Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Съкратен курс по добро самочувствие

Деница Сивева
 

Оценка: (5/5)

Разбиване на митовете 1
В дебелите книги по психология пише, че доброто самочувствие всъщност представлява позитивна оценка на собствената личност и постъпки. Примерно когато се случи нещо хубаво, неувереният човек си мисли, че това е чиста проба случайност, докато сигурният в себе си казва, че заслугата е негова. Ако стане нещо лошо, хората с ниско самочувствие са убедени, че винаги на тях им се случват такива работи. Уверените личности от своя страна смятат, че става дума просто за кофти стечение на обстоятелствата, не се настройват негативно към живота и не са склонни да се самобичуват.

Полезен опит
Нали си чувала Шекспировата мъдрост, че светът е сцена, а всички ние сме актьори на нея? В Cosmo няма да се уморим да ти повтаряме, че първата и най-важна стъпка към желязната самоувереност е да се престориш, че я имаш – без значение дали в момента са ти потънали гемиите и си провесила нос, или се чувстваш като в небрано лозе в дадената ситуация. Важното е да се държиш на ниво, докато не си повярваш наистина. Иначе как искаш другите да ти вярват?!
Няма какво да се лъжем – хората са казали „По дрехите посрещат, по ума изпращат”. Така че да си поговорим за външния вид. Как изглежда, според теб, една успяла, уверена в себе си дама? Хвърли поглед в огледалото. Носиш косата си на конска опашка? Да, вярно, че изглежда закачливо и е хит в прическите през този сезон. Особено когато отиваш на купон с приятели. Но ако се появиш пред шефа си в този вид плюс разпрани на коленете дънки, повече ще приличаш на недорасла хлапачка, отколкото на сериозна и отговорна личност. Точка първа – направи си стилна прическа в добър салон. Вярно, че изисква повече поддържане, но бързо ще забележиш как хората ще започнат да те гледат с други очи. Второ: покупка на бизнес мобилен телефон в случай, че твоят е безнадеждно остарял. Трето: покупка на чанта и обувки в тон. Четвърто: изработване на уверена походка. Ако трябва, тренирай вкъщи с книга на главата. Честна дума, невербалните сигнали оказват огромно влияние върху околните, дори без те да го съзнават. Например нищо не те закопава така, както прегърбените рамене, наведената глава и забоденият в земята поглед. И последно, но не по важност: два пъти дневно, без значение от настроението ти, си прави комплименти.
Схвана принципа, нали? Сега побързай да приложиш на практика в рамките на няколко дни тази комбинация от идеи (или подходящите за твоята ситуация) и гледай какво ще стане. Хващам се на бас, че съвсем скоро ще спреш сама да си правиш комплименти, защото ще започнеш да ги получаваш в изобилие от другите. И това е само началото...

Разбиване на митовете 2
Дотук добре! Но цялата философия на доброто самочувствие не се изчерпва с подходящата визия. Защото едно е да изглеждаш уверена в себе си, друго е да общуваш уверено с хората, както и открито и без притеснение да изразяваш спонтанните си усещания и желания. Внимание: според психолозите има разлика между чувства и емоции – за показване са само чувствата, без излишните емоции.
По принцип несигурните хора в стресови ситуации се държат или агресивно, като те заливат със силни емоции без грам конструктивизъм, или неуверено, като бягат от проблема и отказват да изразят чувствата си. Тоест поставят всевъзможни прегради на пътя на общуването. Като тези например:
- Негативни оценки и обиди: „Какво си въобразяваш ти!“; „Вършиш пълни тъпотии!“
- Съвети: „Не ти препоръчвам да се обръщаш към мен по този начин“; „Съветвам те да престанеш веднага.“
- Въпроси, които не предполагат отговор: „Да не си се побъркала?“
- Заповеди: „Млъкни веднага!“; „Излез оттук!“
- Фалшиви аргументи: „Ти не ме оценяваш!“; „Вършиш всичко напук.“
- Обобщения и глобални изводи: „Никога не си правила нищо за мен.“; „Нищо хубаво не съм видяла от теб.“
- Ирония и язвителност: „Браво, голям герой си!“; “Много ти отива, няма що!“
- Мълчание.
И обратното, самоувереният индивид не поставя подобни бариери. Той ги прескача или направо ги събаря, ако предметът на разговора е особено важен. Според психолозите номерът е винаги да изказваш гласно и да изясняваш проблема, като открито изразяваш и позитивните, и негативните си чувства. Само в този случай контактуването ти с околните ще дава резултати.

Полезен опит
Хм, след тези думи още ли смяташ, че си достатъчно самоуверена? Дали цял живот досега не си общувала с близките си чрез един куп бариери? Спомни си последния скандал с гаджето ти. Не му ли заяви нещо като „Да не си посмял повече да ми затваряш телефона!“, след което не тръшна ли сърдито вратата под носа му? Е, станалото, станало. Но спокойно можеш да пренастроиш сегашните си отношения и да ги направиш една идея по-хармонични. Естествено, на теория звучи по-лесно, отколкото е на практика и определено се изискват повечко упорити тренировки. Примерно такива: всеки път, когато ти се прииска да нагрубиш някого, открито изразявай това, което чувстваш. С удивление ще забележиш, че зад фразата „Ти никога и за нищо не ме подкрепяш!“ (фалшива аргументация), май се крие съвсем конкретен проблем: „Много съм ти ядосана, защото не пожела дори да чуеш предложението ми за обзавеждането на хола. Изслушай ме и заедно ще намерим най-доброто решение.“ Ако поставиш нещата по този начин, твоето другарче най-вероятно ще кимне с глава и ще ти даде думата. Но водиш ли разговора с бариери, както обикновено, скандалът ви е в кърпа вързан.
След като се научиш да изразяваш собствените си чувства, идва моментът да разчиташ и отразяваш правилно чувствата и емоциите на близките ти. Да разгледаме следната класическа картинка: гаджето ти чопли с намръщен вид агнешките котлети, които си готвила половин ден специално заради него, като за капак от време на време пуска критични забележки за кулинарните ти умения (ирония, язвителност, обобщения). На теб постепенно ти причернява пред очите и заемаш нападателна позиция: „Ти какво, цяла вечер ли ще ръсиш остроумия по мой адрес?“ (риторичен въпрос) или „Нарочно сега така се държиш, нали, за да ми развалиш настроението“ (фалшива аргументация). Защо не опиташ да реагираш по друг начин. Примерно: „Знаеш ли, критичните ти забележки ме обиждат. Виждам, че си раздразнен и ще е по-добре да ми кажеш направо каква е причината.“ Колкото по-агресивно се държиш с някого, толкова по-вероятно е да получиш същото насреща. Но какъв е смисълът от това, след като в повечето случаи проблемът няма нищо общо с теб, още по-малко с готварските ти заложби.
Моя позната решила да разчупи въпросните бариери една вечер, след като съпругът й се държал, меко казано, дразнещо. Вместо да му отговори със същия хаплив тон, тя поставила въпроса ребром. В първия момент мъжът й се задавил със супата си, но след няколко минути кротко признал, че всъщност се скарал с шефа и затова не бил в настроение. Така вместо да си излива яда на нея, двамата обсъдили историята, след което над семейното огнище отново се възцарила атмосфера на мир и любов.

Разбиване на митовете 3
Самоуверените хора не се притесняват да отказват. И то без да изпитват угризения. Ето как да го направиш грамотно, стъпка по стъпка, без да обидиш някого:
Стъпка 1. Искането на половинката ти те е подразнило или просто не ти е приятно. Откъдето и да го погледнеш, това си е съществена причина да не го приемаш. Всъщност ти не отказваш, а съобщаваш на човека срещу теб за раздразнението си.
Стъпка 2. Кажи „не“, като говориш за чувствата си. Използвай местоимения в първо лице, единствено число: „На мен това ще ми е неприятно“, „Това ме дразни“, „На мен това не ми е необходимо“. Кратко и ясно обясни защо е така.
Стъпка 3. Следва пауза за изслушване на другарчето ти. Мълчиш, докато не свърши да говори.
Стъпка 4. Повтори мисълта си, като задължително вземеш под внимание думите на човека срещу теб и само в случай, че не си променила решението си да откажеш.
Плюс още няколко важни детайли:
Когато отказваш, говори бързо и кратко, без да мънкаш или да правиш паузи.
Гледай събеседника си право в очите.
Не говори нито прекалено тихо, нито прекалено високо.
Ако е възможно, предложи алтернатива.
Наблюдавай за положителни промени в отсрещната страна.
Награждавай се за всеки опит за уверено поведение, независимо дали си получила желания резултат от другите хора, или не.
Не се самобичувай за пасивно или агресивно поведение, просто се постарай да разбереш къде си сбъркала и как ще е по-добре да постъпиш следващия път.

Полезен опит
Първо прилагай тази схема на действие върху близките си, а чак след това се прехвърли на познати, колеги и пр. Една мацка, която определено спада към категорията на самоуверените жени, ми разказа наскоро следната история. Барманът в заведението, където ходела редовно, една вечер започнал да я сваля. Поговорили известно време и накрая тя му казала, че трябва да се връща при приятелките си. Той, естествено, й поискал телефона. Вместо да му остави несъществуващ номер, след което повече да не се мярка в заведението или да излъже, че има гадже, както биха направи много момичета, тя директно му заявила, че й е било много приятно да си побъбрят, но няма да излязат на кафе. В първия момент въпросният тип пребледнял леко, но после й благодарил за откровеността.

Разбиване на митовете 4
Хората с добро самочувствие не се притесняват да отстояват правата и интересите си. И за тях това не е проява на лошо възпитание или високи претенции. А онези индивиди, които не смеят да го правят, обикновено не ги зачитат за нищо. Как се печелят подобни битки ли? Има различни начини за победа, но най-ефикасният е този: представи си, че всяка твоя битка ти е последната и гаранция, че ще се бориш като за последно!

Полезен опит
Факт е, че много хора не умеят да отстояват интересите си и смятат, че е по-добре да простят и да забравят случката. Да, това е висша добродетел. Но все пак не е ли по-добродетелно към теб самата да не си затваряш очите пред несправедливостите спрямо твоята персона? Преди няколко седмици ми се наложи да приложа на практика правилото „забавям, но не забравям“. Едни приятели трябваше да дойдат на гости. След работа минах през магазина до офиса, купих разни неща за хапване и четири бутилки вино. Чак когато се прибрах вкъщи, видях, че са ми дали три, а не четири бутилки, само че нямах време да се връщам обратно, гостите вече звъняха на вратата.
Разбира се, можех да забравя за недоразумението, но както знаем, изключенията само потвърждават правилото. На следващия ден преди работа се запътих към магазина с предварително изработен план за действие – бях решила да заложа на принципа на развалената грамофонна плоча. Става дума за простичък и неособено труден начин да получиш онова, което си си наумила - измисляш една ключова фраза и я повтаряш няколко пъти с една и съща интонация без никакви емоции.
Отидох при касиерката и казах: „Вчера платих четири бутилки вино, а сте ми дали три. Ако обичате, дайте ми четвъртата бутилка”. Жената зад щанда ми поиска касовата бележка, започна да ме разпитва защо не съм дошла снощи и т. н., и т. н. През това време тъпо и упорито повтарях заучената реплика: „Вчера платих четири бутилки вино...“. Касиерката извика управителя. Два пъти казах вълшебната фраза и пред него. Управителят извика собственика на магазина, три пъти произнесох същите думи и накрая ми дадоха бутилката.
Сигурно ще си кажеш – е, голяма работа, за няколко лева! Вярно. Но пък никое вино не ми е било толкова сладко.


Скала на самооценката
Тези въпроси целят да те накарат да се замислиш за живота си в момента и да откриеш по-лесно от какво имаш нужда, за да бъдеш още по-самоуверена и щастлива.

1. Степен на готовност за експерименти
Кога за последно...
...пробва нов за теб вид спорт или игра?
...промени възгледите си по важен (политически, професионален, личен) въпрос?
...се увлече по ново хоби?
...откри за себе си нещо ново от областта на човешкото знание?
...учи чужд език или се поинтересува от чуждестранна култура?
...опита нова храна, помириса нов аромат или се вслуша в нов звук?
...се разплака или каза на някого, че ти е скъп? Или се смя до сълзи, крещя с всичка сила, или си призна, че си изплашена?
...се любува на изгрева или залеза на слънцето или на луната?
...пътешества някъде, където никога преди това не си ходила?
...позволи на фантазията си да се развихри?

2. Степен на усещане за живота
Кога за последно...
...прави онова, което ти се искаше в момента, без да се замисляш за последствията?
...се вслуша в чувствата си, като се съсредоточи изцяло в случващото се вътре в теб?
...спонтанно даде израз на чувствата си (гняв, радост, страх, огорчение, загриженост за близък човек), без да се замислиш какво ще стане после?
...прави това, което ти се искаше, вместо онова, което според твоите представи трябваше да направиш?
...си позволи да вложиш пари или време, така че разходите да ти се върнат веднага, а не да инвестираш в бъдещето?
...постъпи така, както никой (включително и ти самата) не е очаквал от теб?

3. Степен на доверието в теб
Кога за последно...
...прави това, което ти се струваше правилно, въпреки че беше в разрез със съветите на другите хора?
...си позволи да подходиш творчески към стар проблем и да намериш ново решение?
...уверено изказа мнението си пред група хора, които не го споделят?
...се осланя само на собствените си умствени способности в решаването на сложен проблем?
...взе решение и веднага го приложи на практика?
...потвърди с действията си, че си в състояние сама да си градиш живота (отказа да вършиш нещо, което не ти е по сърце или не поиска разрешение да направиш онова, което ти желаеше)?
...пое лидерски функции в обществена организация, на работата или в друг вид дейност?
...изрази чувствата си в ситуация, в която са постъпили несправедливо с теб?
...се осмели да разкажеш на някого за личния си живот?
...призна, че не си права?
...се убеди в собствената си правота?

Равносметката
Ако се харесваш достатъчно и цениш себе си като личност (тоест имаш високо самочувствие), би трябвало да си отбелязала много неща от списъка, които правиш доста често.
Има над какво да поработиш, ако се окаже, че не си отговорила положително на повечето от половината въпроси от всеки раздел.


Виж ощеНово в Cosmo