Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

"Довери се на ръцете му"

 

Оценка: (0/5)

В желанието си да обърне внимание на всички млади жени да започнат да правят редовни мамологични прегледи COSMОPOLITAN акцентира на тях.


Официалната статистика показва, че проблемите с гърдите се случват при една от всяка десет жени, но ранното диагностициране спомага за позитивен край на всяко наложило се лечение. За навременното откриване и ефективно възстановяване са важни самоконтролът и профилактиката. Доказано е, че откриването на бучка в гърдата не означава задължително злокачествено образувание, но дали това е така може да потвърди единствено специалист.

 

"Довери се на ръцете му" - интервю с
Д-р Младен Младенов – специалист-мамолог в болница „Вита”

"Довери се на ръцете му"


Д-р Младенов, много жени ги е страх да ходят на прегледи, защото смятат, че лекарите ще им открият "нещо". Какво бихте им казали?

Този страх е не само при жените, а при всички хора. Никой не би искал да променя перспективата си за живот от диагностицирането на тежко заболяване.
Добрата новина в случая за жените е, че повечето типове рак на гърдата имат дълъг период на предклинично развитие и това ни дава възможност чрез образни изследвания да диагностицираме заболяването в много ранен етап от развитието му, когато може да бъде радикално излекувано. Откриването на “нещо” понякога спасява живота на жената. От 50-те години честотата на рака на гърдата в Европа е нараснала около 10 пъти, а смъртността е същата, благодарение на ранната диагностика и ефективното лечение.


Ако една жена има в семейството си рак на гърдата или доброкачествени образувания, какви мерки би могла да вземе, за да бъде спокойна, че няма да има проблеми?

При доброкачествените заболявания нямаме данни за сериозен риск от наследствена обремененост - тези жени не носят по-висок риск от стандартния.
При жените с повече от 1 случай от рак на гърда във фамилията може да се предположи по-висок риск от стандартния за възрастта. За тези жени се препоръчва след навършването на 30 години профилактичните прегледи да се извършват в интервал от 6 месеца, вместо стандартния от 12 месеца. При жени с повече от 2 случая от рак на гърдата във фамилията се препоръчва генетичен тест за носителство на BRCA ген. Ако тестът е позитивен, се препоръчва редовен скрининг чрез допълнителни образни методи (ЯМР) или хормонална профилактика, или профилактична хирургична намеса - изборът е на пациентката.


На колко време е добре да се прави преглед на гърдите на жена, която няма в семейството си случаи на доброкачествени или злокачествени образувания?

При жени без наследствена обремененост прегледите се извършват ежегодно след навършването на 30 години - прегледът е клиничен и ехографски.
След 40-годишна възраст се добавя и мамография през 2 години. Тази схема гарантира откриването на промени в гърдата, при които туморът е до 10 мм и има възможност за радикално лечение. Жените, диагностицирани по този начин и лекувани адекватно, имат шанса да живеят нормално за период над 10 години.


Когато една жена открие, че има нещо нередно в тялото й, в главата й минават филми на ужасите... Ракът на гърдата е сериозно заболяване, за което е важно всяка жена да знае, но освен него, бучките може и да са доброкачествени, нали?

Въпреки данните от статистката за нарастването на честотата на рака на гърдата, при младите жени до 40 г. най-честите бучки се дължат на образуването на кисти, фиброаденоми и фиброкистозни плаки (мастопатия). С напредването на възрастта рискът от развитие на злокачествени тумори се увеличава. Ориентировъчно рискът за жена на 30 г. е 1/2000, на 40 г. - 1/200 и над 60 г. - 1/20.
Все пак индивидуалният риск за пациентката е по-важен, така че бих препоръчал всяка жена, която открие асиметрична промяна в гърдата си или кървав секрет, да потърси консултация със специалист-мамолог и задължително и второ мнение.

Има ли други, освен генетични, фактори за развиване на образувания? (сутиени с банели? храна?)

По отношение на рисковите фактори за развитие на рак на гърдата най-значимият е възрастта на жената. Доказано значение имат: наднорменото тегло, липсата на раждане или късно първо раждане - след 30 г., наследствената обремененост, йонизираща радиация.
Като вероятни рискови фактори се обсъждат: богатата на мазнини диета, ниската физическа активност, къс период на кърмене, употребата на алкохол.
Носенето на сутиен и вида му, силиконовите импланти и травмите нямат статистически доказано влияние върху риска от рак на гърдата.
Все пак жените трябва да имат предвид, че само при 10% от случаите с рак на гърдата при пациентката е установен рисков фактор.
В заключение бих изтъкнал, че към момента медицината не може да предложи начин за избягване на заболяването рак на гърдата, но може да предложи технология за ранна диагностика на процеса и лечение, което да запази живота и качеството му при повечето заболели жени.

Специалистите във „Вита” работят с най-съвременните техники и апаратура за диагностиката на заболяванията на млечната жлеза. За правилното поставяне на диагноза и назначаването на успешно лечение във „Вита” се прилага Златният стандарт, включващ: клиничен преглед, ехографско (ултразвуково) изследване и рентгеново изследване (мамография).

Към инициативата на COSMO се присъедини и МБАЛ „Вита”, които ще организират безплатни прегледи за всички желаещи дами.

Прегледите ще се извършват всяка сряда в продължение на 4 поредни седмици, от 17:30 до 19:30 ч. Ще има прегледи на: 5,12, 19 декември!

Прегледите ще се провеждат само след записване на час от  от д-р Младен Младенов – мамолог в болница „Вита”.


Виж ощеНово в Cosmo