Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Прегледите, които не бива да пропускаш

Росица Шишкова
 

Оценка: (2/5)

Когато се притесняваш

Изследвания за Сифилис и ХИВ/СПИН
Защо? Това са най-сериозните болести, които се предават по полов, кръвен път или от майка на дете. Освен това може да се предаде по кръвен път, от пряк допир или от майка на дете. Добрата новина е, че сифилисът е лечим. А лошата - симптомите често могат да бъдат объркани с други диагнози и затова тестът е задължителен. Протича във фази и ако не се лекуваш на време, може да има тежки здравословни последсвтвия. ХИВ/СПИН е смъртоносно заболяване. Задължително е да се тестваш преди даряване на кръв, сключване на граждански брак, по време на бременност, при раждане. В случай, че имаш каквито и да било притеснения, веднага се консултирай с лекар.
Възможен ли е вкъщи? Не.
Как се прави? Трябва да дадеш кръв за изследване. Периодът, в който резултатите са готови, варира, но обикновено са готови за ден. Тестът може да се направи безплатно в анонимните центрове за изследване.

Тест за хламидия
Защо? Хламидия е често разпространено заболяване, което се предава по полов път. Ако не се излекуваш, води до стерилитет. Симптомите включват засилено вагинално течение, ниска коремна болка при пишкане или кървене след секс. Възможно е обаче, да няма никакви индикации и точно затова редовните изследвания са важни. Особено, ако често сменяш партньорите или не се пазиш. 
Възможен ли е вкъщи? Не.
Как се прави? Консултирай се с гинеколога си. Хламидия се лекува лесно, ако я откриеш рано. Достатъчен е курс на лечение с антибиотици. Повторното заразяване е често срещано, така че се налага да внимаваш известно време след това, докато се увериш, че си напълно „чиста“.
Нещо друго? Партньорът ти също трябва да се изследва. Хората, които са били изложени на бактерията, трябва да се лекуват независимо дали имат симптоми или са дали отрицателни резултати.
Тест за овулация
Можеш да го намериш в аптеките. Прилага се точно както теста за бременност. Цената му започва от 3 лева

Тест за бременност
Защо? Колкото по-рано знаеш, че си бременна, толкова по-скоро ще започнеш да се грижиш за растящото човече в теб. Първите няколко седмици от бременността са критични за развитието на бебето.
Възможен ли е вкъщи? Да, последван от гинекологичен преглед.
Как се прави? Направи си тест в деня след закъснението на менструацията ти или три седмици след секс без предпазни мерки. След третата или четвърта седмица, тестът при домашни условия би трябвало да отчете точен резултат. Ако все още имаш съмнения се  консултирай с гинеколог.


Виж ощеНово в Cosmo