Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

EX MACHINA: БОГ ОТ МАШИНАТА

 

Оценка: (0/5)

EX MACHINA: БОГ ОТ МАШИНАТА

Ще цитирам един приятел, който на излизане от залата ми каза: ”Време беше да се появи хубав филм”.

EX MACHINA: БОГ ОТ МАШИНАТА

Изобщо не бях подготвена с информация за какво е филмът. Беше ми достатъчно да знам, че Алекс Гарланд е сценарист и режисьор. Някак след „Плажът” се чувствам кармично обвързана с неговите филми.

Тук се разказва за Калеб (Домнал Глийсън), 24-годишен програмист в най-голямата интернет компания в света, който печели конкурс, за да прекара седмица в отдалечена база, собственост на усамотения изпълнителен директор Нейтан (Оскар Айзък). При пристигането си Калеб разбира, че ще участва в увлекателен експеримент с реален изкуствен интелект, поместен в тялото на красива жена робот – Ейва (Алисия Викандер).

EX MACHINA: БОГ ОТ МАШИНАТА

Но това не е просто научно фантастичен трилър, който най-вероятно си мислиш, че си гледала (нещо като Тя). Не е. Има само трима актьори във филма (без да броим иконономката), но не е камерен, а точно обратното. Пълен с живот от всякакъв вид, променящи се характери и много нюанси на сивото, зеленото и човешкото. Това, което в началото изглежда като рая на земята (пак този рай на Гарланд), накрая е точно обратното. И определено музиката и целият стил на филма помагат още на първите пет минути да разбереш, че ще гледаш нещо хубаво. За мен - незабравимо (без да броим някои хора в салона, за които май не беше точно така). Аз обичам точно такива филми, в които има сюжет, красиво е, карат те да мислиш, оставайки с повече въпроси, отколкото с отговори. Някои неща ми дойдоха изненадващо и най-вероятно ще ги мисля дълго. Да де, нали се разказва за изкуствен интелект, който е подложен на изпит, но през цялото време се чудех: човекът с какъв интелект е, какво му трябва за да се задвижи нещо в него и колко малко му трябва, за да се обърка. Не ми се задълбава в паралела с Франкещайн, защото предпочитам да се наслаждавам на филмите, а не да ги разнищвам. И естествено, че актьорите в този филм за изкуствен интелект са ...нямам думи: Алисия Викандер („Седмият син“, „Ана Каренина“), Оскар Айзък („Истинският Люин Дейвис“), Домнал Глийсън („Въпрос на време“, „Несломен“, „Хари Потър и Даровете на смъртта“).

Един безценен спойлер: Оскар Айзък и Домнал Глийсън участват заедно и в предстоящия „Междузвездни войни: Силата се пробужда“.

EX MACHINA: БОГ ОТ МАШИНАТА неслучайно излиза на голям екран в България точно на 10 април – Разпети петък.


Виж ощеНово в Cosmo