Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Постоянно закъсняваш? Престани!

 

Оценка: (0/5)

 
 

Пращаш есемес на приятелката си, че излизаш от вас, но всъщност още не си станала от леглото. Когато ти излезе име на човек, който винаги закъснява и никой не очаква да дойдеш навреме, ти се държиш според очакванията. Ето няколко съвета как да оправиш репутацията си.

Постоянно закъсняваш? Престани!

Часът е 8 сутринта, а ти още пробваш различни прически, преди да тръгнеш за работа. Или пък е 8 вечерта и ти пристигаш запъхтяна в ресторанта, където всичките ти приятели седят и те чакат. „Знам, ужасна съм“, извиняваш се ти. Познато ли ти е? Може би си от тези момичета, които вечно закъсняват и си известна най-вече с това сред приятелите, колегите и роднините.

Коя е твоята супер сила - виж в галерията долу.

Хороскоп на женските супер сили

В скорошно проучване на YouGov 22% от т.нар. „милениъли“ са признали, че закъсняват за работа поне веднъж седмично. Едно от главните обяснения за поведението им, че никой не ги наказва за закъсненията. Но това не е точно така. Редовните закъснения дразнят хората и създават у теб постоянни притеснения.

►►► 11 трика на момичетата, които НЕ закъсняват 

„Един от основните проблеми на хората с времето е, че постоянно лъжат за него – коментира Лорън Хандел Зандъл, автор на Може би проблемът е в теб и председател на коучинг компанията Handel Group. – Хабим прекалено много енергия да си измисляме разни дребни лъжи, с които да оправдаем закъснението си, вместо да се опитаме да разберем защо закъсняваме“.

Определи се в една от четирите групи и оцени реалистично как навиците, настроенията и поведението ти могат да ти попречат в живота.

Постоянно закъсняваш? Престани!

1. Вечно отлагащата

„Работя по-добре под напрежение“

Всички понякога оставяме днешната работа за утре, но не всички го правят постоянно. Или поне така казва проф. Джоузеф Ферари, доктор по психология в университета ДеПол и автор на Още ли отлагаш?. Според него, когато просто отлагаш, изчакваш и се бавиш, ти събираш информация, за да се справиш по-добре със ситуацията. (Разбирай: все пак си продуктивна).

►►► Модни трикове, които ще ти спестят време сутрин

Хроничното размотаване, обаче, включва умишлен отказ от взимане на решение, което спира всичко буквално до последната минута, заради което често закъсняваш. Да, в крайна сметка правиш нужните неща, но междувременно нивата ти на стрес и вероятността да допуснеш грешка, са огромни.

РЕШЕНИЕТО: Прави малки стъпки, които да те придвижват напред. Адреналинът, който се качва рязко, когато нямаш време, не ти дава суперсила. Едно от проучванията на Ферари показват, че под напрежение вечно отлагащите се представят по-зле, отколкото хората, които се стараят да си свършат работата навреме.

Постоянно закъсняваш? Престани!

В случая с ежедневните задачи – като готвенето – раздробявай задачата на по-малки стъпки. Напазарувай единия ден, приготви съставките на следващия и сготви на третия. Можеш също да си даваш малки награди и да си налагаш забрани.

Д-р Максим Такет от факултета по медицина на университета Харвард съветва: „Ако работиш върху нещо, което ти е досадно и не те прави щастлива, временното занимаване с нещо, което ти е приятно, може да ти помогне да се справиш с досадната задача“. Ако си зациклила по средата на работна задача, си направи малка разходка или влез във фейсбук за 5 минути да се разсееш малко.

Къде грешиш най-често? Разбери от галерията със снимки тук ►

Какъв тип грешник е твоята зодия

2. Мразещата обвързването

„Не мога да се обвързвам с планове“

Зандър казва, че тези свободни души се страхуват да са ангажирани с планове и разписания, в случай че се появи нещо по-хубаво. „Те се чувстват задушени от плановете и чакат да им дойде настроението, за да направят нещо. Така страшно много работи остават несвършени – коментира тя. – Ако чакаш да дойде денят, в който ангажиментите ще ти харесват, да знаеш, че той няма да дойде“.

►►► Какво да ядем, когато нямаме време

РЕШЕНИЕТО: Направи план и се придържай към него. Да бъдеш свободна душа може да ти дава сила и светът да се върти около теб, но може да настъпи пълен хаос, ако имаш работа с такъв човек, отбелязва експертът по продуктивност Джули Моргенстърн, автор на книгата Управление на времето отвътре навън. Представи си какво е да си на мястото на другите в подобен сценарий, например роднини и приятели, които се мъчат да съставят някакъв план. Вместо да им опъваш нервите и да ги подвеждаш, си кажи направо мнението. Ако имаш дори най-малкото нежелание да се обвързваш с даден план, просто им кажи нещо от типа на: „Идеята за вечеря звучи прекрасно, но може и да не дойда, затова, моля, направете резервацията, без да ме броите“.

Постоянно закъсняваш? Престани!

3. Подценяващата

„Ще отнеме само минутка“

Подценяващите имат добри намерения, но живеят в алтернативна реалност, където времето не съществува. „Моля клиентите си да изпълнят дадена задача за време, което те сами са си определили. Когато то изтече, се оказва, че изобщо не са преценили правилно“, разказва Зандър.

Подценяващите се страхуват да установят, че не могат да направят всичко или толкова издребняват в подробностите, че им отнема страшно много време, отбелязва Моргенстърн и добавя: „Но когато човек погледне внимателно какво предстои, може да си прецени времето много по-добре.“

Твоето непоносимо женско качество ще лъсне веднага. Само влез в галерията и разгледай снимките.

Хороскоп на непоносимите женски качества

РЕШЕНИЕТО: Бъди реалистична. Моргенстърн създава на клиентите си този навик, като ги кара да си засичат времето. Избери някаква задача, която извършваш редовно и все закъсняваш и се изучавай внимателно, докато я изпълняваш три пъти. След това изчисли средноаритметичното време.

Ако си ужасена, че времето няма да ти стигне за всичко, което трябва да свършиш, приложи принципа, който Моргенстърн е кръстила „ИОСП“. Изтрий: прецени кои са най-маловажните задачи и просто ги изтрий. Отложи: за по-подходящ момент. Смали: разбий голям проект на по-малки части и му отделяй по един час на ден. Прехвърли: задачата на някой друг.

4. Мъченик на времето

„Имам толкова много задачи и толкова малко време“

Мъчениците на времето искат да помогнат на всички с всичко, често пренебрегвайки собствените си нужди. Те се пишат доброволци да организират партито на братовчедка си, да купят лекарствата на баба от аптеката, да направят файл със спешните телефони на колегите и евентуално да отидат на зумба и да се занимаят с любимото си хоби. Макар да се чувстват важни и ценени, такива хора често са стресирани, чувстват се неудовлетворени и пропускат купона, което води до бърнаут.

►►► 10 начина да се превърнеш в ранобудна "чучулига"

РЕШЕНИЕ: Научи се казваш „не“. Вярно е, че да не отказваш допълнителна работа може да ускори кариерата ти, а да помагаш на приятели те прави популярна. Но да се разкъсваш от работа и търчане насам-натам означава, че нищо от това, което правиш, няма да получи цялото ти внимание и няма да имаш време за себе си.

Моргенстърн съветва да си „купуваш“ малко време, преди да кажеш „Да, разбира се“, когато ти дадат още една задача извън трудовата ти характеристика. Можеш да кажеш нещо от типа на: „Да, това звучи наистина важно, но ето върху какво работя в момента. Може ли да ми помогнеш да избера между тези неща?“. Моргенстърн отбелязва, че повечето работодатели ще оценят зрял и добре обмислен отговор, ако означава, че задачите се изпълняват добре. Същото се отнася и за приятели и роднини, които предпочитат да им отделяш повече време и внимание.

От Джудит Охикуаре


Виж ощеНово в Cosmo