Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

5 важни въпроса за псориазиса

Илияна Димитрова
 

Оценка: (0/5)

Псориазисът е нелечимо заболяване, което обаче НЕ Е ЗАРАЗНО. Казвам го, в случай че те е страх да подадеш ръка на познат, или пък отказваш да плуваш в един басейн с колежката от съседното бюро, защото неприятните петна по кожата им изглеждат зле.

5 важни въпроса за псориазиса

В България около 150 000 души страдат от псориазис. Поради не информираността на обществото за спецификата на заболяването, тези хора често са социално изолирани – не получават много прегръдки за рождения си ден, по време на обяд все ще се намери някой, който отвратено да извърне глава... Качеството на живот на болните от псориазис може да бъде изключително ниско именно поради тези проблеми. Затова, пак да повторим: НЕ МОЖЕШ ДА СЕ ЗАРАЗИШ с псориазис нито при допир, нито при целувка, нито при секс.

„Псориазисът е генетично кожно заболяване, свързано с имунната система. Тя кара кожните клетки да се сменят твърде бързо и да се натрупват, образувайки лезии по кожата” – казва дерматологът доц. Казанджиева, и допълва с описание на болестта и нещата, които й влияят, направено от писателя Джон Ъпдайк, който през целия си живот е страдал от псориазис: „Псориазис. Самото име на моето заболяване е тъй чуждо, че да си изкривиш устата, тъй объркано, че да заекнеш... Не беше болест, тъй като произлизаше от самия мен… Влияеше се от всичко: шоколад, пържени картофи, нишесте, захар, мазнина, нервна възбуда, от сухо, от тъмно, от притеснение, от затворено пространство, от умерен климат - с една дума, алергия от живота.”

Доц. Казанджиева, по какво можем да познаем, че проблемите с кожата ни са псориазис?

Дори опитните кожни лекари понякога се колебаят да поставят диагноза „Псориазис”, и изчакват потвърждение от микроскопското изследване. Заболяването изглежда различно при отделните пациенти - може да засегне цялото тяло, само дланите и ходилата, да е само по косата или само по гънките. Най-често по кожата виждаме червени надигнати плаки с различна големина, които са покрити със сребристо-бели люспи. Типичното разположение е по лактите, колената и на границата на окосмената и неокосмена част на главата. Все пак няма нужда от предварителна паника, дори ако на тези места имате кожни обриви. За да установите дали страдате от псориазис трябва да отидете на преглед при дерматолог.

5 важни въпроса за псориазиса

5 важни въпроса за псориазиса

Много хора се притесняват, че ако използват една и съща кърпа с близък, който страда от псориазис, ще се заразят и те? Това възможно ли е?

Псориазисът не е заразно заболяване. Провеждат се много инициативи на пациентските организации, които отправят това послание до цялото общество и ние, лекарите се надяваме те да бъдат чути. В Унгария вече втора година организират един ден в годината в който пациенти с псориазис, шампиони по плуване, и дерматолози, плуват заедно в един басейн. В България също има такива събития. В началото на месец ноември се състоя модно ревю на пациенти с псориазис “Погледни отвъд външността ми“, които се осмелиха да излязат от сянката на тяхната болест. Трябва да страдаш от псориазис, за да разбереш колко важно е това послание. Не е тайна, че пациентите с кожни обриви не се допускат до басейни и спа процедури, имат проблеми във фризьорските салони, хората със страх се ръкуват или докосват до тях и т.н. Чувството че те избягват „като прокажен”е наистина ужасно...

5 важни въпроса за псориазиса

5 важни въпроса за псориазиса

Има ли възраст, пол и раса псориазисът, или засяга всякакви хора?

Като повечето хронични заболявания и псориазисът има своите предпочитания – засяга най-вече хора от бялата раса. Процентът на заболелите е най-висок в скандинавските страни и намалява до 0% при ескимосите и американските индианци. Въпросът за възрастта е сложен. Според съвременната наука има две групи пациенти – първите развиват псориазис в млада възраст и при тях от голямо значение е генетичното предразположение. Във втората група са пациентите, отключили псориазис след 40-годишна възраст. Смята се, че при тези по-възрастни пациенти за развитие на заболяването основна роля играят външни фактори – лекарства, стрес, травми.

Колко бързо се разпространява псориазисът по кожата и има ли изпитан медицински метод, с който можем да задържим болестта в определена фаза?

Различно е при всеки пациент. Проблем е когато заболяването обхване големи области от тялото или се прояви върху най-видимите зони – кожата на лицето и ръцете. За лечение на псориазис са опитвани всички достижения на медицинската наука в последните 100 години – антибиотици,кортикостероиди, ретиноиди, имуносупресори. Те обаче нямат трайно въздействие. Днес голямата надежда за тежките форми на псориазис са биологичните средства. Те повлияват отлично не само кожните обриви, но лекуват и ставните болки, които съпътстват 30% от пациентите с псориазис. Лечението е под форма на подкожни или интравенозни инжекции, които се прилагат по определена схема в зависимост от препарата – от два пъти седмично до един или два пъти месечно. При повечето пациенти постигаме контрол над заболяването (значително или пълно изчистване на обривите) в рамките на няколко седмици.

Как въздействат на псориазиса слънцето, солената вода, влагата?

Благотворното лечение на морската вода и слънцето е отдавна известно. В света са известни два големи климатолечебни центъра за псориазис– на Мъртво море (в Израел и Йордания) и в Исландия (Синята лагуна). Нашето Черноморие също е прекрасно място – освен морската вода и слънцето, помага и лечебната кал (Балчишка Тузла). Списъкът на неблагоприятните за псориазиса фактори е дълъг: лекарства (бета-блокери, литиеви препарати, тетрациклинови антибиотици, резохин); травми; стрес; инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища; алкохол; тютюнопушене, наднормено тегло. Преди години колеги-дерматолози издадохме специален наръчник, предназначен за болните от псориазис и там има цялата необходимата информация.


Виж ощеНово в Cosmo