Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Дължиш ТОВА на гърдите си

Cosmo
 

Оценка: (5/5)

Дължиш ТОВА на гърдите си
Дължиш ТОВА на гърдите си
Ето едно нещо, което трябва да направиш за гърдите си. Сериозно, започни тази вечер!

Ставали сме свидетели на най-различни кампании, дебати и разговори за превенцията на рака на гърдата, мамограми и какво ли не и затова решихме да ти кажем в прав текст какво трябва да продължаваш да правиш за бюста си.

Истината е, че много специалисти смятат, че самостоятелните прегледи, които извършваш сама у дома пред огледалото, са напълно излишни. Причината? Няма доказателства, че личната самопроверка на гърдите увеличава шансовете ти да се оправиш, ако откриеш, че имаш рак на гърдата и често се смята, че ако вече се е появило нередно образувание в областта на деколтето, значи може би си закъсняла с лечението.

Много организации, които работят за превенцията на рака на гърдата обаче, смятат, че е жизнено важно за всяка жена да преглежда гърдите си редовно. Ето защо: в 20% от случаите на заболели от рак на гърдата, проблемът е бил идентифициран и е започнало лечение благодарение на факта, че жената е забелязала нешо странно в усещането и външния вид на бюста си. Освен това през 20-те, 30-те и 40-те години на жените, мамолозите смятат, че мамографиите са противопоказни и така самопрегледът се превръща в единственото средство за диагностика. (Въпреки че ракът на гърдата засяга едва 5% от жените под 40 години, когато засегне по-младите мацки, той има тенденцията да бъде по-смъртоносен.)

Затова вземи здравето си в свои ръце и всеки месец задължително проверявай какво е положението ти в областта на гърдите. Ако никога до момента не си преглеждала бюста си сама или имаш чувството, че имаш нужда да си преговориш как се правеше, следвай лесните стъпки по-долу. Най-добрият момент от месеца, в който да го направиш е по време на седмицата след месечния ти цикъл, защото тогава тъканта на гърдите е най-гладка.

Стъпка 1: застани гола от кръста нагоре пред огледалото. Изправи раменете и постави ръцете си отстрани до тялото си. Погледни всяка от гърдите си в огледалото, и с поглед надолу и ги огледай кожата им за подувания, зачервявания, бръчици, както и трапчинки.

Стъпка 2: вдигни ръце над главата си и отново огледай кожата на гърдите за същите знаци. (Когато ръцете ти са повдигнати можеш по-лесно да забележиш неравностите.)

Стъпка 3: нежно стисни всяко от зърната си и се увери, че от тях не изтича никакъв секрет или кръв.

Стъпка 4: събери първите няколко пръста на ръцете си и добре опипай за всякакви бучици, подутинки или изпъкналости. Започни от зърното и придвижвай с по-големи и по-големи кръгове, докато стигнеш цепнатината на бюста си и гръдния кош, както и подмишниците, където най-често започва ракът.

Ако забележиш нещо подозрително или промяна във външния вид или начина, по който усещаш гърдите си, се свържи с мамолог възможно най-скоро. Това може да спаси живота ти!


Виж ощеНово в Cosmo