Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Модел остана без два крака след токсичен шоков синдром

 

Оценка: (0/5)

 
 

На 24-годишна възраст Лоурън Васер има всичко. Висока е 180 см, има пронизващи сини очи, ангелско руса коса и страхотна кариера на модел.

Когато не се снима, тя тренира баскетбол и кара колело по 50 км на ден. Има апартамент в слънчева Санта Моника и се наслаждава на своята известност, която й печели дори корица за италианския Vogue.

Но на 30 октомври 2012 г. се случва необратимото. Пред сайта на Vice, Лоурън разказва, че през целия ден се е чувствала зле и е нямала търпение да се прибере у дома. Заспива от изтощение веднага, щом помирисва възглавницата. Събужда се от блъскане по вратата. Майка й, която тогава е била в болницата за операция, е изпратила полицията да провери как е дъщеря й, защото Лоурън не вдигала телефона си цял ден. Самата Лоурън не си спомня колко време е спала, дали навън е нощ или ден. Обадила се на майка си, казала й че сигурно се разболява и пак заспала.

На следващия ден майка й изпратила приятелка да провери какво се случва в апартамента. Лоурън лежала по лице на пода в банята. На мястото идва линейка, която откарва Лоурън в болницата с 41º C температура. Лекарите твърдят, че са я спасили 10 минути, преди да умре.

Оказало се, че всички вътрешни органи на Васер отказват да работят, но никой не можел да разбере защо. Накрая мистерията била разкрита – организмът на жената отказва заради развитие на токсичен шоков синдром. По това време Лоурън е в цикъл и използва тампони. Според самата нея, тя стриктно е спазвала правилото да ги сменя на всеки 4 часа, но след като е припаднала в дома си, тампонът е останал в нея за много повече от 8 ч. Лекарите били принудени да предизвикат изкуствена кома, за да я запазят жива.


Токсичният шоков синдром получава името си през 1978 г. и на практика представлява усложнена бактериална инфекция, обикновено стафилококова. Заболяването не се среща само при жените, но връзката му с употребата на тампони датира от вече две десетилетия. Самите тампони не са достатъчно условие за развитието на токсичен шоков синдром – човек трябва да има бактерията стафилококус ауреус в организма си, за да избухнне инфекцията. Около 20% от населението на земята е носител на въпросната бактерия.


Лоурън не помни нищо от това. Не е видяла Facebook групата „Save Lauren” („Спасете Лоурън”), нито стотиците посетители, които дошли да я видят в болницата. Това, което помни обаче е, че се събужда в страшни болки, цялата надупчена и подута. Инфекцията, била обхванала и двата й крака. Те започнали да развиват гангрена, десният повече от левия. Почти веднага след идването в съзнание, Лоурън трябвало да преживее още един шок – да подпише документите за ампутирането на двата си крака от коляното надолу. Тя се съгласява само за премахване на по-засегнатия крак. На другия махат само пръстите и част от петата.


Помага й нейната приятелка и любовница, фотографката Дженифър Роверо, която й прави стотици снимки по време на възстановителния процес. Те действат като терапия за изгубилата крака си млада жена.Когато се връща у дома си в инвалидна количка, първата мисъл на Лоурън е за самоубийство. „Аз бях онова, готиното момиче. И изведнъж - нямам крак, в инвалидна количка съм, другият ми крак е осакатен, дори не мога да отида до тоалетната, в леглото съм, не мога да се движа, стените са моя затвор“, споделя тя пред Vice. Единственото, което я спира да прекрати живота си е нейният брат, който по това време е на 14 години. Лоурън не иска да му покаже слабостта си.

Майката на Лоурън, която завежда дело срещу компанията производител на тампоните, които дъщеря й е използвала, също е била модел на младини

Лоурън и Дженифър започват активно да се занимават с популяризирането на проблема – използване на тампони и развитие на токсичен шоков синдром. Разбира се, те знаят, че използването на тампони няма да спре. Целта им е жените да са по-запознати с правилното им използване.

Смелата жена продължава да практикува колоездене, дори след ампутацията

За съжаление, историята на Лоурън продължава с тъжни новини. Вече сме 2018 г. и Лаурен е свикнала с новия си начин на живот и протезата си. Но лекарите са категорични – гангрената е обхванала и полуздравия й ляв крак. Васер отново ляга на операционната маса и през втората седмица на януари тази година се сбогува и с втория си крак.

Седмицата преди операцията, тя публикува снимка в Instagram с послание към своите над 80 000 последователи. „В чудесно настроение съм и очаквам следващата глава от живота си“, пише към нея.

След ампутацията, Лоурън публикува още едно оптимистично съобщение, с което още повече спечели възхищението ни.

На снимката е изненадващият посетител на Лоурън – параолимпийската състезателка по сноуборд Ейми Пърди, която загубва и двата си крака преди години по време на състезание. „Благодаря ти, че ми показа, че животът може да става все по-хубав и че имам толкова много неща, заради които си заслужава да живея“, пише Васер за Пърди.

Мила Лоурън, сигурни сме, че следващата глава в живота ти наистина ще е осеяна с щастие. Няма как то да не кацне на рамото на борбен човек като теб.

** Не забравяй: сменяй тампона си на всеки 3 до 4 часа и по възможност недей да спиш с него. Избери превръзките за през нощта.


Виж ощеНово в Cosmo