направят жените с репродуктивни проблеми, които искат да се възползват от програмата?

Когато една жена няма друг вариант да забременее, лекарят е този, който трябва да й предложи нашата програма. Яйцеклетките се съхраняват от клиниките, с които работим (списъкът им е в сайта ни).

 Възможно ли е яйцеклетките да станат обект на търговия?

Нашата работа е да не позволяваме това да се случи. В България това да се случва е голяма рядкост. Обикновено момичета, които решават да продават биологичния си материал, в случая репродктивния си, го правят извън страната. При нас всичко се контролира от Изпълнителната агенция по трансплантация. Шефът, д-р Симеонова е уникална жена, която се стреми към положителни промени, тя направи така, че донорството на яйцеклетки в България да стане реалност. Ходим с тях по проверки по получени сигнали, подаваме към тях сигнали. Всяка болница пък е длъжна да подаде информация коя жена иска да стане донор, защото ако това се пропусне, се отваря възможност за злоупотреби.

Вики, изтощава ли те работата във фондацията?

Физически да, но не бих я сменила за никоя друга. Тези момичета ми дадоха много повече, отколкото съм си представяла, че ще науча и изпитам като емоции. 40-годишна съм, не си представям живота без тях, не помня каква съм била преди донорството. Тази фондация се направи точно за това, за да пази правата на донорите. Ужасни са слуховете, че донорите се продават за пари. Познавам 860 момичета, и никоя от тях не се е продала, дори събират пари за онези, които не могат да имат деца без тяхна помощ.

Някоя жена имала ли е нужда от психологическа консултация?

Не, не се е случвало Донорите минават през проверка, но не се е налагало някой да се възползва от психологическа консултация.

Защо жените да раждат от дарени яйцеклетки, а не да осиновяват деца от домове?

Жените, които се възползват от програмата са нормални хора, които не са виновни, че нямат яйчникова функция. Да се оказва натиск върху тях да осиновят дете, а не да родят свое, е неприемливо. Така или иначе всяка една от тях е кандидат-осиновител. Но да осиновиш у нас е тежка процедура, понякога минават години, преди това да се случи. В един дом над 90% от децата са оставени за отглеждане, не за осиновяване. В дом „Надежда” например само 4 от 124 дечица са за осиновяване. Е, как да стане? Политиката на държавата ни трябва да се промени, но до тогава не можем да оставим жените с проблеми без деца. От собствен опит мога да кажа, че минават близо 2 години, за да стигнеш до дете - курсове за осиновители, социални проверки, безумна бюрокращина е. Много двойки с репродуктивни проблеми искат да осиновяват, но няма деца за осиновяване. Затова те едновременно са и в донорската програма, и в осиновителската.

За какво си мечтаете с Мариела?

Да има много донори и да няма нужда от нас. Ако една жена има нужда от помощ, за да забременее, да знае къде да я потърси и да я намери. Искам да поканя читателките на Cosmo дойдат на 17 октомври пред Народния театър „Иван Вазов” в София. Там ще пием кафе, ще хапваме домашно приготвени сладки от Ирина Тенчева, и заедно с популярните лица, подкрепящи кампанията, ще си отговорим на много въпроси относно донорството на яйцеклетки. Целият октомври е месец на донорството – 18 октомври пък има поход, посветен на живота, създаден или запазен благодарение на донорството.

 

Мариела Великова, 35г, донор на яйцеклетки и председател на фондацията:

""Откакто дарих яйцеклетки, животът ми се промени. По-щастлива и по-обичаща съм."

 

Мариела, как реши да станеш донор?

Чух за програмата много отдавна, но през 2011 г. реших да стана донор, след като подробно се информирах за процедурата и законите.

 Как се чувстваше по време на процедурата?

Вики беше непрекъснато до мен, нямах никакви проблеми. Това е важната роля на координатора – момичетата да са напълно спокойни, че има дори кой да държи ръката им ако искат.

След като станах донор останах в каузата и съм в нея до ден днешен. Доскоро ставах в 5 часа като доброволец на "Искам бебе", а от май месец тази година и  като председател на "Майки на донорството".Ние сме на разположение на донорите 24 часа в денонощието.

Нормално е да си притеснен, не знаеш какво точно ти предстои, но чувството, че правиш нещо добро за друга жена, е незаменимо. Самата манипулация е безопасна, по-кратка е от вадене на зъб, и няма никакъв вариант след това да не можеш да имаш още деца.

Какви бяха реакциите на близките ти, когато стана донор?

Първо казах на съпруга си, а след като мина процедурата, всички знаеха. Подкрепиха ме. Знам, че има мъже, които подхождат собственически към яйцеклетките и матките на жените си, но ако решиш да дариш, и човекът до теб се опита да ти окаже натиск, трябва да се замислиш за живота си като цяло, нали?

Заспивала ли си вечер с мисълта дали са се родили деца от твоите дарени яйцеклетки?

Не, не съм. Щастлива съм, че съм дарила, но не намирам, че имам някаква връзка с тези деца. Донорите нямат право на тази информация, тя се знае само от докторите в болниците, и от координатора от фондацията. Самата мисъл, че благодарение на твое действие в рамките на 9-13 дни някоя жена има дете обаче, те прави безумно щастлива. Като донор искам да кажа на майките, че трябва да се гордеят с децата си, да се покажат, ние искаме да ги видим колко са щастливи. Смисълът на нашето даряване е това непозната жена да имам бебе. И нямаш ли сили да си признаеш, че заради жена, дарила частица от себе си, имаш дете, не помагаш ли с популяризирането на този начин за сдобиване с най-голямото щастие в света, значи нямаш път към донорството.

А жени, родили, благодарение на дарени яйцеклетки, търсят ли връзка с донорите?

Те пращат подаръци на Вики, която пък ги предава на донорите. Обикновено това са сувенири, някави страшно мили неща, с които искат да изкажат благодраността си към жената, заради която са станали майки.

А от мъжете има ли някаква реакция?

Не, те мълчат. Искаме да ги помолим да помагат, защото донорството от страна на мъжете е трагедия. От 2010 г. досега жените-донори са 864, мъжете са под 150. Има клиники в България, които купуват сперма от чужбина, за да могат българките да родят деца. В много от семействата с репродуктивни затруднения мъжете имат проблеми, затова е необходимо повече мъже да даряват семенна течност.

Как хората могат да дарят пари за каузата?

Всеки може да подкрепи хората с репродуктивни проблеми с есемес с текст „Искам бебе” на DMS номер 17 777. Над 50 000 нуждаещи  се самофинансират, тъй като държавата не поема разходите на донорски процедури с чужд материал. Този DMS номер помага точно на тези хора.

Как ти се промени живота, след като стана донор?

Започнах да обичам по-силно, повече се радвам на живота, и срещам страшно много страхотни хора, които ме правят щастлива. Ние всички сме едно голямо семейство, и всяко едно момиче е винаги на линия, за да помага с каквото може за програмата.


Виж ощеНово в Cosmo