Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Колко е важно да се показваш

Деница Сивева
 

Оценка: (5/5)

Със звук и картина

„По дрехите посрещат, по ума изпращат“, се казва в добрата стара пословица. В случая обаче не е толкова важно по какво ще те изпратят. По-важното е да се покажеш, за да ти обърнат внимание. Няма да си говорим само за модата в дрехите, а за това, че да се показваш е модно. Без значение какво точно ще демонстрираш – връзки, знания, стил, пари (така де, последните две далеч невинаги са свързани)... Главното е да си в джаза!

Дразниш се на колежката, която при всяко споменаване на Versace извисява с няколко октави иначе тихото си гласче. Главата те заболява, докато твой приятел от детските години превърта демонстративно мелодийките на новия си мобилен телефон, последен писък на технологиите. Обмисляш дали да се разсмееш с пълно гърло, или да изпаднеш в справедливо възмущение, когато някакъв дебеловрат гъзар паркира лъскавото си Ауди А8 на милиметри от носа ти. Страшно се вбесяваш, защото сестра ти „облича“ розовия роман в Погнусата на Сартр, за да си мислят всички в автобуса колко е напред с материала...
Ами ти? Никога не би отишла на интервю за работа, облечена в любимия си оръфан дънков гащеризон, нали? Нищо че се чувстваш безкрайно удобно в него и толкова си го обичаш. А за какво ти трябваше да даваш половината си заплата за мобилен с камера, при положение, че разполагаш с отличен 6-мегапикселов цифров апарат? Я си кажи честно, вместо да се занимаваш с отживелиците на чичко Фройд (кого ли интересува, за бога!), не е ли това вид лицемерие от твоя страна? Разбира се, че не!
Просто вишневите костюми от абитуриентските ни години днес доставят радост единствено на молците в гардероба. Сега пък на особена почит са обувките от крокодилска кожа (явно родният преход все още не е достигнал края си!). Какво да се прави, всички сме жертви на модата, а дизайнерите и търговците трупат луди пари от желанието ни да сме в крак с новите тенденции. Но въпросът не е само да си модерен. Замисли се колко хора носят блузки за по двеста-триста лева с етикета на известна марка с единствената мисъл да покажат, че са „хай“. Както и че могат да си го позволят. С други думи това отдавна не е просто дрес код. Това е нещо като знак за принадлежност и вид житейски избор.
Какво да се прави, човекът наистина е социално животно и изпитва остра необходимост да бъде част от някаква общност. А и на кого не му се иска поне за малко да се усети по-важен, по-богат, по-умен, абе по-по-най...? Но главната цел на заниманието е другите да го забележат! Дълго мислих как да нарека по-тактично и деликатно хората, които дават мило и драго да се покажат, освен позьори. Честно казано, по-подходяща дума не можах да намеря. Но пък лошо няма, от друга страна, животът без тях наоколо сигурно щеше да е изненадващо скучен, безцветен и дори тягостен! А и ако трябва да съм още по-искрена – не сме ли всички такива от време на време? Дори позьорството, като всичко останало на този свят, в умерени количества не вреди. И така, професионалните позьори и позьорите-любители са измислили невероятно разнообразие от начини да се показват и да карат хората да ги гледат. Но като цяло желанието ни да бъдем забелязани се откроява в няколко основни сфери.

Зона на показ 1

Пари
Парите са необходимост и, по-точно, неизбежно зло в този живот. За следващия можем само да гадаем. В скромното ни родно битие си е чисто постижение да получаваш това, което заслужаваш, в съответната му парична равностойност. Ако ти си си осигурила финансова стабилност и искаш околните да са наясно с положението,  разполагаш със стотици възможности да покажеш, че за теб парите не са чак такъв проблем. Само имай предвид, че повечето от тези начини са не само грубички, но и откровено неефективни.

Вредно

Накичването като коледна елха с идеята да си извадиш на показ всичките налични златни пръстени в един и същ ден е класическа проява на лош вкус и пълна отживелица. Същият отрицателен ефект впрочем ще постигнеш, ако си поемеш дълбоко въздух и започнеш да говориш. Ама мнооого! Всъщност по-точната дума е да „раздуваш“. При това пред всеки срещнат – като се започне от портиера в офиса, мине се през осмата ти братовчедка от Панагюрище, с която се виждаш веднъж годишно, и се стигне до обкръжението ти от колеги и приятели. Особено кофти ситуация е например да поканиш приятели да се полюбуват на новото ти обзавеждане. Обиколката из дома ти трябва да бъде съпроводена с подробни коментари от типа на: „Това е семеен портрет. Масло. Две хиляди евро. Познахте ли ръката на художника?“ Гостите, като културни хора, които не искат да се излагат, са длъжни в този момент да кимат разбиращо.
Сещам се за една позната, която владееше до съвършенство подобни „хватки“. В продължение на месеци ни беше проглушила ушите с грандиозния проблем как да си обзаведе хола, каква точно да бъде тапицерията на мебелите, а пък каква да й е камината и т. н., и т. н., и всичко това гарнирано с компетентно мнение от типа на: „Ооо, тази кожа е българска, много е евтина, сигурно не е качествена!“ 

Полезно
Съществуват един куп малки, сладки и най-вече изтънчени детайли, способни вместо теб да разкажат за статуса ти. Скъпарска писалка, която винаги е в чантата ти вместо обикновената пластмасова, целогодишна карта за най-добрия фитнес в града, ненатрапчиво надничаща от портмонето ти, ей такива работи...  А, за малко да забравя – да премълчиш факта, че си дала на заем пари на приятелка за операцията на майка й, или за дългоочакваната покупка на кола на кредит.

Зона на показ 2

Интелект
За онези, при които интелектът наистина е налице, обикновено не стои въпросът как да го показват. Той си проличава за нула време. Но самостоятелното мислене без клишета и щампи, за съжаление, се среща доста по-рядко от стремежа да натрупаш червени точки за сметка на чужди мисли. 

Вредно
Може да си подготвиш няколко ефектни и най-вече универсални мъдри фрази, които да свидетелстват за твоята интелигентност. По възможност нещо с повечко сложни и внушителни думички като, да речем: „Такава еклектичност и фрагментарност нарушават цялостното впечатление от образа.“ И въобще да не ти пука, че не си съвсем наясно за какво говориш. Непременно си купувай списания, за да четеш редовно рецензиите за нови постановки и книги (кой ще разбере, че си ходила на театър за последно преди пет години, когато случайно спечели два билета от една лотария?!). Дръпни порядъчно конско на сестра си, задето чете Мариан Кийс. И за това, че бърка Херман Хесе, твоя любим поет (така де, писател) с Херманс Улф Бенд.

Полезно
Някои хора си мислят, че най-важното е да говорят уверено. Без значение какво точно казват. И наричат това мнение. Но на света има хиляди неща, които изобщо, ама изобщо, не си длъжна да знаеш. Реномето ти въобще няма да пострада, ако зададеш уточняващ въпрос, или отговориш честно: „Нямам представа.“ А следващия път, докато демонстративно затваряш женското романче, деликатно прекъсни приятелката, която за трети път днес ти цитира Хесе, с думите: “Искаш ли да я прочетеш? Написана е много леко. И без друго сигурно си уморена.“

Зона на показ 3

Контакти

Често пъти (особено в непозната и, така да се каже, „отбрана“ среда) за теб се съди по познатите ти. В това има известна логика, ако тя произтича от добрата стара максима: „Кажи ми какви са приятелите ти, да ти кажа какъв си.“ Но познанството с тоя и с оня като форма на „връзкарство“ и възможност да проникнеш в определена среда открай време си е нашенският начин на развитие. С кого си пиеш кафето/уискито, по какви места ходиш, с жената на кого си бъбриш в козметичния салон... По това се разбира дали си от „наш’те“  или напротив. Въпросните познати не е задължително да са известни личности. Примерно, ако изобщо не се вълнуваш от театър, защо ти е да те представят на директора на Народния? Но виж, контактите с хора, които са познати в твоята професионална среда, са друго нещо и наистина могат да ти придадат допълнителна тежест.

Впрочем сещам се една забавна историйка от социално-любовното ежедневие на мой приятел, която той ми разказа наскоро. Запознал се с девойка от друг град и станало дума, че познава персонала в тамошната дискотека (което е вярно, държа да отбележа). По неговите думи момичето било порядъчно впечатлено, а той спечелил няколко допълнителни червени точки в очите й.

Вредно

И така в случай, че четирите заучени цитата от Хесе изведнъж са се изпарили от главата ти, цитирай примерно твой приятел, „директор на банка, да не му споменавам името, който обича да казва, че...“. Всъщност без значение какво, важното е, че човекът е директор на банка, нали наблегна на този факт? Говори за известните си познати снизходително и с лека насмешка, „прощавайки“ им недостатъците (които измисляш в движение): „О, този ли? Той е личен сътрудник на министъра. Ако знаете само какъв двойкаджия беше навремето в училище. Но иначе е свястно момче и си го обичам...“

Полезно
„Нужните“ хора с радост ще си общуват с теб, ако си им интересна. Така че имаш стимул да развиваш талантите си. За твое добро е да поддържаш контактите, които вече си създала. Тъжната истина е, че в наше време не всеки може да си позволи да общува само с онези хора, с които му е приятно.

Зона на показ 4

Външен вид

Е, това сигурно ти е до болка познато! „Трай, бабо, за хубост!“, са казали хората. Не звучи много модерно, де, ама пък е точно! Един вид, на какви ли мъчения не сме готови, за да се харесаме на другите. Само дето много хора възприемат твърде буквално фразата: „Да изглеждаш като милион долара на цяло“. В резултат на което старанието им е толкова натрапчиво, че им остава единствено да си окачат етикет с цената на врата.

Вредно

Хвърли заплатата си за маркова чанта и се постарай ехото да се чуе на километри. Иначе защо ще го правиш? А и поне да компенсираш факта, че после ще караш цял месец на хляб и вода. За целта се изискват неподправена (пардон, съвсем преднамерена) артистичност – примерно размахвай чантичката под носовете на околните, така че отблизо да се полюбуват на емблемата. Със скъпарските чехли ще ти се наложи да си по-изобретателна. Неприятното при обувките е, че „автографът“ на дизайнера стои от вътрешната им страна. Затова всякакви небрежни забележки са строго препоръчителни – примерно оплачи се от тази черна несправедливост: „Как е възможно да дадеш 350 лева за обувки  Max&Co и да ти направят пришка! Е, това човешко ли е, кажи ми?!“

Също така безпогрешен би бил ходът, наречен „Открийте десетте разлики“: Купуваш си модно списание, в което, няма начин, ще присъства твоята блузка, отваряш го на нужната страница и ето я и нея! На теб не ти ли стои дори по-добре отколкото на манекенката? Между другото, не забравяй, че си просто задължена да знаеш наизуст имената на най-квалитетните стилисти в най-тузарските салони за красота в твоя град. И следващия път, когато колежката ти каже нещо от рода на: „Този месец е невъзможно да се доредиш до Муцито“, ти, разтърсвайки главицата си, боядисана на кичури в кварталния салон, гордо възрази: „А това откъде мислиш, че е? Разказа ми подробно за най-новите тенденции. Много увлекателно говори!“

Полезно
И всичките пари на света не могат да заменят собствения ти вкус. Важно е околните да забелязват, че имаш стил, а не просто претъпкан гардероб. Съгласи се, че е приятно  да чуваш комплименти от сорта на: „Тази комбинация твое дело ли е? Много е оригинално!“

Зона на показ 5

Кариера
Ето тук вече можеш да се развихриш истински! И не ти е необходимо кой знае какво освен повечко старание и концептуално мислене.

Вредно

Ако си на нова работа, гледай веднага да заемеш позиция като незаменим кадър, без който цялата система ще рухне. Преди да излезеш в отпуск е добре да направиш някои хитри манипулации. Например да съобщиш на всички клиенти, че колегите ти са в течение на нещата, докато колегите всъщност тънат в блажено неведение, защото си „забравила“ да ги информираш. След което изключваш мобилния си и си тръгваш. Докато се върнеш, разгневените клиенти сигурно ще са изправили на нокти шефовете ти, а за теб ще остане единствено да решиш проблема за две минути. Ореолът на спасителка дълго ще сияе над главата ти. Да, и не забравяй всеки път тържествено да записваш срещите с приятелки в календара си под формата на „служебен обяд“ и да повтаряш: „Не мога да смогна“ при всеки удобен случай.

Полезно

Сутринта се отправяш към офиса и благодарение на своите забележителни способности, солидна подготовка и щастливо стечение на обстоятелствата сключваш сделката на века. Шефът ти благодари публично, а на четири очи подкрепя мнението си с бонус към заплатата. Скромно и с достойнство приемайки комплиментите на околните, отиваш на обяд с приятелка. Докато похапвате, успяваш между другото да я посъветваш как да постъпи с колегата, който й прави сечено в работата. Вечерта минава в компанията на твоя възлюбен и приятелите му, които на чашка завързват разговор на тема „днес без връзки нищо не става“. Намигайки на отражението си в огледалото, решаваш нищо да не им казваш. Защо да им разваляш още повече настроението? Докато се унасяш в леглото, си мислиш: „И всичко това го направих аз!“ Не звучи ли прекрасно? Дано да ти се случи!


Нека шоуто да започне сега!
Практиката показва, че за някои професии изцяло важи максимата: „През първата половина от живота си работиш за име, после то работи за теб.“ Ако демонстрациите ти идват отвътре, значи тук е твоето призвание.

Шоубизнес
Да наподобяваш недостижима звезда е особено важно, когато все още си напълно достижима. И все още е трудно да бъдеш наречена звезда. А ако все пак вече си покорила върховете на шоубизнеса, още повече ще ти се наложи да усвоиш умението да пускаш прах в очите – за да се спасяваш от феновете.

Реклама и ПР
Когато продаваш стоки или услуги, ти не просто удовлетворяваш хорските потребности. Ти ги създаваш. За да убедиш човека, че има нужда от тази или онази стока, разкажи му какъв ще стане, ако я придобие. Помогни му да се почувства по-велик. Ти самата си длъжна да бъдеш пример за това колко велик ще бъде. С тази стратегия под мишница успехът ти е в кърпа вързан.

Политика
Същото важи и за политиката, разликата е само, че ще ти се наложи да се продаваш като политически лидер. Програма, обещания – всичко това е на втори план. Главното е самият лидер – неговата харизма, имидж, умението му да изпъква.

Журналистика
За да ти повярва читателят, ти е нужен авторитет, характерен стил и познато име. Освен това, за да си на най-високото ниво, ще трябва да взимаш интервюта от най-високопоставените лица. Ако искаш да се откроиш от пъстрото множество колеги и да общуваш с интервюираните наравно, ще ти се наложи да усвоиш до съвършенство изкуството на позата.


Виж ощеНово в Cosmo