Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Няма невъзможни неща!

Деница Сивева
 

Оценка: (5/5)

 
 

Смятай, че наполовина си успяла в този живот, ако вярваш в по-горната максима. Защото никой не може да ти попречи да направиш нещо повече от теб самата. На ако все още се колебаеш на какво си способна, като начало зачеркни от речника си отрицателната форма на глагола „мога“. После прочети как да се сдобиеш скоростно с мощна инжекция увереност във възможностите си.

Няма невъзможни неща!

Какви поуки ще вземеш през годината и най-вероятно вече си направила някои от тях: провери в галерията със снимки.

Какви поуки ще си вземеш през 2018-а според хороскопа

►►►Принципите на независимата жена. Спазваш ли ги?

Няма невъзможни неща!

„Не мога да облека такава разголена рокля.“, „Не мога да изляза с него, прекалено е готин за мен.“ , „Не мога да отида на това лъскаво парти“... Сама си пълниш главата с подобни отрицателни мисли и преди да се усетиш, си повярвала напълно в тях.  Междувременно е станало твърде късно. Докато се колебаеш, вече си изпуснала всички шансове да облечеш рокля, за която повечето родни моделки биха ти оскубали косата, да излезеш с мъж-мечта, копие на Клайв Оуен или да се запознаеш с един куп интересни хора и да си прекараш суперяко вечерта.

►►►Ето как да станеш супер уверена.

През повечето време сигурно дори не се усещаш, че казваш „не мога“. При това без да става въпрос за наистина непосилни задачи като триста коремни преси от воле. Но червената лампичка на вградения ти компютър светва всеки път, когато попаднеш в ситуация, в която се чувстваш несигурна. И по инерция заявяваш, че не, това не е лъжица за твоята уста. Я по-добре да се оттеглиш на безопасно разстояние и да си спестиш притесненията. Заради инстинктивната си реакция обаче само пропускаш купища сладки възможности. Наскоро Нора, на 27 години от София  започнала нова работа – като секретарка в правна кантора. Колегите й се събирали редовно в петък вечер на по питие, но понеже се притеснявала, че не ги познава добре, не си представяла как ще отиде да купонясва с тях, когато я поканили. След като отказала, месеци наред никой не я извикал отново.
Струва ли си да се лишаваш сама от шансовете, които животът ти предлага? И то само, защото те е страх? Поне според психолозите това е основната причина да казваш „Не мога“. Човешко е да се притесняваш, че ще прекараш цяла вечер с почти непознати хора и ще трябва да правиш добро впечатление. Или пък да се шашнеш дали ще се представиш на ниво пред невероятния сладур, който ти поиска телефона на снощния купон. И реагираш първосигнално - опитваш да се защитиш като изобщо не пробваш, защото се самонавиваш, че въпросното нещо е невъзможно или неприемливо да стане. С други думи измисляш си какви ли не оправдания.
Човек опасно лесно се пристрастява към тактиката на отрицанието и негативното мислене. Не за друго, а защото така животът ти изглежда по-лесен. Но и доста по-скучен и безперспективен, като се замислиш. Тоест време е да вземеш мерки по въпроса. Искаш ли да станеш истински самоуверено момиче? Събрали сме в синтезиран вид емпиричния опит на психолозите, който ще ти помогне да вървиш с уверени стъпки във вярната посока. Според тях първата крачка е да освободиш мисленето си от отрицателните схеми, а втората – да се заровиш до дъно в оправданието „А, не, това не мога да го направя!“ , за да разбереш какво всъщност те кара да го изричаш.

Няма невъзможни неща!

Първи етап
Смени посоката
Първо правило: никога не казвай „не мога“. Знаеш ли какво, дори не си го помисляй! Разбира се, някои неща наистина са неизпълними, както и да ги погледнеш. Примерно, и света да обърнеш, няма начин да свалиш пет килограма до утрешното парти. Но ако си уверена в способностите си, за теб няма да има невъзможни неща. Така де, ако досега беше тръгнала на фитнес, щеше да си в топ форма за големия купон. Въпрос на организация.
Достатъчно е само да си помислиш, че не си в състояние да флиртуваш с готиния тип срещу теб или да напишеш презентацията за три дни, за да ти се охлади ентусиазмът и да развееш бялото знаме. Единствено от теб зависи да  настроиш мозъка си на по-печеливша вълна. Използвай един изпитан трик, който ще ти помогне по-лесно да си повярваш – фантазирай.  Преди мач великият боксьор Мохамед Али използвал и петте сетива, за да си представи, че печели - чувствал ударите във въображението си, усещал мириса на потта на противника, вкусвал кръвта в устата си, чувал виковете на тълпата и гледал към противника, проснат на земята. Тази тактика не важи само за боксьорите. На теб също ще ти е от полза да преживееш в мислите си най-добрия възможен сценарий. Това ще те накара да забравиш страховете си и да се почувстваш по-уверена, че си в състояние да постигнеш онова, което искаш. 

Втори етап
Успокой страховете си
Коя от изброените пречки те спира да действаш?

Страх „Не мога“ 1
„Ще бъде истински провал“

Добре де, има голяма вероятност първият ти опит да сготвиш патица по пекински за дванадесет души да завърши с обаждане до Пожарната. Но все пак няма да настъпи краят на света, нали? (стига огнеборците да дойдат навреме...) Никой не се е родил научен, но добрата новина е, че сега му е времето да си правиш експерименти. Ако не си го позволиш днес, едва ли ще се престрашиш да навлезеш в дебрите на кулинарията, когато станеш на 50 години. Докато, виж, на 20-30 е друго нещо –  човек е доста по-гъвкав в мисленето си, по-лесно се учи и е по-склонен на опитва неща, за които не е много ясно къде ще им излезе краят. А и по-бързо превъзмогва провалите. По всички параграфи.
От малка си мечтаеш да се научиш да рисуваш? Или искаш да танцуваш салса? По-добре късно, отколкото никога! Когато беше в детската градина, да не би да се притесняваше, че другите деца ще се смеят на творческите ти прояви? И какво толкова ако не успееш от първия път (а такъв винаги има, нали си чувала) да влезеш в ролята на Иван Звездев? Дори патицата по пекински да не ти се получи, винаги можеш да отскочиш за петнайсет минути до близкия китайски ресторант и да напазаруваш за вкъщи. Гостите няма да си помислят нищо лошо за теб.

Няма невъзможни неща!

Страх „Не мога“ 2
„Нямам толкова време.“
Сериозно? Нямаш никакво, ама никакво време? Я си признай честно, дали пък просто не се размотаваш излишно? Или отлагаш за сметка на други, по-приятни занимания. Дълбоко вярвам в максимата, че когато човек наистина има желание, намира и време! Всичко друго са пълни измишльотини. Знаеш за какво говоря, нали? Презентация на проекта за три дни? Абсурд! Шефът ти да не е слънчасал? (хм, по това време на годината, едва ли...) Никой не казва, че ще ти е лесно. Но ако си достатъчно организирана и надъхана да му вземеш акъла, ще успееш да се справиш с положението. Седни и свърши работата вместо да тръбиш наляво-надясно колко несправедливо е устроен светът. А след това се награди с почивка. Ще се почувстваш доволна от себе си и доста по-уверена, че си наистина кадърна. Бонус точки: следващия път, когато нещата опрат до повишение, няма да се колебаеш дали да кандидатстваш за новото място.

Страх „Не мога“ 3
„Мисията е невъзможна“
Калина (25) от Пловдив, била почти на седмото небе от радост, когато приятелят й предложил да отидат за празниците в Малта. Но после си дала сметка, че това ще означава да не бъде вкъщи за Коледа, а това бил един от задължителните празници за семейството й. Първото, което си помислила, било, че няма избор – ще трябва да пропусне изгодната оферта за екскурзия и да си остане вкъщи, както всяка година.
Със сигурност ти се е налагало да решаваш подобни дилеми. Дали обаче наистина си била в патова ситуация или някой те е притискал с несправедливи претенции? Следващия път помисли хубавичко над възможните варианти и намери път за компромис. Така постъпила и Калина. все пак решила да пробва схемата „и вълкът – сит, и агнето – цяло“. Не искала да разочарова гаджето си, нито пък майка си. Предложила й други възможности – да прекарат специална, по-ранна Коледа заедно и после тя да замине или да остане за празника вкъщи, а след това да отиде при приятеля си в Малта. Докато обсъждали вариантите, станало ясно, че всъщност майка й ще се радва тя да прекара празниците с гаджето си. Изводът: ако разбиеш ситуацията на съставните й части (в случая - чувствата на майка й, чувствата на приятеля й, чувствата на Калина) и ги обсъдиш открито с когото трябва, гаранция, че ще стигнеш до решение на проблема.

Няма невъзможни неща!

Страх „Не мога“ 4
„Може да изляза глупачка.“
Побиват те тръпки при мисълта да направиш първата крачка? Е, не си само ти, ако това те успокоява. Много жени дори не допускат мисълта да заговорят някой симпатичен обект от мъжки пол, камо ли да му поискат телефона и пази боже да го поканят на среща. Само като си помислиш, че може да те отрежат публично, лошо ти става! Добре, ще те открехна на една тайна. За да запазиш гордостта си цяла, номерът е да се упражняваш без публика. Докато не свикнеш и не започнеш да действаш умело. Я виж примерно Дженифър Анистън – изпълнявала е поредица от слаби роли докато попадне на Рейчъл от Приятели. Но понеже не е имало много свидетели на провалите в кариерата й, тя не се обезкуражила да опитва отново, докато накрая не уцели десетката.
Пробвай да заговориш готиния сладур до теб в кръчмата, когато сте само двете с най-добрата ти приятелка и няма други познати, които да те „разнасят“ после. Ако той не отвърне на флирт-атаката, ще можеш спокойно да се оттеглиш с достойнство (какво толкова, кой ще разбере?) Едва ли ще ти се наложи обаче, защото повечето мъже изпитват неистов гъдел да ги свалят. А това си е добро основание да ти се повиши самочувствието, нали? Като бонус ще се почувстваш по-уверена изобщо в себе си и ще имаш хъс да поемеш и други рискове. 

Страх „Не мога“ 5
„Не искам да участвам ако няма да спечеля.“
Страхът, че може да не си най-добрата е доста кофти пречка за действие. Но пък както се казва „Който играе печели, който не играе – не печели“. Ако не рискуваш да направиш грешка, може да загубиш всякаква възможност да стигнеш до крайната цел. Заслужава ли си заради това да се лишаваш от шанса си? Приложи една простичка техника: преди да се захванеш със ситуацията, представи си най-добрите и най-лошите последици.
Да речем преживяваш типичната женска драма на тема „нямам какво да облека!“ и си на крачка да се откажеш от лъскавия купон довечера? Сега си представи продавачката в магазина, която не ти дава нищо да пробваш, понеже малко си прекалила с лакомствата напоследък. След това си представи собственик на модна линия, който те моли да позираш за реклама на дрехите му в замяна на тлъстичка сума пари. Такааа, а сега добре дошла обратно в реалността. Ще погледнеш трезво на нещата след като вече знаеш, че нито една от двете крайности няма да ти дойде до главата. Единственото нещо, в което можеш да си напълно уверена, е, че ако не опиташ, със сигурност няма да получиш онова, което искаш.

Няма невъзможни неща!

Страх „Не мога“ 6
„На мен ми е по-трудно.“
Всеки има болни места, които го карат да се чувства безпомощен. Но не всеки ги съобщава на глас, което те кара да смяташ, че си единствената на този свят с проблеми. Психолозите обясняват, че това усещане се появява, понеже се чувстваш  емоционално изолирана. Следващият път, когато си пиеш питието с приятели, попитай ги какво биха искали да направят, но не са и защо. Не е чак толкова страшно да покажеш, че си уязвима. Когато другите видят, че не само на тях им е трудно, с готовност ще споделят своята мъка. А това е едно добро начало да си дадеш сметка, че нещата не са толкова мрачни, колкото се опитваш да ги изкараш. Ако някоя приятелка ти признае притесненията си, че едва ли ще успее да преживее раздялата с бившия или да си изплати заема, няма да се съгласиш с нея, нали? Бъди също толкова мила и към себе си.

Страх „Не мога“ 7
„Нямам сили, всичко е с краката наопаки.“
Забелязала ли си как понякога проблемите идват като лавина – изневиделица и по много като заплашват да затрупат бедната ти глава. Шефът иска отчета на бюрото си предсрочно, забравила си да платиш тока-а, вследствие на което изкарваш няколко романтични вечери на свещи, приятелката ти отново има нужда от отдушник и това, разбира се, трябва да си ти и никой друг, хазяинът ти вдига наема... В такива моменти нервната ти система е почти пред срив. Как да се справиш ли? Вземи си почивен ден. Най-добре ще се разтовариш и ще презаредиш батериите насаме, когато имаш време и пространство да мислиш логично. Ако си толкова паникьосана, че не можеш да разсъждаваш трезво, поеми си въздух и нахвърляй на хартия онова, което ти минава през главата. Не се тревожи дали написаното ще звучи смислено или не. Номерът е да отсееш „автоматичните“ мисли, да ги прецениш внимателно и да отделиш излишната паника от сърцевината на проблема.

Хей, cosmo момиче, тествай се кой е твоят аромат!

Ароматен хороскоп за Cosmo момичета


Звездите показват, че го могат
Въпреки че това й костваше счупен нос, Камерън Диас усъвършенства сърфирането докато с Джъстин бяха на почивка на Хаваите.
На Анджелина Джоли екстремните изпълнения не й се опират и в живота – Лара Крофт за нула време подкара самолет.

Кога е престъпление да кажеш „не мога“
Ето няколко неща, които да направиш без въобще да се замисляш.

1. Да отидеш на танго-парти с най-готиния танцьор на танго. Какво като нищо не отбираш от аржентински ритми. Заслужава си дори само заради факта, че всички девойки наоколо ще позеленеят от яд.
2. Да бъдеш шаферка на сватбата на най-добрата си приятелка, въпреки че така и не успя да се отървеш от досадните пет килограма, които се кълнеше, че ще свалиш още миналата година.
3. Да кандидатстваш за работата на мечтите си, въпреки че ще имаш още 100 души конкуренция.


Виж ощеНово в Cosmo