Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: Нед Яну 20, 2019 6:43 pmОтговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
 ВИДОВЕ КОНТРАЦЕПТИВИ 
Автор Съобщение
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 2:46 pm
Мнения: 10227
Местоположение: Утопия
Мнение ВИДОВЕ КОНТРАЦЕПТИВИ
Метод за контрацепция/ Ефективност

Сексуално въздържание- 100%
Вазектомия (стерилизация на мъжа)- близо 100%
Стерилизация на жената- близо 100%
Планова орална контрацепция- около 97%
Спешна орална контрацепция- 98%
Презерватив- 85 to 98%
Цервикална шапка- 84%
Диафрагма- 85 to 96%
Контрацептивна инжекция (Депо-Провера)- Почти 100%
IUD или спирала- 98%
Календарен метод- 75%
Прекъснат коитус под- 70%


Има ли 100% сигурен метод за предпазване от забременяване?
Да, това е въздържанието от секс. Но това не е метод, а начин на живот.
Трябва да се каже много ясно, че повечето от методи за предпазване от бременност не защитават от СПИН и други болести, предавани по полов път. В това отношение най-сигурното средство си остава презервативът (кондомът), но неговата употреба зависи в голяма степен от мъжа. При избора на подходящ за вас контрацептив играят роля няколко фактора. Това са общото здравно състояние, възрастта, честотата на половите контакти, броя на партньорите, които имате и дали в бъдеще планирате да имате дете.

Бариерни методи

Кондомите (презервативите) предлагат най-добро предпазване от болести, предавани по полов път, затова са предпочитан метод пред другите контрацептиви. Методът се нарича още двоен метод, защото осигурява двойно предпазване - едновременно от бременност
и инфекция.
Друг бариерен метод се осъществява с помощта на диафрагмите и цервикалните шапки. Те се използват в комбинация със спермициден крем или гел. Диафрагмата трябва да се постави от лекар. Тя предотвратява проникване на сперма до яйцеклетката. Може да бъде оставена в тялото на жената до 6 часа, но никога за повече от 24 часа, поради риск от натряване (токсичен шок).

Презервативи
Изображение

На пазара съществува голямо разнообразие на презервативи.
Наричаме ги по всевъзможни начини: презервативи, кондоми, гумички и други най-различни названия.
До момента не е измислено по-сигурно средство за предпазване от болести предавани по полов път от презерватива!

Погрижи се за правилната употреба и поставяне на презерватива!
Гумичката, която се поставя върху пениса, предотвратява навлизането на семенна течност във влагалището и така, освен от нежелана бременност, предпазва и от полово преносими болести. Сигурността е около 98%, но само ако употребата е правилна. Има няколко прости правила:
- провери срока на годност;
- отвори опаковката внимателно, като я предпазиш от остри предмети;
- увери се, че държиш презерватива правилно – навивката трябва да е от външната страна. Притисни резервоарчето с една ръка, постави го на върха на пениса и с другата ръка бавно развий презерватива;
- постави презерватива при еректирал пенис. ПРЕДИ контакт между половите органи;
- веднага след еякулация свали презерватива, като го придържаш плътно. Използвай кърпичка, за да избегнеш евентуално предаване на инфекции;
- постави използвания презерватив в плик и го изхвърли. Помни, че презервативът е за еднократна употреба!

Най-известни марки:
Durex
Lifestyles
Vitalis
Sportex
Long love

Дамски презервативи
ИзображениеИзображение
За разлика от мъжките, дамските презервативи имат значително по-кратка история. Te са създадени в началото на '90-те години, но бързо придобиват популярност.
Също както и презервативите за мъже, дамските такива предпазват и от бременност, и от болести, предавани по полов път.
Дамският презерватив представлява нещо като торбичка с меки пръстени в двата края. Вътрешният пръстен, разположен откъм затворената страна, помага при поставянето. Външният пръстен е по-голям и покрива половите органи отвън.
Презервативът е дълъг 170 мм, широк е 78 мм и е изработен от полиуретан, а не от латекс, както мъжките. Овлажнен е с лубрикант и, естествено, е за еднократна употреба.
Що се отнася до сигурността, дамският презерватив по нищо не отстъпва на мъжкия.
Поставянето му изисква малко сръчност, но не е по-трудно отколкото слагането на тампон, например. Преимуществата на дамския презерватив пред мъжкия са, че дамският е по-здрав, но в никой случай това не намалява чувствителността.
Освен това можете да поставите дамския презерватив на мястото му часове преди акта, което ви позволява във важния момент да се отпуснете и да се наслаждавате на изживяването. Също така не е нужно да го махнете веднага след края и можете да се погушкате спокойно. Дамският презерватив не притеснява партньора ви по никакъв начин и не предизвиква алергии, защото не е направен от латекс.
Най-голямото предимство на дамските презервативи е, че предпазването от бременност и полово предавани болести е в ръцете на самите жени, като така се избягва неудобната ситуация, в която партньорът ви отказва да сложи или няма в себе си презервативи.

Диафрагми
Това представлява латексова чашка с пружинен механизъм по неговите краища, чиято функция е да задържи устройството в областта на вагината. Обикновено диафрагмите се произвеждат в различни размери. Така че преди употребата и е необходимо на всяка жена да се измери диагоналната дължина на вагиналния канал.

Механизмът на предпазване от забременяване при този метод се дължи на изграждането на механична бариера пред сперматозоидите. Диафрагмите се поставят непосредствено преди половия акт, като повърхността, която плътно приляга към шийката на матката, се намазва с спермицид. Обикновено след половия контакт устройството трябва да остане поне 6 часа, за да може да окаже търсения ефект. Именно толкова е и времето и на действие. Ако е необходимо протекцията да продължи повече време без премахване на диафрагмата, обикновено вътрешната и повърхност се намазва повторно със спермицит.

Ефективността на метода варира в широки граници – от 5 до 15% в зависимост от мотивацията на жената, от подходящо избраната и поставена диафрагма. Предимствата и са, че не се наблюдават страничните ефекти на хормоналните препарати. Освен това жените сами могат да контролират контрацепцията си и могат да използват диафрагмата и по време на менструация. Недостатъците включват освен твърде вариабилната ефикасност, и възможността за болка и ерозивни изменения на маточната шийка при неправилно поставена диафрагма. При жени с наднормено тегло поставянето на диафрагмата често е затруднено. Освен това се наблюдават уретрални инфекции и ако диафрагмата не се премахне до 24 часа след половия контакт, има възможност да се развие токсичен шоков синдром. При недобра хигиенна поддръжка тя води до появата на неприятна миризма. Поради това поне един път на всеки 24 часа тя трябва да се изважда и внимателно да се почиства с топла вода и сапун.

Cпермициди

Това представляват различни форми на контрацепция по химически път. Основното им качество е наличието на активна субстанция, която разрушава мембраната на сперматозоидите и значително ограничава тяхната подвижност. Освен това тя влошава и изхранването на мъжките гамети. Обикновено спермицидите са под формата на свещички, пяни, гелове, желета и т.н. Те се поставят във влагалището непосредствено преди половия контакт. Доказана е и тяхната ефективност в предтвъртяване заразяването с причинители на полово-преносими болести. Все още обаче е спорен въпросът дали спермицидите предпазват от вируса на СПИН.

Активната субстанция на спермицидите е токсична за бактериите, които нормално населяват влагалищния тракт. Това води и до една от най-честите странични реакции при прилагането на спермицидите - честите и повтарящи се инфекции с E.coli. Освен това в рамките на една година около 25% от жените, употребяващи спермициди, забременяват, което само по себе си говори за една не много надеждна протекция.

Предимствата на метода са изключително простото му приложение и липсата липсата на необходимост от обучение.

Хормонални методи

Противозачатъчните таблетки са първото средство, за което жените мислят като метод за предпазване от бременност. Когато през 50-те години на миналия век учените откриват Хапчето, се извършва огромен поврат в живота на жените - те вече могат да планират майчинството и така сами да определят съдбата си. Днес най-разпространени са комбинираните таблетки, съдържащи хормоните estrogen и progestin, както и тези, съдържащи само progestin. Действието на комбинираните таблетки се изразява в подтискане на овулацията и регулиране на менструалния цикъл. Смятат се за безопасни за повечето жени.
Методът за контрацепция с помощта на хормонални таблетките се дели на два типа-Планова контрацепция и Спешна контрацепция.

Контрацептивни таблетки

Употребата на хормонални контрацептиви трябва да се предшества от пълен общ медицински преглед, включващ измерване на кръвното налягане и телесното тегло, тест за захар в урината, диагностично изследване за чернодробни заболявания и гинекологичен преглед, включващ млечните жлези и цитологично изследване на цервикален секрет и цервикална намазка.

Също така трябва да се снеме внимателно фамилна анамнеза, за да се установи наличието на заболяване, нуждаещо се от лечение или някакво рисково състояние и преди всичко, да се изключи бременност.

Почти всички хормонални таблетки са в опаковка от 21, които се взимат по схема 21 дена. следва 7 дена почивка с идване на менструацията. Следващата опаковка се започва на 8мия ден, независимо от това дали е спряло кървенето или не.


След спонтанен аборт, приемането започва веднага. След раждане на 21 ден или по съвет на лекар, защото повечето контрацептивни хормони не са подходящи за кърмещи жени.

Възможни странични реакции, които се наблюдават при почти всички хормонални препарати:болки в бюста, изтичане на секрет от гърдите, главоболие, промени в либидото, пристъпи на депресия, дискомфорт при носенето на контактни лещи, световъртеж, повръщане, промяна на вагиналната секреция, промяна на теглото, свръхчувствителност

Противопоказания за приемане на хормонални препарати: тромбоза, сърдечни проблеми, захарен диабет, жълтеница, чернодробни заболявания, алергии към хормоналните съставки, доброкачествени или злокачествени тумори, наднормено тегло, епилепсия, тютюнопушене, особено след 35 години.

Препоръчват се контролни гинекологични прегледи на всеки 6 месеца и незабавна консултация при възникване на проблеми или неудобства.

При желание за прекъсване на хормоналната терапия с цел забременяване е необходимо предпазване до една редовна менструация, тъй като е възможна грешка при определяне термина на бебето при една евентуална бременност.

Забележка: контрацептивните хормонални препарати не предпазват от СПИН и други венерически болести.

Ето какво се намира на българския пазар с някои конкретни особености за съответните таблетки:

Anteovin (Chemical Works of Gedeon Richter )
Изображение
Съдържа комбинация от естроген и гестаген. Лекарството е в клас на тези с високо хормонално съдържание. Таблетките са 21, разделени на 11 бели и 10 розови. Първо се приемат белите таблетки.
Не се препоръчва за кърмещите жени.

Cilest (Janssen-Cilag )
Изображение
Съдържа norgestimate и ethinyloestradiol.
Намалява значително силата на течението, както и евентуалните менструални болки.

Diane 35 (Schering AG )
Изображение
Препоръчва се не само като контрацептив, но и при лекуване на акне. Принципът на действие на Диане 35 е да блокира действието на мъжките хормони в женското тяло. Съдържа cyproterone acetate - прогестоген и ethinyl estradiol, естроген. Диане е от групата на препаратите с ниско хормонално съдържание. Препоръчва се най-вече за терапия на жени с повишено съдържание на мъжки хормони. Не се препоръчва за кърмещи жени.
Цикълът и болките, свързани с него могат да се намалят.
Когато се приема Diane-35 се подтиска повишената функция на мастните жлези , която играе важна роля в развитието на акне и себорея.Това води- обикновено след 3-4 месечно лечение- до оздравяване на съществуващите пъпки.Излишната мазнина по кожата и косата обикновено изчезва по-рано. Отпадането на косата , което често придружава себореята също отслабва. Лечение с Diane-35 е показано при жени в детеродна възраст с леки форми на хирзутизъм и по-специално с лека увеличаване окосмяването по лицето ; резултати се очакват след няколко месечна употреба.

Femoden (Schering AG )
Изображение
От групата на нискосъдържащите хормонални препрати е на база гестаген-естероген.
Не се препоръчва за кърмещи жени. С доста добра поносимост от голям кръг жени.

Gravistat 125 (Schering AG )
Изображение
Всяка таблетка съдържа:
Ethinylestradiol 0.050 mg
Levonorgestrel 0.125 mg
От класа на високо хормонално съдържание.
Не трябва да се използва по време на кърмене.

Logest (Schering AG )
Изображение
Logest е нискодозиран орален контрацептивен препарат, съдържащ 20 микрограма ЕЕ в комбинация със 75 микрограма гестоден, което го прави контрацептивът с най-ниска дозировка естрогени.
Препаратът осигурява добър контрол върху менструалния цикъл с ниска честота на интерменструално кървене. Той е добре поносим с минимално влияние върху телесното тегло и няма клинично значими метаболитни ефекти.

Marvelon (N.V.Organon )
Изображение
Marvelon® е комбиниран орален контрацептив (“Комбинирана таблетка”). Всяка таблетка съдържа по малко количество от два различни женски полови хормона. Това са дезогестрел (вид прогестерон) и етинил-естрадиол (вид естроген). Поради ниската доза на съдържащите се хормони Marvelon® се счита за ниско дозиран орален контрацептив. Тъй като всички таблетки в опаковката съдържат еднакви хормони в еднакви дози той представлява монофазен комбиниран орален контрацептив.
При употребата на Marvelon се наблюдава по-слабо и по-краткотрайно менструално кървене. Като резултат от това намалява риска за поява на анемия. Възможно е обичайните болки, които се получават по време на мензис да намалеят или изчезнат напълно.
Освен това има данни, че някои сериозни здравословни нарушения настъпват по-рядко сред жените, ползуващи противозачатъчни таблетки, които съдържат 50мкг етинил-естрадиол (''високо-дозирани таблетки''). Това са доброкачествените заболявания на гърдата, кистите на яйчниците, инфекции в малкия таз (Тазова болест или PID), извънматочна бременност (бременност, при която ембриона се вгнездява извън матката), рак на ендометриума (лигавицата на матката).

Mercilon (N.V.Organon )
Изображение
Mercilon® е комбиниран орален контрацептив. Всяка таблетка съдържа по малко количество от два различни женски полови хормона. Това са дезогестрел (вид прогестерон) и етинил-естрадиол (вид естроген). Mercilon® спада към групата на ниско дозираните орални контрацептиви.
Приемът на Mercilon® не се препоръчва по време на кърмене.

Non Ovlon (Schering AG)
Изображение
Non-Ovlon e контрацептив, съдържащ гестаген и естроген. От групата на високо хормонално съдържание.

Novynette (Chemical Works of Gedeon Richter )
Изображение
Монофазно перорално контрацептивно средство, съдържащи комбинация от етинилестрадиол и дезогестрен

Regulon (Chemical Works of Gedeon Richter )
Изображение
1 таблетка съдържа 0,03 мг етинилестрадиол и 0,15 мг дезогестрел.
Монофазен орален контрацептивен препарат с ниско съдържание на хормони. Не оказва влияние на метаболизма в организма, поради което и страничните ефекти са твърде слаби или липсващи.
Около 10 % от дозата на хормоните проникват в кърмата.

Triquilar (Schering AG )
Изображение
Tаблетки, светло-кафяви на цвят - 6 броя, бели - 5, охра - 10.
1 таблетка съдържа етинилестрадиол и левоноргестел. Комбиниран орален контрацептив от групата на ниско съдържание на хормони.
Съществува възможност за намаляване на силата на кръвотечението, както и отслабване на менструалните болки. Страничните ефекти са доста рядко срещани.

Tri-Regol(Gedeon Richter Ltd)
Изображение
Розови таблетки (6 на брой), съдържащи по 0,03 мг етинилестрадиол и 0,05 мг левоноргестрел, бели таблетки (5 броя), съдържащи по 0,04 мг етинилестрадиол и 0,075 мг левоноргестрел, тъмножълти таблетки (10 броя), съдържащи по 0,03 мг етинилестрадиол и 0,125 мг левоноргестрел.
Трифазен ниско хормонален препарат. За разлика от монофазните хормонални препарати, Три-Регол осигурява минимално вмешателство в естествените процеси на репродуктивната система, проявяват се много по-малко странични реакции и се подобрява поносимостта на препарата.

Trisiston (Jenapharm GmbH )
Изображение
21 таблетки в различни цветове, съдържащи определени количества етинилестрадиол и левоноргестрел, които се взимат и по определена цветова схема. Препаратът е трифазен, ниско хормонален контрацептив.
Много са редки страничните ефекти от приемането му и могат да възникнат само в първите месеци.

Ясмин(Schering)
Изображение
Модерните нискодозирани комбинирани орални контрацептивни хапчета са ефективни и безопасни. В действителност те са много по-ефективни от някои бариерни методи (презервативи)за предпазване от забременяване.Ако взимате своето хапче в точното време, без да пропускате прием, вие може да се насладите на секса, без притеснение от нежелана бременност.
Освен това, модерните хапчета съдържат само фракции от хормоните, използвани в старите таблетки и имат малко нежелани странични ефекти. Повечето жени изобщо не усещат тези ефекти.
Ясмин с дроспиренон е не само ефективен и безопасен, като много други модерни, комбинирани хапчета, но също включва цял пакет от позитивни ефекти, които ви карат да изглеждате и да се чувствате добре.

Жанин (Valette)
Изображение
Жанин е високо ефективно монофазно орално противозачатъчно хапче. Жанин осигурява висока сигурност на контрацепцията, отлична поносимост и стабилизиращ ефект върху нередовния менструален цикъл.
Доказано е, че диеногестът - прогестиновият компонент на Жанин, има анти-андрогенна активност. На базата на това Жанин е много ефективен при лечение на андрогенно обусловени заболявания на кожата и косата, като леко до умерено акне или себорея.
1 таблетка съдържа: 2 mg диеногест + 0,03 mg етинил естрадиол.

Контрацептивна инжекция (Депо-Провера) е форма на хормона прогестерон с дългосрочно действие. Хормонът се инжектира на жената за предпазване от бременоост в продължение на 3 месеца. Прогестеронът препятства овулацията. Инжекцията се поставя от гинеколог на всеки три месеца. Това е един от най-надеждните методи за контрацепция. Съществуват и депо-препарати,които се инжектират подкожно и имат контрацептивно действие в продължение на 4-5 години.

Вътрематочни средства (IUD's или спирала)

Има малки пластмасови и медни средства с различна форма, които се поставят в матката и по този начин спират ембриона да се имплантира и да се развива в бебе. Вътрематочните предпазни средства (спирали,песари) се предпочитат от много жени. Различните модели спирали и песари имат различен срок на годност, най-често 3-5 години. Спиралата осигурява дълготрайна защита. Подходяща е за дълготрайна моногамна връзка, която не крие риск от инфекции, предавани по полов път. Последните модели спирали освен чисто механично действие отделят и биологично активни вещества. Спиралата задължително се поставя от акушер-гинеколог. Трябва да се има предвид, че матката може да отхвърли спиралата и да настъпят междуменструални кръвотечения. Спиралата създава предпоставки за възникване на възпаление и за извънматочна бременност при употреба от нераждали жени, а по-късно при износване на бременността нерядко се наблюдава отлепване на плацентата. Спирали и песари не трябва да се използуват от неженени жени, от жени с повече полови партньори, при кръвотечение от половите органи, при възпаление и тумори на половата система. След поставянето им нерядко за няколко дни се появява преходно кървене и болка ниско в корема. Менструациите обикновено са по-обилни.

СПИРАЛИ

Mirena (Schering AG)
ИзображениеИзображение

Mирена - вътрематочно противозачатъчно средство, съдържащо левоноргестрел. Mирена представлява Т-образна вътрематочна система, която след поставяне в матката освобождава хормона левоноргестрел. Т-образната форма е подбрана с оглед формата на матката. Вертикалното рамо на Т-образната система представлява цилиндър, който съдържа хормон, а към долната му част са прикрепени две фини нишки. Mирена предотвратява забременяването чрез въздействие върху маточната лигавица, редуциращо възможностите й за приемане на оплодена яйцеклетка и чрез удебеляване на лигавицата в цервикалния канал, така че спермата да не може да проникне в матката и да оплоди яйцеклетката. Mирена повлиява и движението на спермата в матката като предпазва от оплождане.
Контрацептивната сигурност на Мирена е сравнима с женската стерилизация.
Мирена не е метод на първи избор за млади жени които никога не са били бременни и при жени в постменопауза с обратно развитие на матката.
Мускулните контракции на матката по време на менструация понякога могат да доведат до изхвърляне на интраутеринната система . Симптоми, указващи за частично или пълно изхвърляне на Mирена, са кървене или болка. Частичното изхвърляне може да понижи ефикасността на Mирена.Препоръчително е да проверявате нишките с пръст по време на къпане. В случай, че не опипвате нишките или имате симптоми на изхвърляне на системата трябва да избягвате полово сношение или да използвате друг контрацептив и да се консултирате с вашия лекар. Тъй като Mирена намалява менструалното кървене, засилването му може да е индикация за изхвърляне на спиралата.
Mирена може да бъде поставена в рамките на седем дни от началото на менструалния период. Системата може да бъде поставена и веднага след аборт след като е изключена генитална инфекция. Mирена не трябва да се поставя по-рано от шест седмици след раждане
След гинекологичен преглед във вагината се поставя един инструмент наречен спекулум, шийката на матката се почиства с антисептичен разтвор, след което интраутеринната система се поставя в матката през тънка, огъваема тръбичка от еластична пластмаса. Вие ще почувствате поставянето, но то не трябва да е съпроводено с болка.
Някои пациентки могат да почувстват болка и виене на свят след поставянето. В случаи че те не преминат половин час след поставянето при лежащо положение на пациентката, Мирена може да не е разположена правилно. Следва да се проведе гинекологичен преглед и ако се налага системата трябва да бъде отстранена. Алергични кожни реакции могат да бъдат причинени от системата.
През първата година е необходимо да се извършат 2 прегледа: обикновено един до три месеца след поставянето на Mирена и отново след изтичане на 12-ия месец. След това прегледите се извършват един път годишно.
Обикновено се наблюдава постепенно намаление на броя на дните, през които има кървене и на количеството загубена през всеки месец кръв. При някои жени менструацията изобщо се преустановява.Тъй като количеството загубена кръв намалява при повечето жени се покачва нивото на хемоглобина в кръвта. Когато противозачатъчното средство се отстрани, нормалната менструация се възстановява.
Препоръчва се използването на дамски превръзки. Ако се използват тампони, тяхната смяна трябва да се извършва много внимателно, за да не се изтеглят нишките на Mирена.
По време на употребата на Mирена е нормално да настъпят промени в менструацията: интерменструално кървене, по-продължителна или по-краткотрайна менструация, нередовно кървене, слаба или отсъстваща менструация, силно кървене по време на цикъл, болезнена менструация.

Наблюдават се следните нежелани реакции: главоболие; болки в долната част на корема; болки в кръста; акне или други кожни проблеми; вагинално течение; чувствителност на гърдите; възпалителен процес във вагината; депресия и променливо настроение; гадене и повръщане; задържане на вода
По-редки са: повишаване на телесното тегло; косопад; омазняване на косата; засилено окосмяване по тялото.

Изброените нежелани реакции са обичайни през първите месеци след поставянето и изчезват при продължителна употреба

MULTILOAD (Multilan AG, Ирландия )
Изображение
Multiload представлява вътрематочен песар, който се използува за контрацепция. Той представлява малък пластмасов цилиндър, наричан ''стебло'' с две странични гъвкави крила. Пластмасата е смес от високоплътен полиетилен, етилен винилацетат кополимер и бариев сулфат в тегловно съотношение 44/36/20. Около стеблото е навита медна нишка. Към долната част на стеблото е прикрепена найлонова нишка, чиито два края са свободни Multiload е предназначен само за еднократна употреба.Съществуват четири разновидности на Multiload. Лекар ще прецени коя е най-подходяща за пациента. Този избор се определя от срока, за който желаете да използувате Multiload и от големината на матката.

Употребата на Multiload е нежелателна в случай на:

- установен тумор на матката или на шийката на матката;
- неизяснено влагалищно кървене;
- бременност или съмнение за такава;
- установени анатомични аномалии в структурата на матката или шийката на матката;
- множество или големи фиброиди (доброкачествени тумори на маточната стена) както и обилно и болезнено менструално кръвотечение;
- ендометриоза (разрастване на ендометриална тъкан на нетипични за това места, т.е. извън матката);
- инфекциозни заболявания на половите органи;
прекарана инфекция предавана по полов път през последните 12 месеца;
- инфектиран спонтанен или изкуствен аборт през последните 3 месеца;
- ТВБ (тазово-възпалителна болест, инфекция на матката или Фалопиевите тръби) или няколко минали случая на ТВБ;
- алергия към метала мед;
- анемия или минали оплаквания от тежко менструално кръвотечение;
- нарушение в системата на кръвосъсирването;
- болезнена или нередовна менструация;
- наличие на белези върху матката, останали след перфорация или хирургична намеса (освен цезарово сечение);
- нарушение в метаболизма на медта;
- инфекции на долната част на гениталния тракт (шийката на матката и влагалището) и особено ако тези оплаквания са чести;

Multiload може да бъде поставен само от лекар.
През първите месеци е възможно да се появи леко кървене или зацапване във времето между менструалното кръвотечение.В повечето случаи след два-три месеца, всички необичайни симптоми изчезват.
Понякога се наблюдават следните нежелани реакции: болки в гърба и краката, болка по време на полов акт или алергични кожни обриви.
Дори когато се използва песара като метод на контрацепция, съществува минимална възможност да забременеете. Това обикновено води до сериозни усложнения. Ако мензиса Ви закъснее с повече от две седмици, непременно се консултирайте с лекар. Веднага щом бъде доказана бременността, песара трябва да бъде отстранен. Понякога самата манипулация по отстраняването на песара може да причини спонтанен аборт.
Ако забременеете, по време на поставяне на песара, съществува риска, бременността да е извънматочна (в този случай, оплоденото яйце не се вгнездява в стената на матката, а на друго място - например във Фалопиевите тръби). Обикновено песарите, които съдържат мед, осигуряват протекция и срещу извънматочна бременност, но са по-ефективни при предпазване от маточна бременност.
Съществуват отделни съобщения за счупване на пластмасовото тяло на песара Multiload, по време на отстраняването му. Най-често това се случва когато песара се врастне в стената на матката. Врастването или счупването на части от песара могат да поставят необходимост от оперативното му отстраняване посредством кюртаж.

Copper T (Schering AG )
Изображение
Вътрематочен песар, който е изработен на медена основа. Има Т-образна форма, направена от гъвкава пластмаса Медта се отделя бавно в матката и спомага за възпирането на сперматозоидите. Copper T е едно от най-успешните противозачатъчни средства не само като сигурност, но и като финансово вложение. Спиралата е удобна и единственото, което трябва да правите след слагането й е да проверявате за конци всеки месец. Подходяща е и за кърмещи жени.
Copper T е най-разпространената спирала в световен мащаб.
Copper T се поставя само от лекар и то след пълен медицински преглед на състоянието, формата и разположението на матката по време на менструационния цикъл на жената. Повечето лекари предпочитат това да стане на 7-мия ден от цикъла. Спиралата се поставя 6 седмици след раждане и е удобна за кърмещи жени. В случай на аборт, поставянето може да стане веднага.
В първите месеци след поставянето може да се наблюдава по-обилна менструация, както и дискомфорт и по-силни менструални болки, които с времето заглъхват.
Copper T се премахва само от лекар в случай на изтичане на срока й на годност, желание за бременност или медицински проблеми.

Copper T е удобна и препоръчителна за следните жени:
- с поне едно дете;
- имат връзка само с един партньор;
- нямат предишни и сегашни инфекциозни вагинални заболявания;
- имат дълга и обилна менструация;
- тежка анемия;

Не се препоръчва в случаи на:
- бременност или подозрения за такава;
- алергии към метала мед;
- установени анатомични аномалии в структурата на матката или шийката на матката;
- влагалищни и маточни инфекции или тумори;
венерически болести;
- ако пациентката или партньорът й имат твърде много сексуални контакти с различни партньори;

IMPLANON - подкожно
Изображение
Implanon® представлява малка еластична пластмасова тръбичка с дължина 4 сантиметра и диаметър 2 mm.. Тя съдържа 68 милиграма от активната съставка етоногестрел. Равномерно в кръвообръщението се отделя малко количество етоногестрел. Самата тръбичка е направена от етилен винилацетат, който не се разтваря в телесната среда.
Implanon® се въвежда подкожно. След това в тялото започва равномерно да се отделя по малко количество от съдържащия се представител само на една група хормони, прогестагените - а именно етоногестрел. Контрацептивното му действие се осъществява по два механизма;
Implanon® предотвратява отделянето на яйцеклетка от яйчниците.
Води до такива промени в яйчниците, които затрудняват проникването на сперматозоиди в матката
Implanon® предпазва от забременяване в продължение на три години. За разлика от таблетките, Implanon® може да се употребява и от жени, които не могат или не желаят да приемат естрогени. При употребата на имплантанта, влагалищното кръвотечение може да стане нередовно или да спре, а болезнената менструация ще бъде облекчена.
Имплантирането и изваждането на Implanon® може да се осъществи само от лекар, който преценява кой е най-подходящия момент за прилагането на препарата. Това става с местна упойка.директно под кожата, на вътрешната страна на предмишницата на не-доминантната Ви ръка. Процедурата напомня вземането на кръв за изследвания. Implanon® трябва да се отстрани или замени с нов имплантант не по-късно от три години след неговото имплантиране. Понякога тази манипулация може да бъде затруднена ако имплантанта се е придвижил под кожата и е сменил първоначалното си положение.
Употребата на Implanon® може да се преустанови по всяко време

Странични реакции, наблюдавани при употреба на Implanon®
Код:
Акне;
Главоболие;
Увеличение на теглото;
Напрегнатост или лека болезненост в гърдите;
Оредяване на косата;
Депресивни настроения;
Емоционална нестабилност;
Промяна в либидото;
Болки в стомаха;
Болезнена менструация.

Свещички

Patentex oval N (Patentex GmbH)
Изображение
Свещичките са интравагинално противозачатъчно средство.
1 песарий съдържа 75 мг. от активната съставка nonoxinol9 /INN/
Песарият се разтваря от топлината на тялото, като независимо от количеството на вагиналния секрет се образува фина, приятна пяна, която оптимално разпределя във влагалището субстанцията, която блокира действието на сперматозоидите.

Нежелани лекарствени реакции:
Patentex oval N е добре поносим. В отделни случаи може да се наблюдава преходно чувство на затопляне.
Patentex може да се прилага непрекъснато и продължително, като се използва само когато има действително от какво да се предпазвате. Продължителната му употреба е безвредна.
Надеждната защита с Рatentex oval N е сигурна едва когато активното вещество е разпределено оптимално. Това се осъществява в рамките на 10 минути.

Особено подходящ е за :
- жени, които искат да се предпазят от забременяване само тогава когато действително е необходимо такова предпазване
- млади жени с нередовен полов живот
- жени с нестабилен цикъл
- жени, които независимо от партньора искат да се предпазят от забременяване
- жени които са прекъснали терапия с други противозачатъчни
- жени, които не понасят хормонални противозачатъчни
- жени, които приемат едновременно лекарства, които могат да понижат действието на хормоналните противозачатъчни средства
- жени, при които в резултат на приложението на други методи на предпазване могат да възникнат рискове или да съществуват противопоказания за тяхното използване.

Да не се прави вагинален душ в продължение на 6 до 8 часа след полов акт, като външен тоалет с много вода е възможен непосредствено след полов акт.

Стерилизация

Ако не планирате да имате деца това е една възможност за контрацепция. Тя е възможна и при двамата партньори. Важно е да се разбере, че това е необратим процес, завинаги.

Естествени методи

Възможно е да се намали вероятността от забременяване, като се използват естествени методи на контрацепция като се контролира температурата на тялото и състоянието на цервикалния мукус, с показания за време, с висок риск, през което не се препоръчва да се прави секс. Използването на тези методи не е достатъчно благонадежно. Ако се използва, основно само този методза за контрацепция има висок процент на неуспех даже при добре мотивираните жени. По-рядко се използва т.н. календарен метод, защото е много несигурен, особено акто цикълът на жената варира значително. При този метод от менструалния цикъл с най-малка продължителност се изважда 18 и се получава денят, след който е възможно забременяване. От менструалния цикъл с най-голяма продължителност се изважда 11 и се получава денят, след който не е възможно забременяването. Например, продължителността на менструалните цикли варират от 25 до 28 дни. Изчислението е: 25-18=7 и 28-11=17. Следователно, от 7 до 17 дни от началото на менструалния цикъл забременяването е възможно и трябва да се използуват предпазни методи.
И понастоящем най-често прилаганият метод е този на прекъснатия полов акт /прекъснат коитус. Това означава, че вашия партньор контролира еякулацията си. За съжаление, той никак не е надежден.

_________________
Down in a hole there are so many ways to find yourself some light


Последна промяна Blondelle на Пет Апр 24, 2009 10:18 pm, променена общо 6 пътиНед Апр 01, 2007 10:22 am Профил WWW

Регистриран на: Чет Май 17, 2007 2:35 pm
Мнения: 1
Мнение 
Здравейте, някой може ли да ми отговори с помощта на контрацептивни таблетки дали мога да отложа менструацията си с 2-3 / аз не взимам такива /? Предстои ми морска почивка и не искам да изгубя последните 2-3 дена от нея?
Благодаря.


Чет Май 17, 2007 2:50 pm Профил
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 2:46 pm
Мнения: 10227
Местоположение: Утопия
Мнение 
gabriel написа:
Здравейте, някой може ли да ми отговори с помощта на контрацептивни таблетки дали мога да отложа менструацията си с 2-3 / аз не взимам такива /? Предстои ми морска почивка и не искам да изгубя последните 2-3 дена от нея?
Благодаря.
Примолут Нор :wink: Не са контрацептивни таблетки обаче, а просто хормонални медикаменти, които освен, че ти измествам МЦ ти го и разбъркват. другият вариант е да отидеш на гинеколог и да ти предпише противозачатъчни, но като цяло е глупаво да пиеш противозачатъчни само затова :?

_________________
Down in a hole there are so many ways to find yourself some light


Чет Май 17, 2007 2:56 pm Профил WWW
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 11:24 pm
Мнения: 9473
Местоположение: На седмото небе
Мнение 
Аз само искам да коментирам 1-вото мнение, и информацията за процента сигурност на методите :arrow: пише, че календарният метод е 75 % сигурен, а прекъснатият акт - под 70 %. Смятам, че не е така, на все повече жени овулацията им е далеч от възприеманите 10-14 ден от началото на цикъла. :roll: :wink:

_________________
Подпис


Чет Авг 02, 2007 12:46 pm Профил
Аватар

Регистриран на: Вто Окт 14, 2008 11:02 am
Мнения: 390
Мнение 
аз искам да попитам дали някоя от Вас е използвала тези свещички...да сподели дали има ефект...че на мен наи много те ми харесаха обаче за тях чух наскоро и не знам абсолютно нищо (за ефекта им) :oops:


Сря Май 06, 2009 9:51 pm Профил
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 14, 2008 3:10 pm
Мнения: 52
Мнение 
А какво се правеше при 2 пропуснати противозачатъчни във втората седмица?
Знам, че има листовка, но я вадих да я чета и не мога да си я намеря. :evil:

_________________
I'm so fabulous that if I were you I would hate myself too...
http://justfabulous.cosmopolitan.bg/


Пон Юни 15, 2009 9:13 pm Профил
Аватар

Регистриран на: Съб Мар 14, 2009 7:41 pm
Мнения: 366
Мнение 
в листовката пише :
"консултирайте се с вашия гинеколог"


Пон Юни 15, 2009 9:18 pm Профил
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 14, 2008 3:10 pm
Мнения: 52
Мнение 
Мерси за отговора, но проблемът е, че реших да действам по спомен :oops:
И днес изпих 2 с идеята утре да изпия още 2, това дали е голяма глупост? :oops: :oops: Не знам защо реших, че така беше май :?

_________________
I'm so fabulous that if I were you I would hate myself too...
http://justfabulous.cosmopolitan.bg/


Пон Юни 15, 2009 11:40 pm Профил
Аватар

Регистриран на: Съб Мар 14, 2009 7:41 pm
Мнения: 366
Мнение 
моя позната беше действала така. нищо не и стана и всичко си беше наред. но май не е много полезно :roll:


Вто Юни 16, 2009 12:42 am Профил
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 6:43 pm
Мнения: 13783
Местоположение: моят свят е далече от хората, някъде в неизвестно измерение
Мнение 
Just Fabulous написа:
Мерси за отговора, но проблемът е, че реших да действам по спомен :oops:
И днес изпих 2 с идеята утре да изпия още 2, това дали е голяма глупост? :oops: :oops: Не знам защо реших, че така беше май :?


Не помня какво пишеше в листовката за 2 пропуснати хапчета. На мен ми се е случвало в края на вторатата седмица и тогава си направих 7-дневната почивка.
Дали твоя или моя вариант е по-удачен не знам, но не си направила голяма гупост, споко. Обаче имай готовност за зацапване (получава се понякога при пропуснати таблетки, не е зле да си подготвена) и вземи допълнителни предпазни мерки.

_________________
Кеди.
Щори, дограма, парапети, завеси от КАСИОПЕС


Вто Юни 16, 2009 1:58 pm Профил
Аватар

Регистриран на: Чет Авг 13, 2009 7:12 pm
Мнения: 620
Мнение 
Към момичетата, които пият противозачатъчни - забелязвате ли някакви странични ефекти?

_________________
Изображение


Пон Сеп 07, 2009 12:59 pm Профил
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 12, 2009 10:59 am
Мнения: 128
Мнение 
Svetlencetooo написа:
Към момичетата, които пият противозачатъчни - забелязвате ли някакви странични ефекти?

Пия ги вече втора седмица и всичко си е наред.Много мои приятелки пият от година вече и никакви странични ефекти не са получавали.На листовката пише абсолютно всичко,което ти трябва да знаеш.Ако искаш да започнеш,говори с гинеколога ти да ти предпише някакви,каквито сметне за добре.Аз така направих и съм много доволна за сега 8)


Пет Окт 02, 2009 2:25 pm Профил

Регистриран на: Вто Яну 01, 2008 7:13 pm
Мнения: 25
Мнение 
Момичета,искам да ви попитам някой дали е пил "Джаз"?Те са съвсем нови на пазара и са на "Bayer".Ако някой ги е пил нека сподели мнение.Благодаря предварително


Пон Дек 14, 2009 1:19 pm Профил

Регистриран на: Вто Яну 01, 2008 7:13 pm
Мнения: 25
Мнение 
Момичета,искам да ви попитам някой дали е пил "Джаз"?Те са съвсем нови на пазара и са на "Bayer".Ако някой ги е пил нека сподели мнение.Благодаря предварително


Пон Дек 14, 2009 1:19 pm Профил
Аватар

Регистриран на: Пон Дек 21, 2009 4:59 pm
Мнения: 4
Мнение 
ekcnpecuBHa написа:
Момичета,искам да ви попитам някой дали е пил "Джаз"?Те са съвсем нови на пазара и са на "Bayer".Ако някой ги е пил нека сподели мнение.Благодаря предварително


Аз съм вече към края на първата опаковка и засега съм много доволна! Отразяват ми се много добре засега, но е строго индивидуално, нали знаеш :)

В този ред на мисли , имам въпрос относно тези хапчета и се надявам някой да е наясно, защотото аз хич не съм :(
През тези 4 "плацебо" дни, при положение, че последните таблетки нямат активна съставка, дали съм защитена все пак от забременяване при евентуален фал? :roll:
И ако не съм дали след 24-тото хапче да не започна нова опаковка? С приятеля ми ще се виждаме по това време и не искам излишни притеснения и ...зацапвания хаха :oops:


Пон Дек 21, 2009 5:16 pm Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Форум от рhрВВ © рhрВВ Grоuр.