Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Прегледите, които не бива да пропускаш

Росица Шишкова
 

Оценка: (2/5)

Веднъж годишно

Рутинни изследвания на кръв и урина
Защо? Чрез тези изследвания най-лесно може да се установи общото състояние на организма. Освен това съществуват случаи на безсимптомни отклонения, които лесно може да пропуснеш (възпаления, онкологични заболявания, камъни в бъбреците и т.н.), така че не мисли, че щом нямаш оплаквания, си застрахована от заболявания.
Възможни ли са вкъщи? Не.
Как се правят? В зависимост от изследването се взима кръв от пръст (капилярна кръв) или вена. За да изследваш урината си, трябва да дадеш проба от нея за анализ в лаборатория. Имай предвид, че ако изследваш кръвната си захар или холестерола, не трябва да си яла  поне осем часа преди това.

Цитонамазка
Защо? Цитонамазката е изследването, което засича анормалните клетки в шийката на матката, които биха могли да доведат до развитието на рак. Най-честият причинител е ЧПВ (човешкият папиломен вирус). Ракът на маточната шийка е второто по честота раково заболяване сред жените между 20 и 45 години в целия свят. А България е сред страните в Европа с най-високи показатели в черната статистика по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка.
Възможна ли е вкъщи? Не.
Как се прави? Процедурата е бърза и безболезнена. Гинекологът вмъква спекулум във вагината ти и с помощта на шпатула взима секрет от шийката на матката. Пробата се изпраща в лаборатория и скоро след това пристигат резултатите. По скалата на Папаниколау те могат да бъдат: Pap 1 – нормални клетки; Pap 2 –  неопределена анормалност (гъбична инфекция, нещо друго); Pap 3 – изменение в клетките, което трябва да бъде проверено; Pap 5 и 6 – сериозни промени в клетките, които изискват допълнителни изследвания.
Нещо друго? Разработена е ваксина с доказана ефикасност между 90 и 100% срещу рак на шийката на матката, причинен от ЧПВ типове 16 и 18 (най-често разпространените!). Чрез нея се постига висок имунитет сред момичета и жени между 10 и 55 години. Безопасността на ваксината е проследена чрез проучване, включващо над 30 000 жени, така че няма от какво да се притесняваш.

Ракът на маточната шийка е второто по честота раково заболяване сред жените между 20 и 45 години в целия свят
Преглед на гърдите
Защо? Ракът на гърдата е най-разпространеното смъртоносно заболяване сред жените. И въпреки че засяга предимно жени над 50, един на всеки пет случая с тази диагноза включва и по-млади жени. След 25-годишна възраст рискът ти да развиеш страшната болест постоянно се увеличава. Освен това при ранно диагностициране, имаш реални шансове да се излекуваш.
Възможен ли е вкъщи? Всъщност, не.
Как се прави? Опипването за бучици, промяна в размера, формата, разположението им или други разлики във външния вид на зърната, секрет или болка в областта на деколтето, която не изчезва с настъпването на менструация, са лесни при домашни условия, но има голяма вероятност, когато ги забележиш, вече да си закъсняла с лечението. Ежегодният мамографски преглед е задължителен за всяка жена.

Прегледите, които не бива да пропускаш
Прегледите, които не бива да пропускаш © Shutterstock
Измерване на кръвно налягане
Защо? Високото кръвно налягане е основен рисков фактор. Може да започне в тийн възраст и обикновено протича безсимптомно, така че много хора разбират, че страдат от него едва, когато получат инфаркт или удар.
Възможно ли е вкъщи? Да, стига да имаш апарат. Личният лекар също може да ти помогне.
Как се прави? Измери го два пъти с пауза поне две минути. Вторият опит вероятно ще бъде по-точен, защото няма да си толкова нервна, колкото първия път. Кръвното ти е високо, ако е повече от 140/90 mmHg.

Холестерол
Защо? Високите нива на холестерол в кръвта удебеляват артериите, пречат на кръвта да достигне сърцето и увеличават риска от сърдечни заболявания. Предразположението към висок холестерол често е наследствено, така че дори да водиш здравословен начин на живот, пак не си застрахована.
Възможно ли е вкъщи? Не.
Как се прави? Консултирай се с личния си лекар. Чрез убождане на пръста се взима кръв, която се слага в апарат и резултатът е готов до три минути. Идеалните показатели са между 3 mmol/l и 5.3 mmol/l. Ако е над 6 mmol/l, страдаш от висок холестерол.

Очен преглед
Защо? Освен, че това е начинът да се увериш дали зрението ти е наред, редовните очни прегледи могат да помогнат за диагностициране на медицински състояния като диабет или високо кръвно налягане. 
Възможен ли е вкъщи? Да, вкъщи можеш да провериш за някои индикации на зрителни проблеми. За по-обстоен преглед, се нуждаеш от специалист.
Как се прави? За да провериш зрението си на дълги разстояния, наблюдавай пътните знаци и номерата на колите. Лесно ли ги разчиташ? В случай, че отговорът е не, може да си късогледа. Ако пък откриеш, че четенето отблизо предизвиква главоболие, може да си далекогледа.
Нещо друго? Ако при теб и двата проблема са налице, отиди на преглед.

Изследване за хепатит В и С
Защо? Хепатит В протича безсимптомно, остро или хронично и води до тежки животозастрашаващи усложнения. Над 5% от българското население страда от вируса. Той е 10 пъти по-разпространен и 100 пъти по-инфекциозен от HIV. Хепатит С пък протича по-често като хроничен и води до цироза. В 80-85% от случаите оплаквания се появяват след дългогодишен безсимптомен период. Лекува се много трудно, защото често интегрира генома си в човешкия геном. Причиняват се от рискови сексуални контакти, по кръвен път и ниска хигиена (в козметични салони, стоматологични кабинети, студио за татуировки и други). Колкото по-рано откриеш наличието на вируса, толкова по-големи са шансовете ти да се излекуваш.
Възможно ли е вкъщи? Не.
Как се прави? Изследването за хепатит С изисква капка периферна кръв (от пръста) и резултатите са готови за минути. При теста за хепатит В се налага да ти вземат кръв от вената.
Нещо друго? За съжаление, за хепатит С все още няма разработена ваксина. За хепатит В обаче, има комбинирана ваксина от 3 дози в продължение на 6 месеца, която води до траен имунитет. Струва около 150 лева, но според нас си е направо безценна. 


Виж ощеНово в Cosmo