Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Спри да пишеш пияна на бившия си

 

Оценка: (0/5)

 
 

„ЗдрЮвей, как сЕ нАщата“: защо продължаваш да пишеш на бившия, когато си пияна и как да спреш.

Ако се смееш на шегата „След петата чаша тя разбра, че той чака позвъняване от нея“, най-вероятно и ти си попадала в подобна ситуация.

Спри да пишеш пияна на бившия си

И сигурно се страхуваш, събуждайки се след тежка вечер, да не си му изпращала отново sms-и. Плахо протягаш ръка и отключваш телефона... Или дори на няколко от бившите. А може и на бъдещия – знаели човек, но чак пък толкова, едва ли.

Кажи ми каква зодия си, за да ти кажа как се напиваш: разбери от галерията долу.

Как се напиват различните зодии

►►►Нещата за алкохола, за които не си и предполагала.

Спри да пишеш пияна на бившия си

Защото в живота си точно такава: когато си трезва, режеш като с ножица „Не, не може да се видим, заета съм до уикенда, а и през него не виждам свободна минутка“. А в съобщенията ти изведнъж се появява твоето тъмно и диво минало, включеното алтер его, което хваща мъжа за копчето на дънките и му нашепва „Не мога да издържам, искам те. Веднага!“

Обикновено мъжът също започва да не може. Посред нощ спешно му се налага да поработи, да даде лекарство на котката или да преведе жена си през пешеходната пътека (А, да пропуснал ли съм да ти кажа, че съм женен?).

►►►Секс с бившия? Безнадежност или обнадеждаване.

Общо взето, пияните чатове са болка и унижение.

„Пияният прави много неща, заради които, като изтрезнее, се срамува“, правилно е забелязал Сенека. Както и древните римляни, той най-вероятно е познавал значението на алкохолните вечери. Интересно дали е пращал на жена си вестоносец с дървена дъщица, на която да пише: „Ела, Павлина, на нашата забава, искам да видя очите ти.“ Може би е изпращал. Античният мислител макар и да е повлиявал известно време не императора Нерон, невроните в собствения му мозък – както и при всички нас – са били неподвластни. Под действието на етанола те престават да функционират нормално и да предават сигнали един на друг и процесите, които обикновено ни правят хора, се нарушават.

Спри да пишеш пияна на бившия си

Да, неочаквано се вмъкна в този текст от биологията. Но пък е приятно да се мисли точно така за човешкото поведение – от гледна точка на процесите в мозъка. Особено когато ти е болно да мислиш за всичко останало, ако не си взела обезболяващо. „Не, само ми се струва, че снощи съм ги сътворила такива – успокоявам се аз на сутринта. - Просто от махмурлука малко ме наболяват сливиците, които са отговорни за емоциите. Тази прекалена тревожност и празнина ще премине. И защо не ни учиха на тия неща в училище?“

►►►Грешките, които ще ти попречат да си го върнеш.

Но да се върнем към нашите неврони. След няколко чашки те излизат в отпуск, особено тези, които са в префронталната кора. Сложи си ръката върху челото – префронталната кора ще е точно под дланта ти. Тази зона е елитен тунинг на мозъка, който ни отличава от животните. Благодарение на нея можем да си чертаем планове, да фантазираме, да се стремим към важни цели, да правим разумен избор и да не мажем с мармалад столовете на шефовете си. Така че, когато ти след раздялата решаваш, че не желаеш да общуваш повече с този ужасен човек, именно префронталната кора ти помага да си удържиш на думата. Докато не я нокаутираш с алкохол, разбира се.

Хората до 24 години, чиято префронтална кора още се формира, и строителят Финиъс Гейдж, на когото през XIX век метален лост с дължина 1 м, дебелина 3,2 см и тегло 6 кг, се забива директно в главата, контролират поведението си малко по-зле. А и останалите хора понякога се справят трудно (какво ще стане, ако хапна още едно парченце шоколад, м?). И всичко това е, защото тази надстройка е сравнително ново и не толкова мащабно изобретение на еволюцията.

Спри да пишеш пияна на бившия си

Много по-древна и силна е частта, която ти нашепва: „Той чака твоето обаждане!“ Тази рискована, хедонистична същност понякога се нарича „Система 1“, а понякога – система на възнаграждението. Но както и да я наричат, същността е една: тя има много желания и изисква всички те да се изпълнят веднага. „Гледай каква чанта. И струва само 200 лв.“, „Уау, сладолед. Хайде да си купим.“, „Охо, какъв младеж минава и ме гледа толкова страстно!“, подвиква хорът от областите, обединили се в тази система.

Тези области са свързани с допаминергични пътища, тоест са много чувствителни към допамина. Ти най-вероятно си чувала за него като за „хормонално удоволствие“. И макар хормонът да е това, което се изработва от надбъбречните жлези, а в мозъка става въпрос за невротрансмитер, допаминът във всяко едно отношение е прекрасно нещо. С негова помощ еволюцията е направила така, че ние без напомняне търсим и ценим калоричната храна, секса, социалните връзки и други важни за оцеляването ни неща.

►►►Какво се променя в тялото ти, когато спреш алкохола.

Какво пък. Прекрасен план, докато един ден човек не реши да изпие няколко питиета с „развален гроздов сок“ и неочаквано да получи маса удоволствие. Оказва се, че допаминът може да се произвежда в големи количества от алкохола и наркотиците. А тъй като той е свързан с мотивацията, а не с удовлетворението, се получава затворен кръг: колкото повече пиеш, толкова повече ти се иска. И да те спре може единствено отровата. Е, е префронталната кора, ако е достатъчно силна.

А докато те не са се намесили, древните импулси излизат от всички пукнатини, като чудовищата на картините на Йеронимус Бош. Да си хапна ли още от тези френски кифлички? Да питам онези гологлави момчета това-онова. Да се съглася ли да отида в дома на мъж, който почти не познавам? В режима „виждам цел, не виждам препятствия“ се изтъркулва всичко. Какъв ще е изходът от това – и сама се сещаш.

И най-вероятно вече се досещаш и какво да направиш, за да не се стига дотам. Да помагаш на префронталната кора! Колкото по-често проявяваш воля, толкова по-здрави стават в нея невронните връзки и толкова по-лесно ще ти е да си разумна, а не импулсивна.

Трудно е веднага да изкорениш навика. По-добре в началото да смениш вредния обект. Аз например в началото вместо на бившия започнах да пиша на козметичката и маникюристката (извинете ме за тези няколко отровени нощи!). След това се гмурнах в работни проекти, след това преминах на коментари на чужди сторита в Instagram. И най-накрая еволюирах да най-безопасното ниво: да пиша съобщение в закрития си Twitter. Ако сливиците ми така жадуват за общуване, то нека то си остане между нас двете.


Виж ощеНово в Cosmo