Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Орални заплахи

Cosmo
 

Оценка: (5/5)

Оралният секс е по-безопасната опция? Х-м-м, май се налага да преосмислим това твърдение. Плашещо изследване показва, че френската любов, приложена над повече партньори, води до висок риск за заболяване от рак...

Странно, но факт: някои мацки не обичат оралния секс. Ако си една от

тях, науката ти идва на помощ с доста солидно и подкрепено с доказателства извинение – според миналогодишно американско изследване френската любов би могла да доведе до рак на гърлото.

Американските учени откриха, че вирусът, който причинява рак на гърлото, сливиците и езика – човешкият папилома вирус (ЧПВ/HPV) – би могъл да се предаде по сексуален път и то чрез орални ласки без предпазни средства. Става дума за същия този вирус, виновен за гениталните брадавици, от който в даден момент от живота си страдат около 80% от жените по света и носи повишен риск от развитие на рак на маточната шийка.

Учените от Джош Хопкинс изследвали проби с кръв и слюнка на 100 души с поставена диагноза рак на гърлото, както и такива от 200 напълно здрави. Участниците били помолени анонимно да разкрият сексуалното си минало, както и броя на хората, с които са правили френска любов. Откритията им са шокиращи...

Ужасяващите открития

Оказва се, че участниците, които са били заразени с ЧПВ чрез сексуален контакт, са 32 пъти по-склонни да развият тази форма на рак, от тези, които никога не са си имали вземане-даване с вируса. Ако са пиели и пушели, пък, рисковете стават далеч повече. Тези участници в изследването, които са дали положителен резултат за най-агресивния тип на вируса (познат като 16) са повишили рисковете от заболяване с рак на гърлото с 58 пъти. Е, от това определено става ясно, че оралният секс е рисков фактор.

Изследването показва, че освен това тази част от участниците в него, които са имали от един до четири орални партньора през живота си са два пъти по-склонни да развият рак на гърлото, сливиците и езика от тези, които не са толкова големи фенове на френските ласки. А участниците с пет или повече партньори увеличават рисковете си с плашещите 250%! За тези с над 5 партньори, които са били заразени с вируса от тип 16, цифрите са направо ужасяващи – шансовете им да развият рак на гърлото са се увеличили със 750%...

Плашещите цифри, а и съдби, ясно доказват неприятния факт, че колкото повече орални партньора имаш в живота си, на толкова по-голям риск си подложена от развитието на рак на гърлото по-късно през живота си.

Възможно ли е да се случи с мен?

Във възрастта между 18 и 25 години повечето жени сме склонни на поведение, което ни подлага на многобройни рискове – употреба на алкохол, цигари, секс без предпазни средства – и лесно бихме могли да се заразим с ЧПВ. Според д-р Саймън Найлър от университета Джо Бърг в САЩ вирусът би могъл да допринесе за развитието на рак едва, когато сме на средна възраст или дори по-голяма – и дори тогава не може да се каже нищо със сигурност. Самият той свежда риска до нищожния 1%. Но, ако наистина развиеш рак на гърлото, вредите са направо опустошителни, защото лечението, което се провежда, включва химиотерапия, радиация и хирургическо отстраняване.

Отвсякъде ни заливат с информация, която би могла да послужи за предотвратяване на рак на гърдата, кожата и шийката на матката. Добре е да проверяваме гърдите си за бучици поне веднъж месечно, да следим бенките си при всяка възможност и веднъж годишно да си правим цитонамазка. Но ракът на гърлото рядко е на дневен ред... до сега. Как да разберем дали сме в опасност? Почти няма как. Все още не съществува леснодостъпен тест за идентифициране на рак в устната кухина. Единствените симптоми са болките в устата, които така и не утихват.

Най-ефективният начин да се предпазиш от заразяване с ЧПВ е употребата на презерватив освен при сексуален контакт и по време на френска любов или просто да се въздържаш от орални ласки. Ти решаваш. 


Виж ощеНово в Cosmo