Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Мъжете за насилието над жени

 

Оценка: (0/5)

Интересно ли ти да научиш какво мислят мъжете за насилието над жени? Замисляла ли си някога, че има и фалшиви сигнали за насилие с цел отмъщение? Точно такъв е коментарът на А.Л., който е готов да подаде ръка както на жена, пострадала от насилие, така и на мъж, станал жертва на фалшиво обвинение.

Мъжете за насилието над жени

По едно време в дискусията покрай кампанията #СложиКРАЙ се включи и един господин, който изказа доста интересна гледна точка.

►►►Домашното насилие в цифри. Митове или реалност?

Да, не е лъжа, че съществува и процент жени, които използват като отмъщение срещу бившите си темата за насилието, и преувеличават семейните си скандали, тъй като липсват свидетели да потвърдят или отрекат случилото се.

"Бих искал да повдигна фокуса върху един аспект на насилието над жени, който не получава необходимото внимание, но всъщност е неизменна част от борбата срещу такова насилие. А именно – злоупотребите със закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН).

Истинското насилие над жени е нещо, на което съм бил свидетел, и към което изпитвам непримиримост и дори бих казал отвращение и гняв. А също така съм добре запознат как мъже, на които един от водещите принципи в живота им е да не допускат такова насилие, са подсъдими за домашно насилие.

Мъжете за насилието над жени

►►►Какво се случва зад заключената врата?

Как и защо мъже антинасилници биват съдени за домашно насилие?

Оказва се явлението е доста по-разпространено, отколкото човек е предполагал преди да се сблъска с такова нещо. При бракоразводни дела и дела за право на лични отношения с деца, адвокатите на жените ги съветват да завеждат и дело за домашно насилие, за да получат предимство при основното дело. Разбира се, много майки поставят интересите на децата си преди егото си и не предприемат такава стъпка. Но за съжаление, има много и от другите примери, жени за които омразата към бившия партньор се е превърнала в страст. Те не се поколебават да използват децата като оръжие, както и да завеждат дела за насилие с фалшиви твърдения. Оказва се, че над половината (ако не ме лъже паметта около 80%) от делата по ЗЗДН са скалъпени с цел получаване на предимство при друго дело чрез очерняне на бившия.

Това не само че вреди на децата, лишавани от любящите им бащи, но и на истинските жени жертви на насилие. От една страна, на истинските жертви им е трудно да говорят за това, за разлика от фалшивите жертви, които с готовност разказват как са били малтретирани. От друга страна, огромното количество сигнали за насилие правят почти невъзможно за органите да отсеят кои от сигналите са фалшиви и кои жени наистина имат нужда от закрила.

Мъжете за насилието над жени

Защо е толкова удобно да се злоупотребява със закона?

Този закон е много несъвършен, но когато е мислен, идеята е била жената бързо да получи закрила, без да се налага да доказва, че такова насилие наистина е имало, защото доказването на такива престъпления е трудно - те обикновено се случват без свидетели. Затова законът не е по наказателния кодекс, за да отпадне презумпцията за невинност. Т.е. невинен до доказване на противното не важи по ЗЗДН. Мерки по такова дело се взимат по декларация, под която жертвата се подписва, че казва истината. Тези мерки могат да включват и ограничителна заповед. Освен това наказанията за злоупотребите със този закон и за неверни данни в декларациите са...само на хартия, никога на практика.

Та посланието е следното - адмирации за инициативите, имащи за цел да помогнат на жените, жертви на насилие, да съберат кураж да говорят! Но също пожелавам да останете с отворено съзнание за това, че може да намерите съмишленици и подкрепа, която никога няма да очаквате, от мъже, срещу които се водят дела за насилие от жени. Тези от тях, които са обвинени несправедливо, имат същата кауза – да помогнат за реалното решаване на проблема, което включва и спирането на злоупотребите."

А.Л.


Виж ощеНово в Cosmo