Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Преоткрий се чрез... пълно преобразяване

Росица Шишкова
 

Оценка: (5/5)

Да промениш коренно визията си, не значи, че безнадеждно се мъчиш да се приближиш до всеобщото понятие за съвършенство. Направи го просто ей така, заради страхотната емоция да преоткриеш себе си и то не само визуално!

Визуалното преобразяване би могло да предизвика мощен и дълготраен ефект и то не само над начина, по който изглеждаш. Открий истинските причини, заради които понякога всяка секси мацка се нуждае от драстична промяна в имиджа!

Ставали сме свидетели на не една или две знаменити представителки на нежния пол, които имат достатъчно смелост да променят коренно визията си. И не само известните личности осъзнават благоприятния ефект на пълната визуална промяна. Според анкета на Cosmo се оказва, че 82% от нашите читателки са поемали риска да се преобразят драстично. И дори никога да не си предприемала драматични промени с косата, стила или фигурата си, най-вероятно поне си обмисляла различни идеи да направиш минимални корекции над вида си. Това не означава задължително, че се бориш да постигнеш съвършенство. Малките визуални подобрения са начин да усетиш здравословна доза радост от положителните корекции във външния вид. Психолозите твърдят, че хората често преобразяват визията си, за да я пригодят към промяната в самоличността си и и да ги приемат по нов начин.

Въпреки че психологическите резултати за успешно преобразяване са по-скоро положителни (73% от тези, които са се осмелили да сменят имиджа си се чувстват по-щастливи и уверени след това), винаги има риск да доведеш нещата с няколко крачки прекалено далеч. Точно затова решихме да проследим очарователния процес на личностно и визуално преоткриване.

Силата на преобразяването
Всеки харесва промените, но защо ли тези с външния вид са толкова опияняващи? Визуалните експерименти помагат да научиш повече за себе си, особено ако си на около 20 години, когато животът обикновено е адски бурен. Ти просто не си същият човек, който си била преди пет години, и обновяването на имиджа ти го доказва. И няма значение дали става дума за новата ти шантава прическа, която демонстрира актуалните ти предпочитания за приятели или музика, или пък напълно обновения ти изчистен и класически гардероб, който символизира разликата в служебното ти положение.

Промените те отличават от останалите и те превръщат в истински интригуваща. Защо не помислиш да станеш брюнетка, за да се различаваш от русите си дружки или не стартираш новата година с изцяло нова визия?

Няма как да пренебрегнеш и повишаването на самочувствието, което би могла да породи една драстична промяна във визията. Освен прекрасното чувство, че притежаваш страхотен провокативен стил, ако си успяла да претърпиш голяма метаморфоза, за която си положила неимоверни усилия и си демонстрирала огромна воля (да свалиш 10 кг например), това е символ на куража ти да направиш такава значителна и трудно постижима житейска промяна. И всеки път, когато видиш отражението си в огледалото, ще си припомняш този факт.

Стимул за пълна промяна
Няма как да не се замислим кога повечето жени решават от срамежливо момиче да се превърнат във фатална жена? В повечето случаи мацките претърпяват физическа промяна, когато животът им се преобръща драстично или ако просто са искали да изглеждат различно от известно време и нещо най-после ги е подтикнало да осъществят това свое желание. Ето и резултатите от проучването на Cosmo:

16% от жените са променили визията си след преместване в друг град, смяна на работата или учебното заведение.

Разбира се, че понякога просто се налага да промениш визията си (нарязаните дънки и джапанките, с които си се носила на лекции в университета за удобство, едва ли ще паснат на служебното ти място в офиса например), но често се случва просто да почувстваш, че се нуждаеш от нещо различно във външния си вид, за да навлезеш в нова фаза от живота си.

Роси* (23) отрязала супердългата си коса след абитуриентския си бал, когато постъпила на първото си работно място. „Чувствах, че съм пораснала и съм станала по-сериозна и огромната ми грива не се връзваше на новата ми самоличност. Това, че я подстригах ми помогна да пригодя външния си вид към това, в което се бях превърнала.“

Освен това при смяна на работата или местожителството се сдобиваш с огромно количество нови, свежи приятели, които все още не са имали възможността да те определят като човек и това прави момента идеално време за трансформация. Само си представи какъв шок ще нанесеш на всичките си стари познати, ако се появиш с коренно различна визия – наистина е стресиращо да се налага да обясняваш на целия свят защо си се решила на тази драматична промяна.

23% от жените са променили драстично външния си вид след раздяла.
Щом като вече не са част от връзка, мацките често считат, че това е моментът за драстично преобразяване. Това се превръща в нещо като отдушник на болката и ти помага отново да поемеш контрол над себе си.

Новият ти стил е начинът на мозъка ти да контролира поведението – като ти подсказва, че е дошъл моментът да потърсиш нещо ново на любовния фронт. „С Иван* бяхме заедно осем години“, сподели пред нас Йоана* (25). „Когато се разделихме, приятелките ми ме изведоха по магазините за по-секси и готини дрешки. Започнах да се радвам на доста мъжко внимание и това наистина ми помогна да възвърна самочувствието си.“

27% от мацките претърпяват физическа промяна преди важно събитие – сватба, абитуриентски бал, служебно събитие.

Когато си на път да се срещнеш с група хора, които не си виждала от известно време, обикновено ти се ще да изглеждаш супер гореща в очите им и да демонстрираш на всички страхотен външен вид. Всички се възползват от големите събития, за да преценят себе си и останалите. Те ни служат като напомняне, че е хубаво от време на време да правим актуални промени по външния си вид.

28% от жените са успели да коригират физически недостатък, който винаги ги е дразнил.

Понякога привидно незначителни случки (случайно дочуваш груба реплика по свой адрес или любимата ти рокля не ти стои точно както ти се иска) те нараняват до дъното на душата ти, защото засягат твой недостатък, от който се притесняваш. Те са и вдъхновението, от което си имала нужда, за да положиш основите на драстичното си преобразяване.

Рая* (32) успяла да отслабне с 20 кг, след като видяла своя снимка в апартамента на майка си. „Изглеждах ужасно. Начинът, по който се чувствах вътрешно е неописуем. Затова се промених коренно – започнах да спортувам усилено, пуснах си косата и ме повишиха в службата... Гордея се със себе си!“

62% от жените са се променили просто, защото е дошло време да опитат нещо ново.

Понякога трансформацията идва просто без да искаш – животът ти е прекрасен; няма какво толкова да променяш в служебен или любовен план, но все пак имаш нужда от свежест. „На всеки шест месеца имам нужда да си сменя прическата“, казва Ани* (24). „Става ми скучно да виждам едно и също в огледалото всеки ден. Забавно е да изпробваш нови дължини и цветове!“

Рискови ситуации
Няколко корекции по външния ти вид са напълно здравословни, но грешка номер едно, която би могла да допуснеш, е да вярваш, че трансформацията ти като с магическа пръчица ще подобри живота ти. Разбира се, че ако се освободиш от излишните килограми, това ще ти помогне да срещаш повече мъже поради простата причина, че ще бъдеш достатъчно самоуверена, за да се усмихнеш на обектите, които ти харесват. Да, но няма автоматично да ти изпрати цяла група потенциални гаджета, без да си помръднеш пръста (съжаляваме!). И ако имаш прекалено големи очаквания, се обричаш на провал.

Кали* (18) е разбрала това. „Момчето, в което бях влюбена ми каза, че ще изглеждам страхотно с права руса коса. Толкова отчаяно исках да бъда с него, че превърнах красивата си кестенява и къдрава коса в безцветна, изсушена и изтощена слама.“

По-опасната грешка, която би могла да допуснеш, е необмислено да се подложиш на пластична операция. Като изключим факта, че подлагането под ножа обикновено е престъпно скъпа процедура и крие множество опасности за здравето, да погледнеш в огледалото и оттам да те гледа непозната физиономия, би могло да бъде супер труден и болезнен процес. Ами, ако това, което виждаш не ти харесва? Ужасно! И това не е най-лошото – твърде вероятно е да няма връщане назад.

За да намалиш риска от разочарования, на първо място се запитай защо искаш процедурата (най-добре е да бъде нещо, за което мечтаеш от години). Важно е да смяташ, че ще успееш да удовлетвориш желанията си за корекции от първия път (тялото ти не е играчка, която можеш да поправяш постоянно) и да не го правиш, за да бъде щастлив някой друг освен ти самата (майка ти, гаджето ти). Ако това не е нещо, което самата ти искаш истински, твърде вероятно е да не бъдеш щастлива от резултата.
 
* Имената са променени.


Виж ощеНово в Cosmo