Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Силните страни на слабия пол

 

Оценка: (0/5)

 
 

Традиционно жените се приемат за слабия пол, а мъжете – за силния. Така ли е наистина? 

Силните страни на слабия пол

По външен вид и съотношение на количеството мускули, разбира се, мъжете нямат равни. Но ако изхождаме от теорията на еволюцията, силен е този, който оцелява. Оцелели са и едните, и другите. При това жените са успели и да се научат да бъдат по-здрави. И така: каква е тайната на женското дълголетие?

Средно в света очакваната продължителност на живота на жените е с 5 години повече от мъжете. Еволюционното обяснение за устойчивостта на жените към заболявания се крие в механизма за приспособяване, който осигурява здраво потомство и неговото оцеляване. В миналото слабата и болна майка е означавала присъда за малкото. Естественият отбор е давал възможност за оцеляване на жените с по-здрав организъм и по-дълъг живот. Ролята на бащата в грижата и възпитанието на малките е била по-малка и по-скоро косвена. Именно с това учените обясняват половите различия в устойчивостта към различни заболявания, като дават предимство на жените.

Виж кои още тайни супер сили притежаваш, спрямо твоята зодия в галерията долу:

Хороскоп на женските супер сили

Издръжливостта на жените

Тя се проявява още в утробата. Рискът от смърт в утробата или през първата година при мъжете е с 20-30% по-голям. Според британски учени от тук идва повишената уязвимост на момчетата към неблагоприятни фактори при по-късното съзряване на организма. Момичетата съзряват по-бързо още в утробата и имат повече шансове за оцеляване при по-ранно раждане.

Силните страни на слабия пол

Всемогъщият естроген

С настъпването на полова зрялост защитните сили на жените са под силното покровителство на половите хормони естрогени. Те влияят благоприятно на повечето метаболитни процеси, регулират черния дроб, сърдечносъдовата система, подобряват кръвоснабдяването, неутрализират действието на свободните радикали и предотвратяват развитието на невродегенеративни заболявания. Те имат изявено противовирусно действие – срещу грип, СПИН, ебола и хепатит. Естрогените предпазват не само тялото, но и психиката на жената: според американски учени естрогените блокират негативното действие на стреса върху мозъка.

►►►14 факта за психологически силната жена

При мъжете тестостеронът е в пика си между 15-ата и 24-ата година, когато хормонът бързо превръща момчето в мъж, но само физически: частите на мозъка, които отговарят за взимането на решения и оценка на риска, се развиват по-бавно от мускулатурата. Тестостеронът повишава мускулната маса, изгаря мазнини и поддържа плътността на костите – при дефицит мъжете развиват захарен диабет, метаболитен синдром, депресия. При повече тестостерон пък страда сърдечносъдовата система – мъжете се сблъскват с проблеми на сърцето 10-15 години по-рано от жените. Всъщност тестостеронът намалява нивото на „добрия“ холестерол и стимулира повишаването на кръвното налягане. А естрогенът при жените защитава сърцето и кръвоносните съдове.

Според статистиката жените изпадат в депресия 2 пъти по-рядко от мъжете, защото не се страхуват да споделят проблемите си, да поплачат, да покажат слабост – а всъщност в това е силата им. И в естрогена, разбира се.

Силните страни на слабия пол

Смъртно опасно срещу опасно, но не смъртоносно

Женските хормони защитават жените само до определен момент. В периода на менопауза, с рязкото намаляване на естрогена се изострят хроничните заболявания или се явяват нови – артрит, остеопороза, астма. Изглежда, че в този момент шансовете на двата пола за оцеляване се изравняват. Но според статистиката не е така – дамите отново са с предимство в оцеляването. Защо? Мъжете влошават състоянието си с лоши навици и не обръщат внимание на различните симптоми, а жените се грижат повече за здравето си с балансирано хранене и профилактични прегледи. Дори в случаите с болести, при които рискът е еднакъв при двата пола (например меланома), жените се справят два пъти по-добре с оцеляването от мъжете.

Именно в това е силата на слабия пол: докато мъжете се оставят на болестите да ги надвият, жените съумяват да живеят със своите болежки. 


Виж ощеНово в Cosmo