Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Защо душевното ти здраве има нужда от музика

 

Оценка: (0/5)

 
 

Колкото повече научаваме за психиката си, толкова повече разбираме, че има как сами да си помагаме. Например с музикотерапия – нещо, което се използва в психологията и може да е точно това, от което се нуждаеш.

Защо душевното ти здраве има нужда от музика

Музиката има свойството да дава смисъл на живота ни, както и да ни кара да разпускаме. По този въпрос няма две мнения, независимо дали обожаваш да танцуваш или просто да я слушаш силно. Точно затова музикалната терапията – вид психология – може да ти помогне.

►►►Коя песен на Бионсе си според зодията

Музикална какво?

Предусещането и изпитването на силни емоции (намаляване и усилване на ударите на сърцето) по време на слушане на музика е установено, че води до освобождаване на допамин, казват специалистите. Допаминът се свързва с удоволствията и насладите обикновено и се активира при ядене, секс и приемането на определени лекарства. Музиката е звуков стимулант със същия ефект.

Всички имаме музикални умения и инстинкти, достатъчно е да се замислим за присъщите ни способности – глас, слух, ритъм и сила – на вокалните ни изражения като смях, стенание, плач и говор. Ето защо музиката се използва като форма за лекуване в клиничната психология. Музикалната терапия се прилага в много различни музикални техники – от писане на песни до импровизации – с цел подобряване на психичното здраве.

В сеансите с музикална терапия терапевтът използва музиката, за да осигури безопасно място за невербално изразяване на емоциите, подобно на това което става на глас в психологичните сеанси.

Специалността Музикотерапия е академична и у нас се изучава вече в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, а в САЩ се изучава в университетите от 1944. Което означава, че тук сертифицираните специалисти не са много и така както избираш психолог или психиатър, трябва да внимаваш при избора на музикотерапевт, за да не попаднеш на самозванец.

Защо душевното ти здраве има нужда от музика

Как работи?

Музикалните терапевти работят с хората, които предпочитат креативен подход, който да им помогне да възстановят рационалното си мислене. Терапията се използва и в случаи, когато терапевтът и пациентът не намират общ език, но могат да се свържат чрез музиката.

Музикалната терапия има голямо влияние, заради начина, по който музиката влияе на мозъка. Музиката е феномен, под влиянието на който се активира и ангажира целият мозък. Музиката е система, в която вибрациите се превръщат в звуци, които от своя страна оформят модели и структури (като песни). Ние отговаряме емоционално и физически на тези структури, придавайки им определено значение. Музиката ни помага да влезем в пирамидата на потребностите на Маслоу (теория на потребностите на Ейбрахам Маслоу описана през 1943): потребност, безопасност, принадлежност, себеуважение. Четирите функции на психиката според Юнг (мислене, чувстване, усещане, интуиция) са прако свързани с музиката.

Чрез импровизации, композиране, лирически анализ, движения и слушане на музика, ти изразяваш как се чувстваш, давайки възможност на терапевта да вникне във вътрешния ти свят.

Музикалните терапевти са обучени да слушат музикалните и емоционалните връзки на пациента с инструмента, на който свири или начина, по който се свързва с музиката.

Защо душевното ти здраве има нужда от музика

Ами, аз нямам слух…

Не е задължително да си с музикално потекло, за да можеш да се подложиш на музикална терапия. Терапевтите са обучени да работят с пациенти на всякакво музикално ниво. Това включва и хора, които пеят фалшиво или правят странни движения, танцувайки, защото това е част от музикалния експеримент.

Ефективно ли е?

Музикалната терапия е уникална, защото показва връзките на почти всеки с музиката. Всяко същество има вътрешен отговор на музиката. Всички реагираме на звуци, ритъм, мелодия и хармония, според това в какво психично или физическо състояние сме, даи сме болни или контузени.

В Cochrane Library са направени девет изследвания върху ефектите на музикалната терапия върху повече от 400 човека. Проучванията сравняват музикотерапията с вербалната психотерапия и измерват разликата между двата стълба на музикотерапията: активната (където ти пееш или създаваш музика) и пасивната (където ти слушаш музика). Изводите? Музикалната терапия, комбинирана с вербална е по-ефективна, отколкото само вербална. Музикалната намалява симптомите на депресия и безпокойство и помага на функционирането ти (поддържа работоспособността ти, желанието ти за движение и връзки с хората около теб).

►►►Коя песен на Ед Шийрън си според хороскопа

Какъв вид терапия ти е нужна?

Лиричен анализ

Вербалната терапия означава ти да говориш с терапевта си, но лирично анализиращият подхожда към чувствата, които трудно се изразяват с езика. Вместо това ти си мотивирана да интерпретираш с лирика това, което седи вътре в теб.

Музикалният терапевт Моли Уорън казва, че текстовете на песните могат да се свържат с обстоятелства в твоя живот. Всички имаме някоя песен или песни, която дълбоко харесваме и свързваме с нас – и лиричният анализ позволява а се намери песен, която да се свърже с опита ти.

Креативна музикотерапия

Сеансите включват създаване на музика с ударни инструменти. Обикновено се стартира с песен за поздрав, която помага на клиента да се обвърже музикално с терапевта. Понякога създаваме и пишем песни, за да пресъздадем емоции, друг път добре позната песен може да бъде изпята с голямо безпокойство в гласа. Използването на движения, танцуване, рисуване, говорене също е възможно. Изпяването на нещо за довиждане е начин да се приключи сеансът.

Как се превеждат чувствата ти от специалиста? Например, в дадена група може да се пресъздаде буря с ударни инструменти и перкусии. Групата може да забележи места, на които звуците ескалират при импровизацията или затихват, така ще знаят къде да поправят височините и спадовете. Това е основа за групата да обсъди след това чувствата си.

Защо душевното ти здраве има нужда от музика

Създаване на песен

Написването на текст от пациента позволява той да изрази емоциите си. Всеки може да напише нещо, което рефлектира върху чувствата му и да избере инструменти и звуци, които да озвучат емоциите зад текста. Това може да повлияе положително върху самочувствието.

Метод на Хелън Бони - Водено от музика въображение (ВМИ)

Хелън Бони развива тази форма на музикална терапия, която се използва при хора с широк спектър на психологични и емоционални проблеми. С този метод се достига до дълбоките пластове на психиката. Бони го описва като процес, където въображението е пробудено чрез слушане на музиката. Основните стъпки при ВМИ са:

Предварителен разговор – споделяш очакванията си от сеанса.

Въведение – време за релакс и подготвяне за сеанса.

►►►Правилната музика за тренировка

Музикално пътешествие и диалог

Докато звучи музика, ти описваш какво си представяш, провокирана от нея, а терапевтът те слуша и напътства.

Изрисуване на Мандала

Мандала е свещена геометрия в будизма и индуизма. Рисуването на Мандала често се използва като лечебна и медитативна техника. След музикалното пътешествие ти се възлага да изрисуваш кръг в центъра на лист хартия и да оформиш в него фигури, за да стане мандала.

Заключителен разговор

Обясняваш рисунките си и музикалното пътешествие със събития от истинския си живот.

Методът Далкроз

Този метод комбинира слушане на музика, трениране на слуха и импровизации, използвайки тялото ти като инструмент, слушайки ритъма на музикално произведение и изразявайки какво чуваш с физически движения. Използван е при пациенти, носители на СПИН и такива, които са преживели тежка травма.

Защо душевното ти здраве има нужда от музика

Няма нужда да го правиш сама

Ако се колебаеш да отидеш на индивидуален сеанс, можеш да направиш терапевтичния сеанс с група. Така е по-лесно за всички участници да бъдат изслушвани и вдъхновени да правят музика заедно с другите. Споделянето на опит може да помогне ти помогне да разбереш другите и себе си, наблюдавайки други преживявания и усещания.

Направи го вкъщи

Хората танцуват, слушат, пеят, когато се чувстват по определен начин. Например, когато си ядосана, слушаш музика, която те кара да се чувстваш по-добре.

Повечето от нас могат да спечелят много, ако от 10 до 20 минути слушат музика или танцуват. Може да е медитация, релаксиране или просто стоене на едно място под звуците на музиката. По същия начин действат танцуването, рисуването, писането. Така позволяваме на музиката да ни даде енергия, нови идеи, мотивация. Ако спортуваме и слушаме музика, дори ако блъскаме в боксова круша, пак можем да извлечем ползи, защото се освобождаваме от негативната енергия.

Най-добре е ако се комбинира слушане на музика с дълбоки вдишвания. За справяне с болка, потърси музика, която ще насочи мисълта ти към неща, различни от проблемите ти. Опитай да не критикуваш певческите си възможности или да се притесняваш, ако не се получава добре на инструмента, с който свириш. Идеята е просто да се отпуснеш.

Звезди, които подкрепят музикотерапията

Оливия Нютън-Джон от Брилянтин записа албум, Liv On, който може да се слуша като музикална терапия, за повдигане на духа на хора, които са преживяли загуба.

Джоуи Фатън от N’Sync основа Fatone Family Fondation, която използва програмата My healing Harmony, за да помага на пациенти в Arnold Palmer Hospital for Children в САЩ.

Рири, Джъстин Бийбър и Тейлър Суифт подпомагат фондацията Play for Life, която набира средства за лекуване на пациенти, болни от рак, с музикална терапия.

Ние имаме реагираме емоционално, душевно и физически на музиката и свързваме определени чувства с нея.

Писането на текст позволява на пациентите да излеят емоциите си и да си върнат усещането, че контролират нещата.


Виж ощеНово в Cosmo