Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Лайкни ме! Иначе ще страдам

 

Оценка: (0/5)

 

Защо сме зависими от одобрението в социалните мрежи?

Преди година анализаторите в Instagram забелязаха, че хората често трият снимките от профилите си. 

Лайкни ме! Иначе ще страдам

Те проучиха въпроса, за да разберат защо се случва така, и стигнаха до извода, че се унищожават тези фотографии, които са събрали малко харесвания. Така в Instagram се появи Stories – формат на снимки и видеопубликации, които се самоунищожават след 24 часа и които не трябва да се лайкват. И така, защо зависим от лейковете в крайна сметка?

Днес 250 милиона души разглеждат или публикуват в Stories всеки ден и България не прави изключение, като също е в челните редици с активни потребители. И нещата са по-спокойни, докато в същото време, ако нямаш харесвания във Facebook, то ако не се стигне до трагедия, със сигурност ще ти развали настроението.

Най-бруталните женски селфита във ФБ

Защо сме зависими от това, харесват ли ни, защо постоянно очакваме внимание и одобрение не само от обкръжението ни, но често и от неизвестни и нищо незначещи за нас хора? Корените на проблема може да се търсят в детството. Например подобно одобрение често търсят децата на алкохолиците, които не са получавали достатъчно внимание от родителите си, и сега чакат такова от всеки срещнат. И макар пиещите хора в България да не са никак малко, това обяснение не е достатъчно. Дори децата на относително нормални родители, също преживяват, когато другите не ги харесват.

►►►Направи си перфектното селфи. Ето как.

Лайкни ме! Иначе ще страдам

Невробиолозите свързват тази потребност с древните реакции на мозъка ни. Когато не ни признава обществото, та дори това неодобрение да е виртуалното, ние реагираме като първобитни хора (мозъкът не се променя бързо). А за първобитния човек няма нищо по-лошо от това да е отритнат от стадото, защото в дивата природа сам трудно се оцелява. Няма да си осигуриш храна, няма да намериш укритие и в края на краищата ще те изяде лъв. Грубо казано: страхът от това да не получиш признание – е страх от смъртта.

Лайкни ме! Иначе ще страдам

Учените отбелязват, че хората, непопулярни в социалните мрежи, изпитват истинско отчаяние, а селфито, което не събира много лайкове, води до снижаване на самооценката.

И не само до снижаване, а до неадекватна оценка на собствената външност – до този извод стигнаха наскоро социалните психолози от университета в Торонто. Ти заключиха, че хората, които често си публикуват селфита, се считат за много по-привлекателни, отколкото са всъщност.

Възприятието се изкривява, човек формира собствена представа за себе си през филтри, виждайки се винаги в правилната светлина и в нужния ракурс. По този повод си спомняме думите на Анди Уорхол, който казва, че „Красавиците на снимките се различават от красавиците от плът и кръв. Изглежда, че не е лесно да си фотомодел, защото ти се иска да изглеждаш като на собствените си снимки, но това не е възможно.“ А днес фотомодел е всяка жена, която има телефон с камера и изяви в социалните мрежи.

Лайкни ме! Иначе ще страдам

Да се решат проблемите с крехката самооценка, помага самоиронията. Например една жена решава да си направи смел експеримент и тръгва по срещи с мъже, които са виждали само „официалните“ й снимки в интернет. Смелостта й е в това, че тя пристига на срещите „без филтри“, тоест съвсем естествена: без грим, в удобни дрехи, без токчета, със смешни очила и с коса, хваната на опашка. Реакциите са интересни, но важното е, че всичко приключва добре.

Лайкни ме! Иначе ще страдам

В крайна сметка, знаеш и самата ти прекрасно, че най-важното е да се харесваш, одобряваш, приемаш и цениш. Старай се да постигнеш тази душевна нирвана и тогава никакви оценки на околните, нито лайкове, нито пък тяхното отсъствие ще могат да разклатят увереността ти в собственото ти аз.

Кога с половинката ти да спрете да живеете в социалните мрежи

Лайкни ме! Иначе ще страдам

- Когато времето ви заедно минава в преструвки, че слушате какво казва другият, докато висите във Facebook

- Когато прекарвате повечето си време заедно на дивана, докато всеки се взира в телефона си.

- Когато разговорите ви се състоят от: „Видя ли...“, „Да, вече го лайкнах“. Това изобщо не са разговори.

- Когато си пращате толкова много съобщения през деня, че вечерта нямате какво да си кажете очи в очи.

- Когато и двамата публикувате всеки детайл от живота си в социалните мрежи, пишете статуси, коментирате... Запознати сте повече с живота на приятелите си, отколкото с този на половинката си.

- Когато той ти подари нова книга, а ти се опитваш да скролнеш по страниците й.

- Когато обмисляш всяко свое действие как би изглеждало във Facebook.

- Когато се отбелязваш от всяко място, на което си. А ако то не е достатъчно „представително“, лъжеш за местонахождението си.

- Когато си правиш над 10 селфита само сутринта и се приготвяш за снимките часове преди това.


Виж ощеНово в Cosmo