Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Как да се освободиш от зависимостите си

 

Оценка: (0/5)

 
 

Многобройни кафета през деня, газирана напитка в следобедните часове, цигара след хранене, постоянни опити за печалба на хазартни игри… 

Как да се освободиш от зависимостите си

За не малко хора идва момент, в който се появява усещане за зависимост и загуба на контрол над тези моменти на удоволствие.

Осъзнаването на това усещане понякога е предизвикано от забележката на близък човек или пък от чуждия опит, който е породил безпокойство. Това обаче не е достатъчно, за да се отстрани една лека зависимост. Нужно е мотивацията да е свързана със собствена оценка.

Виж какво всъщност ти пречи да си щастлива в галерията долу:

8 неща, които ти пречат да си щастлива

Защо се появяват зависимостите?

Лека или тежка, всяка зависимост има за цел да повиши приятните емоции или да намали отрицателните – скуката, гнева, стреса, тъгата, тревожността. Много от тези навици преминават през устата – сладките храни, които ни утешават, кафетата, изпити едно след друго, които пропъждат умората, цигарата, която приемаме като отдих, вечерният аперитив – момент на отпускане след стреса от деня.

Други навици ни отвеждат към хазартните игри с надеждата, че голямата печалба е близо, или към разни видове гадателки и астролози с надеждата, че ни очаква по-добър живот.

Как да се освободиш от зависимостите си

От емоцията към разума

Какъвто и да навикът ти, ако е започнал да те смущава, първо си помисли за какво ти служи той. Какво очакваш от него всеки ден? Може би е единственото или едно от редките достъпни удоволствия, които ти позволяват да си отдъхнеш от ежедневния стрес. След това си задай въпроса с какво ти пречи – навярно от него пълнееш, пречи на здравето ти или оставя у теб неприятно чувство... Отговорите на тези въпроси ще ти помогнат да направиш преход от емоцията към разумното отношение. Разумът е този, който може да те спре.

►►►Как да се отървеш от навика да преяждаш

Преодоляване

Следващият етап се състои в това да приемеш, че премахването на вредния навик може да означава страдание и то за по-дълъг период от време. Точно в това е най-голямата трудност. За да си помогнеш, изрази своята зависимост в цифри – погълнати калории или изхарчени пари.

След това идва моментът на действието. Въпросът не е в това напълно да си забраниш приятния навик, а да си го позволяваш много по-рядко. Забавянето, дори само с няколко минути първия път, вече е една малка победа. По-нататък отлагай с все повече минути, защото така даваш време на разума да овладее ситуацията.

В същото време е важно да възстановиш приятното си усещане по друг начин, например да замениш предишното удоволствие с нещо полезно – четене или ходене пеша.

По-сложен е въпросът, когато зависимостта помага да бъде преодоляно негативно чувство. Тези, които побеждават тревожността си с чаша алкохол, би трябвало да се обърнат към различни техники за релаксация. Всекидневните упражнения след работния ден ще ти позволят да се прибираш вкъщи по-спокойна.

В случай, че не успееш да се справиш сама, обърни се към психолог – няколко сеанса по когнитивно-поведенческа терапия може да се окажат достатъчни.

Как да се освободиш от зависимостите си

5 златни съвета

*Всеки път, щом желанието се появи отново, изчакай няколко минути – това намалява силата на изкушението и постепенно го обезсмисля.

*За да добиеш усещането, че се „запълваш” по друг начин, пий вода, чай или билкова отвара.

*Избягвай да се намираш прекалено често до машината за кафе или други рискови за вас места.

*Веднъж на всеки два дни заменяй навика, от който искаш да се отървеш, с нещо приятно – например вместо вечерния аперитив вземи вана, гледай нещо интересно по телевизията или се обади на приятел.

*За да не губиш енергията си, яж ядки или релаксирай с това лесно упражнение: затвори очи и ги закрий с длани, направи няколко дълбоки вдишвания и издишвания, след това се протегни.


Виж ощеНово в Cosmo