Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Стани част от революцията „бавен живот“

 

Оценка: (0/5)

 
 

Днес всички бързаме от сутрин до вечер, но много често в това бясно състезание с времето принасяме в жертва здравето си, личния живот, интимните отношения...   

Стани част от революцията „бавен живот“

А всяко нещо, което ни забавя, смятаме за смъртен враг. Внимание - култът към високата скорост не е безопасен!  

Имаме все по-големи професионални и социални отговорности, стресът ни дебне всеки ден. Европейско проучване сочи, че 68% от работещите хора на средна възраст страдат от умствено свръхнатоварване, а 58% признават, че за последните години сами са ускорили ритъма, в който живеят.

"Бавната" революция (от „slow” - бавен) има амбицията да се превърне в културна революция. „Бавната субкултура” се заражда преди 20 години около организацията "Слоуфуд", чийто девиз е "Яж добре, правилно и чисто". Тя е създадена като антипод на особено популярния „фастфуд”, но днес "слоу" течението съществува в множество разновидности почти по целия свят. „Бавната субкултура” извежда на преден план качеството пред количеството във всичко, което правим - работа, секс, пари, облекло, родителски грижи, пътувания, дизайн, храна, лекарства...

Новата „религия” на модерния човек е основана на по-малка консумация на всякакви продукти, контрол над времето, с което разполагаме, и подобрено качество на живот.

4 първи крачки за начинаещи

1.Вземи си чаша чай, вдигни си краката и погледай през прозореца.

2.Отпусни се във ваната.

3.Не се оставяй да те притискат да отговаряш на въпросите веднага.

4.Пийни си още чай. Чаят е напитката на бавността.

Стани част от революцията „бавен живот“

Бавна телевизия

Става дума за телевизионно „риалити шоу” в буквалния смисъл на думата – нещо автентично се случва в реално време пред очите ни. Първи подобни опити се правят в норвежката национална телевизия с такива сюжети като дълго плаване с кораб по фиордите. То се следи от 3,2 милиона зрители и може да продължи до 134 часа. Според психолозите ефектът се състои в освобождаване от напрежението и възстановяване на психическата енергия чрез позитивна медитация.

►►►Сутрешни навици за прекрасен ден

Бавно хранене

Отделяй време за хранене, подбери добре продуктите, сподели трапезата с хора, които са ти приятни, наслаждавай се на всяка хапка и ... така ще се превърнеш в привърженик на движението за бавно хранене, което обхваща вече над 150 страни в света. В програмата се включват тематични менюта, дегустация на вина в комбинация с различни сирена или колбаси, ателиета по готварство, кулинарни експерименти. На почит са местните сезонни продукти, по възможност биологично чисти. Създават се преки връзки между консуматори и производители, правят се екскурзии до селски стопанства.

Бавно остаряване

Vichy бяха първите, които се присъединиха към Slow ревюлицията, апелирайки жените по света да не съсипват здравето и красотата си с живот на твърде високи скорости. Зад тази идея стои и линията Slow Âge с 3 вида активни съставки за забавяне появата на признаци на стареене - мощният антиоксидант Baicalin, подсилващия кожата пробиотик Bifidus, балансиращата и регенерираща термална вода Vichy.

Стани част от революцията „бавен живот“

Серията се състои от 3 продукта (от ляво надясно): крем за околоочен контур (с гинко билоба и кофеин против подпухване), дневен флуид със SPF 25 (за всеки тип кожа), дневен крем със SPF 30 (за суха до нормална кожа). Тяхната основна цел е да се борят с вредното влияние на експозома - общото понятие на връзката между външни и вътрешни агресори, и здравословното състояние на човек. Това включва редица фактори на околната среда (UV лъчи, замърсяване, горещ и влажен климат), както и начина на живот, който водиш (тютюневият дим, липсата на сън, стрес, небалансираната диета с твърде много мазнини, захар или сол).


Ефективен начин за нанасянето на околоочния контур, виж във видеото:


Като обект на експозома ежедневно, кожата страда от редица вредни влияния, които лека-полека оказват натиска си върху младежкия вид на кожата. Тези вреди остават невидими в продължение на доста време. Но един ден се появяват. Започва с по-суха кожа, сивкав и неравен тен на кожата. След това се появяват петна, кожата загубва плътността си и се забелязват първите признаци на бръчки. Тук идва ролята на продуктите от серията Slow Âge. 4 седмици след използването им, кожата е по-гладка, тонизирана, сияйна и здрава. Фините бръчки и тъмните петна са коригирани, признаците на стареене на кожата са забавени.

Бавни градове

Стани част от революцията „бавен живот“

Орвието в Италия е един от първите бавни градове в света. Днес в 25 страни има общо над 150 такива градове, всеки с население не повече от 50 хиляди души. Всички те са приели да следват манифест, съдържащ 70 препоръки за начина на ръководене на общината, създаването на зелени пространства, градска чистота, търговски обекти, в които се продава местна продукция, ограничаване на броя на колите и т.н. Неофициално емблемата на всеки един от тези градове е охлювът, разбира се.

Бавно възпитание

Идеалът на „слоу” възпитанието е щастливото детство, което може да се постигне, ако родителите съумеят да оставят на децата си време и пространство, в които те да намерят собствения си житейски ритъм. Привържениците на тази идея осъждат свръхгрижата за малките, която ги лишава от реална представа за собствените им възможности да се справят с обикновени житейски ситуации. Родителите се държат така сякаш децата им са изправени пред много по-големи опасности, отколкото е имало пред тях самите, когато са били малки.

Децата имат нужда от време, в което да не правят нищо, дори да скучаят. Един от принципите на бавното възпитание е да се премахне системата на състезание по успех. Такива училища вече съществуват, зад някои от тях всъщност стои доста дълга педагогическа история – такъв е случаят със системите на Мария Монтесори и Рудолф Щайнер, които се прилагат навсякъде по света.

8 неща, които ти пречат да си щастлива

Философия на бавността

Призивът за по-бавен житейски ритъм не е от вчера. Той се заражда едновременно с индустриалната революция през 19-и век, прокрадва се във философията на хипитата, а през 1980-те години се противопоставя на системата за бързо хранене. Днес принципите на тази философия се разпространяват във всички области, но все по-голям става и рискът от превръщането й в инструмент за маркетинг. Основното в нея е нещата да се правят не толкова бавно, колкото качествено, така че скоростта да не пречи на пълното разкриване на човешкия потенциал.

Стани част от революцията „бавен живот“

Колко е трудно да „изключим”!

До 2017 година скоростта на електронните услуги ще нарасне над 7 пъти! Не остава и секунда време за почивка на мозъка – от сутрин до вечер, седем дни в седмицата. 42% от европейците оставят на нощните си шкафчета своите включени мобилни телефони под претекст, че им служат за събуждане. Истинската причина е, че все по-малко сме в състояние да се разделим с комуникационните си средства. Дори и през нощта ни будят есемеси - двама от всеки трима души ги четат веднага, а един от пет отговоря, колкото и да е часът!


Виж ощеНово в Cosmo