Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Трудно ли е да си жена в България?

Калина Паскалева
 

Оценка: (0/5)

 
 

Отговорът на този въпрос ще си даде всяка една от вас, прочитайки следваща история.

Сигнал за насилие върху млада жена в Несебър, отново ни накара да те попитаме: докога ще се заблуждаваш, че мълчанието решава проблема? Това, че не се дава гласност на насилието над жени, не означава, че то не съществува. За това е следващите редове, разказани от Калина Паскалева.

Трудно ли е да си жена в България?

„За жалост, да си жена в България, е изключително трудно. Ежедневно трябва да се бориш с мъжките комплекси, които се трансформират в агресия. По-силният пол трудно приема отказ и неминуемо проявява злобата и огорчението си чрез насилие – побоища, опит за изнасилване, стига се понякога и до убийство. Дежурното обяснение е „В главата ми нахлуха демони...“. Или ревност. Прието е по нашите ширини жената да е виновна, да е дала повод за свалка, а после – да се е отдръпнала. Формата на учтив отказ в България се приема като „правене на интересна“. Няма да обяснявам подробно за колко случая на домашно насилие знам, за проявата на агресия и вербален тормоз върху мен самата. Само ще ви споделя, че няма да се откажа от тази битка. Мъжете не са безнаказани и колкото повече се говори за техните отвратителни постъпки спрямо слабия пол, толкова по-близко сме до промяна в народопсихологията ни.

►►►Това поведение не е провокирано от любов

Когато създадох Сдружение #Вярвамвтеб, исках да насоча енергията си основно към деца със слухови увреждания и вече от няколко месеца работя добре с институциите и моите партньори. Създаваме по-добри условия за живота и реализацията на малките сладури.

Трудно ли е да си жена в България?

В неделя се прибрах от Ирак ужасно уморена, а в понеделник се захванах с дежурните си задължения. Едва вчера сутринта отворих пощата на #СложиКРАЙ (така е наречена каузата на сдружение „Вярвам в теб“ в помощ на жените, станали жертва на домашно насилие). Имах съобщение от момиче, което в ранните часове в неделя е претърпяло ужасен инцидент в Несебър. То бе започнало да ме издирва още от понеделник сутринта. Няма да разкривам какво съм говорила с него. Успях да я убедя да събере смелост и да подаде жалба в полицията.

Образувано е досъдебно производство и са предприети действия от служители на РУ Несебър по установяване и задържане на извършителя на престъпното деяние.

Трудно ли е да си жена в България?

Тук е моментът да благодаря на полицаите от РУ Несебър за перфектно свършената работа и бърза реакция. Искрено се надявам следващите правни органи да направят същото и да не се налага този случай да бъде изкаран на вниманието на обществото с подробности!“

#Вярвамвтеб

 


Виж ощеНово в Cosmo