Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Невалидни ценности

Деница Сивева
 

Оценка: (5/5)

или с кои лоши навици е по-добре да се разделиш

Когато вкъщи се затрупаш с всевъзможни вещи и откровени боклуци и вече не можеш дори да се обърнеш, без да закачиш нещо, разбираш, че е дошло време да  поразчистиш. Изхвърляш всичко ненужно в кофата за боклук, а останалото поставяш на мястото му. Малко по-сложно е положението, когато животът ти се „задръсти“. Но като цяло е същото: всичко излишно – на боклука. И то веднага! От теб се иска само да отделиш непотребното. Например...

1. Да поучаваш всичко живо
Няма нищо по-полезно от това да получиш разумен съвет от приятел, преди да свършиш някоя глупост. Но ако въпросният човек нонстоп ти се бърка в живота и сипе върху бедната ти глава „полезните“ си мнения, в един момент с право ще ти дойде до гуша! Добре де, ами ако в ролята на Самата всеобща мъдрост се окажеш ти? Или по-точно ако решиш, че трябва да навираш в лицето на всеки срещнат своята компетентност под формата на непрекъснати препоръки? Огледай се наоколо – не ти ли се струва, че количеството хора нещо е понамаляло... Спомни си златното правило: не прави нещо, за което не са те молили и не говори, ако не те питат. Да, да, ясно е, че искаш да помогнеш, но нали си чувала за пътя към ада и добрите намерения? В началото сигурно ще ти е трудничко да не се месиш в чуждите работи, но след няколко месеца ще свикнеш. Само не изпадай в крайности – приятелите ти наистина имат нужда от теб. Но в ограничени количества.

2. Да завиждаш за щяло и нещяло
В твоя собствен живот едва ли нещо ще се промени, ако тайничко завиждаш за фигурата на инструкторката ти по фитнес, за увеличената заплата на колегата по бюро, или за страхотните отношения на приятелката ти с нейния човек. Завистта е съзидателна само в случай, че те тласка към промяна. С изключение на това тя поражда основно едно – мъчително усещане, че не ставаш за нищо. Колегата едва ли са го повишили заради черните му очи и можеш да се обзаложиш, че приятелката ти доста се е потрудила над любовната си идилия. Ехо, това какво ти говори?!

3. Да се смяташ за най-великото творение на природата
Ако искаш да успееш в този живот, трябва да си самоуверена. Това е не просто ценно, а безценно качество. Лошо няма дори да си леко надута (в някои ситуации се налага, а и някои хора буквално си го просят), затова приемаме, че става дума по-скоро за преимущество, отколкото за кофти черта. Но твърдоглавата убеденост от типа: „Аз съм върхът и всички сте ми длъжни заради неотразимата ми  красота и забележителен интелект“ си е чиста проба недостатък! Първо, никой на никого не е длъжен. Второ – красотата е субективно понятие. При това е до време. Трето, многото акъл често води до много бели. С други думи, ако се разхождаш наоколо с високо вирнат нос, при това без сериозно покритие, ще си навлечеш бая неприятности. Животът ти ще премине в безкрайно търсене на достойна за теб публика, която да ти ръкопляска и да ти пада на колене. Ами ако няма такава? Пред кого ще играеш ролята на великолепната и неотразимата? Казано накратко, манията за величие не е обикновен недостатък, това е направо диагноза.

4. Да задълбаваш в недостатъците си
Микроскопичната пъпчица на брадичката, заради която преживяваш дълбока душевна драма и прекарваш два дни в домашно заточение, си я забелязваш само ти. Средностатистическият мъж дори не подозира какво е това целулит. Малката (или голяма, без значение) гръдна обиколка е красива гледка. Но не, ти си твърдо убедена в обратното. В резултат на което възприемаш всеки комплимент като изтънчено издевателство над скромната ти личност, а всеки знак на внимание – като незаслужена случайност. Защо вместо да се тормозиш напразно, не се заемеш с някакъв вид самоусъвършенстване? Нищо не носи по-голямо удовлетворение от чувството на изпълнен дълг пред собствената външност.

5. Да говориш само за себе си
Имам един, даже няколко приятели, които иначе са готини хора и си ги обичам. Но понякога просто ме изкарват от нерви, защото имат неприятния навик в мига, в който им споделиш свой проблем, да реагират с фразата: „Да бе, много неприятно, ама чакай да ти кажа при мен...“ Или пък ти е дошло наум да направиш нещо, споделяш го и чуваш: „И аз това си мислех!“ В резултат на което общуването с тях започва да ти идва в повече. Ако се хванеш в подобно самовглъбено, да не кажа друга дума, държание, спри се, преди да е станало късно. Досадно е, защото когато не става дума за желание да се доказваш, става дума за обикновен егоцентризъм. Само дето светът не се върти около теб. А и хората, които наистина са в челните редици, нямат нужда да говорят за себе си – правят го другите. Така че научи се да слушаш.

6. Да мечтаеш постоянно за голямата любов
Увлекателно и сладко занимание е да рисуваш в мислите си сценарии на първата ви среща, на първата ви целувка, на първата ви нощ с най-красивия, най-умния, най-забавния, най-галантния, абе, с две думи – с перфектния мъж. Който съществува само във въображението ти, естествено! Няма да се учудя, ако си измислила и най-дребните детайли: от любовта му към китайската кухня до навика да те буди сутрин с роза до възглавницата. Приемаме, че светът на мечтите ни спасява от грозната и ужасна действителност. Но съгласи се, че е глупаво да се опитваш да нагаждаш обикновен мъж от плът и кръв към представата ти за идеалния, но абсолютно измислен принц от приказките. Това е сигурен начин да си останеш сама до дълбока старост, стига да го искаш, разбира се. За бога, не е ли време да слезеш на земята? Май някой е чел повечко розови романи. На кого му е притрябвал абстрактен и несъществуващ представител на другия пол?! Доста по-добра работа ще ти свърши някой истински, не мислиш ли? А дали обича китайска кухня, ще обсъдите заедно.

7. Да ти е неудобно да си сама
И така, въпреки съществуването на феминизма и на Сексът и градът (или пък точно заради това!), много напълно самостоятелни жени се притесняват да ходят сами на ресторант/кино/изложба или на каквото и да е друго  публично място. Само като си помислиш, че ще те гледат съжалително и от главата ти моментално се изпарява мисълта да се появиш където и да било без придружител: „Ама как може такова нещо? Толкова ли не е имало кой да дойде с нея?“ Дишай дълбоко и повярвай – главното е да се решиш първия път. Никой няма да те сочи с пръст, а и да го направи, какво ти пука от глупави предразсъдъци! Да не говорим, че  ресторантът/киното/изложбата може да се окажат добър терен за свежа любовна история. Плюс това си  спестяваш конкуренцията в лицето на приятелка. Заслужава си да се насладиш с пълна сила не само на вкуса на пъстървата с бадеми, но и на собственото си усещане.

8. Да мразиш бившия
Да, да, разбира се, че той е пълен нещастник. Забрави да те поздрави за 157-я ден от запознанството ви, отказа да дойде на гости на майка ти и накрая те изостави, глупакът му с глупак! Но защо, дори когато бившият е бил съвършен във всички отношения и ти си го зарязала, продължаваш упорито да се връщаш към темата за вашата раздяла и превърташ като развалена грамофонна плоча всяка дреболия от историята? Защо се обръщаш на другата страна, когато го срещнеш на улицата? Седни, анализирай грешките и недоразуменията и си направи изводите. След това мислено му прости и всеки да върви по пътя си. Радвай се на хубавите неща, които са ви се случили заедно. Животът продължава!

9. Да налагаш мнението си
Да речем, че в резултат на тричасов спор си успяла най-накрая да убедиш приятелката си, че новата й прическа е просто отвратителна и изобщо не отива на формата на лицето й, а гаджето й е най-големият изрод и нещастник на света. Е, сега какво? На кого му стана по-леко от този факт? На приятелката ти? Или пък на гаджето й? Ти самата също едва ли се чувстваш по-добре – след като си дала всичко от себе си в този напълно безсмислен спор, в края на третия час вече се чувстваш като изцеден лимон. И дори сладостта на победата не е в състояние да компенсира този факт. Може би трябва да се спреш за малко и да признаеш, че всеки има право на собствено мнение. А и както е известно, само безкрайно неуверените в себе си хора държат винаги да налагат своята гледна точка.

10. Да следваш сляпо съветите от секс-наръчниците
Въпреки всичките усилия не ти се удава да получиш оргазъм в позата „Четиридесет и два гълъба, летящи отзад напред“? Твоят човек упорито не се възбужда при вида на кожен камшик и панталони от латекс? При цялата екзотичност на секса във вана, не получавате и грам удоволствие от практикуването му, но пък редовно се сдобивате със синини по коленете? Мда, в резултат на всичко това ти се чувстваш лоша любовница. Я най-добре изхвърли в кофата за боклук секс-наръчника, в който си прочела тези велики мъдрости. Или поне се замисли над факта, че подобни съвети все пак не са някакъв закон божи, а са просто храна за размисъл и претворяване според индивидуалния вкус.

11. Да се радваш на чуждото нещастие
„Как само я постави на мястото й! Направо позеленя от злоба. Така й се пада! Следващия път няма да се надува толкова.“ Ако току-що описаните реплики отговарят  на стандартното ти държание, мога само да съжалявам приятелите ти, както и всичко живо в близост до твоята личност. И най-вече теб самата. Защо го правиш? Откраднали са портмонето на колежката, която миналата седмица зае мястото ти на паркинга? И какво толкова, едно място, голяма работа!  Но когато откраднат твоето портмоне, не очаквай съчувствие, разбиране и подкрепа. Сама си избрала ролята на кучка. А те по принцип са сами.

12. Да се нагърбваш с повече, отколкото можеш да носиш
Страхотно е да си успяла, силна, самостоятелна, да се справяш с всичките си задължения и да питаш за още, да имаш две висши и да се готвиш за трето, като съчетаваш всичко това с ангажиментите към половинката и приятелите си. Браво, поздравления! Но... какво от това? Добре де, всички сме малко или много успели, силни, самостоятелни и можем да се справяме в живота. Но дали е необходимо винаги точно ти да се нагърбваш с всичко? Помисли за себе си, става ли?


Виж ощеНово в Cosmo