Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Открий ключа към вътрешния си баланс

 

Оценка: (5/5)

 
 

Постигането на душевно равновесие означава да стъпиш на пътя на щастието. До него всеки стига по свой начин.

Открий ключа към вътрешния си баланс

Може би изповедите на осем европейски психолози ще ти помогнат да намериш твоя...

Как се справяш със стреса и тревожността според зодията? Виж в галерията долу:

Как различните зодии се справят със стреса

Престанах да съдя другите

Моето равновесие почива на три принципа. Първият от тях е да приемам спокойно слабостите си, защото те са нещо нормално. Получих чудесно емоционално и нравствено наследство от родителите си. Те не са отговорни за това, което съм днес. Аз сам извървявам път, който ме изгражда като личност. Вторият принцип е съзнателното усилие. За да вървиш по пътя, е нужна голяма енергия. Някои се отказват преждевременно или смятат, че доброто желание е достатъчно. Не, човек трябва да тренира, за да бъде устойчив. Третият принцип е, че другите са от съществено значение. Всеки път, когато срещна някого в живота си, първо виждам хубавото и силното в него, начина, по който той може да ме вдъхнови. Това е възможно само ако престанеш да съдиш хората.

Лесно е да се критикува, недостатъците на другите ни успокояват. Но така не виждаме същественото. Много рядко се срещат хора, от които няма какво да се научи. Далеч по-обогатяващо е да се уважава и опознава техния опит.

Открий ключа към вътрешния си баланс

Не ме е страх да греша

Моята житейска история е изпълнена с раздели. Няма нищо драматично, защото повечето пъти аз съм искала това. Сменяла съм държави, професии... Всеки път поемах рискове, преодолявах препятствия.

Мисля, че ключът на моето равновесие е в това, че не ме страх да падна, да сгреша. Всеки път научавам нещо полезно от преживяното, което ме движи напред в живота. Но в днешното общество, което постоянно се стреми към съвършенство, е трудно да приемем, че може да ни се случи провал. За това е нужна смелост. Нужна е и солидарност, доверие в другия. С повече скромност, а не в постоянна конкуренция с останалите, се изграждаме на по-стабилна основа.

►►►15 супер идеи за чудесно настроение

Вслушвам се в себе си

За да се върви успешно към реализацията на един проект, най-важното е човек да знае какво наистина има значение за него. Това прилича на управление на кораб – трябва да имаш ясна посока. А за да разбереш коя е тя, е нужно да се вслушваш в себе си.

Важното е не да се питаме „защо?”, а „как?” – това е въпросът, който позволява движението напред. „Защо?” ни връща към основанията за нещата, тоест към миналото, а „как?” ни ориентира към бъдещето и води до промяна. „Защо?” отваря възможност за общи, безкрайни и непрактични отговори, докато „как?” ни кара да търсим конкретни решения.

Открий ключа към вътрешния си баланс

Осъзнавам това, което изживявам

Научих се да усещам около себе си атмосферата на духовност. У всеки човек има някаква магическа искра – когато я забележа, се чувствам по-добре. Трудностите, които срещаме, ни помагат да разберем, че животът не се подчинява на желанията ни и че ние сами трябва да намерим пътя към успеха. Когато осъзнаваме трезво това, което изживяваме, животът става по-„вкусен”. За тази цел е нужно да забавим ритъма и да не правим много неща едновременно.

Три пъти дневно можем да се настаняваме на спокойно място и да се питаме какви са емоциите, които изпитваме в момента – положителни или отрицателни. Това отнема само три минути, а има голям ефект, защото човек чувства себе си и това му позволява по-добре да се владее и мобилизира, за да постига целите си.

Виж какво прави щастливи различните зодии в галерията долу:

Какво искаш от живота, за да си щастлива според зодията

Приемам вътрешните си противоречия

Моите вътрешни противоречия са двете страни на една и съща монета. Да разбирам себе си и тях е начин да постигам душевно равновесие.

Можем да вземем коя да е ситуация от живота и да отделим време да я анализираме, да се запитаме каква информация ни носи тя за самите нас. В този мисловен процес долавяме ясно къде се крият източниците на духовната ни сила и какви са пречките, които сами поставяме пред нея. Това е самоанализ, но в никакъв случай той не носи характера на оценка. Чрез него виждаме смисъл в поведението си и това помага за намиране на решения. Идеята на тези „упражнения” е осъзнаването, че слабостите ни са толкова колкото и силните ни страни – две части на едно цяло.

Задавам си въпроси

Вътрешното равновесие не може да почива на една статична ситуация, защото то се изгражда „в движение” и представлява неспирно задаване на въпроси към самия себе си. Важното е винаги да се търси различна интерпретация на нещата, а не да се стои на твърда позиция, която уж обяснява всичко.

За целта е необходимо да търсим причините, които са ни изправили пред определена трудност. Обикновено сме склонни да виним външните обстоятелства, другите. Възможно е да е така, но да спрем дотук е неправилно. Нека не забравяме да попитаме и себе си: „А аз какво бих могъл да направя, за да разблокирам ситуацията?” Отговорът никога не е един единствен. Решенията се крият в сложността на нещата.

Открий ключа към вътрешния си баланс

Невинаги се чувствам добре, но вече знам, че това е нормално

За мен беше от спасително значение да приема, че в живота ми може да има „празни” периоди. Често в психиката ни паразитира съждението „Имаш всичко, за да бъдеш щастлива”. Наистина, трудно е да признаеш сам пред себе си, че страдаш, когато познаваш хора, които са преживели драми или са тежко болни. Но страданието не признава йерархията!

Добре е да приемем, че понякога може и да не се чувстваме превъзходно, но това не е повод да се упрекваме. Жените по-често от мъжете са жертва на идеята за задължително отличната форма. Моят съвет е: пощадете се! Дайте си правото да преминавате през различни състояния. Когато разберете себе си, ща разберете по-добре и другите.

Развивам способностите си

Искам да разбера каква съм наистина, а не каква се стремя да бъда – по-млада, по-силна, по-способна, по-харесвана и т.н. Стигнах до извода, че когато човек се освободи от тежестта на желанията си, много от които са нереалистични, по-ясно и по-спокойно може да ръководи живота си. Не става дума за някакво примиряване или бездействие, а за замяната на суетата с реална програма за развитие на собствените способности.

Това означава да работим върху реалните си способности – да танцуваме, да рисуваме, да пишем, да конструираме... Самочувствието, че напредваме на познат терен, ни поставя в благоприятни взаимоотношения с останалия свят, създават се лесни и приятни връзки с другите, а вътрешно се чувстваме уравновесени.


Виж ощеНово в Cosmo