Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Как да разбереш дали те манипулират

 

Оценка: (0/5)

 
 

Как да разпознаем в обкръжението си тези, които искат да ни влияят в името на собствените си интереси?

Как да разбереш дали те манипулират

Специалистите ги наричат манипулатори, психически рекетьори, перверзни нарциси... 

Хороскоп на слабите ти места

В работата

На пръв поглед

Новият ти шеф изглежда очарователен и симпатичен. Нормално е да ти се вижда такъв, след като вече тe е „стопил” с внимателното си отношение. Манипулаторът е хищник, който първо съблазнява жертвата си. Това именно е признак за същността му – той прекалява, звучи фалшиво.

Как да разбереш дали те манипулират

Критична точка

Един хубав ден същият този шеф ти отправя обвинения за лошо свършена работа. Постепенно това става новият стил в отношенията ви. Каквото и да правиш, той е все недоволен и критично настроен. Освен това започва да те унижава – за целта те поставя в трудно положение, като ти дава противоречиви задачи. Тези сигнали би трябвало да ти отворят очите.

За да не сгрешим

Не всеки шеф, който изпълнява функциите си с подчертан авторитет, непременно е манипулатор. Много от нас проявяват нетърпимост към служебната йерархия и я възприемат като агресия. Но перверзното желание за манипулиране се проявява и в обратната посока – отдолу нагоре. Редовият служител би могъл да опита да се постави в ролята на жертва на шефа си и да настройва останалите срещу него.

►►►9 сигнала, че е време да смениш работата си

Как да излезем от ситуацията?

Ако си изправена срещу шеф манипулатор, опитай се да изясниш пред себе си и пред останалите какво трябва да изтърпяваш, и преди всичко да им дадеш да разберат, че след теб ще има други жертви, че всички сте в една и съща ситуация, тъй като манипулаторът не може да се промени, той ще продължава в същия стил.

В любовта

На пръв поглед

Невероятно! Мъжът, с когото току-що си се запознала, ти казва думите, които винаги си мечтала да чуеш! Перверзният манипулатор е истински хамелеон и се приспособява перфектно към очакванията ти. Ако си честна със себе си, ще ти мине през главата, че всичко това е прекалено идеално, за да е реално. Бъди наблюдателна и непременно ще го хванеш в противоречие – с теб е кротък и мил, но го чуваш да говори грубо и невъздържано по телефона, например. Освен това с него всичко става прекалено бързо, той не чака дълго, преди да подхване разговор за брак, деца, къща и т.н.

Как да разбереш дали те манипулират

Критична точка

Постепенно манипулаторът /който може да бъде и жена, разбира се/ започва да губи търпение. Ще го чуеш да проявява раздразнителност към някоя черта от характера ти или към външността ти. Лека полека той те кара да се съмняваш в себе си. После идва истинската морална или физическа агресивност – постоянни упреци, обиди, понякога удари... Поведението му е вълнообразно – ако е отишъл прекалено далече, започва да се извинява, да ти обяснява, че си свръхчувствителна, и така те кара да повишиш нивото на толерантност към поведението му. Ти пък заживяваш в латентен страх и с чувството, че постоянно грешиш и трябва да се оправдаваш. За външния свят обаче той си остава чаровникът от началото на вашата връзка. Това още повече те убеждава в твоята вина за проблемите между вас.

За да не сгрешим

Във всяка двойка се появяват процеси на взаимно влияние, това е нормално. Стремим се да склоним партньора да приеме собствените ни възгледи за любовта, възпитанието на децата, брачния живот... Въпреки различията можем да постигнем хармония, достатъчно е да се уважаваме един друг.

►►►5 лоши навика, които бавно разрушават връзката

Как да излезем от ситуацията?

За да избегнем капана на чувството за вина, което партньорът е направил всичко възможно да ни внуши, трябва да се опрем на фактите, да ги анализираме. Не е нормално да търпим агресивното му поведение. Такава двойка е обречена на раздяла. Упреците и обидите, които манипулаторът отправя към половинката си, всъщност са насочени към самия него. Въпреки че не се вижда с просто око, той има лошо мнение за себе си, но за да оцелее, го насочва към другия. Класически трик, казват психолозите.

В приятелството

На пръв поглед

Приятелката ти, която все те упреква в нещо и иска повече внимание, те кара да се съмняваш в чувствата й? Да, много приятелски връзки са основани на манипулативно отношение, макар и да говорим по-малко за тези случаи. Ако й разкажеш за някой твой служебен проблем, тя ще се опита да ти внуши, че вината е твоя. Прекалено критична е към гаджето ти или към другите ти приятелки.

Как да разбереш дали те манипулират

Критична точка

Такова приятелство може бързо да се превърне в ад. За да избегнеш изостряне на отношенията, ти следваш съветите на приятелката си, дори и когато така вървиш против собствените си интереси. Т не си същият човек, стремиш се да отговориш на чуждите очаквания. У теб се появява чувство за несигурност и страх.

Може да провериш какво казва зодията ти за това какъв тип приятелка си тук!

Каква приятелка си според зодиакалния знак

За да не сгрешим

Някои хора поради личната си история страдат от емоционален дефицит и се опитват да го запълнят чрез приятелски връзки. Те могат да изпитват голяма жажда за взаимност и „ексклузивност”, без да проявяват деструктивност, което е характерно за перверзните манипулатори. Има приятели, които „практикуват” позитивна манипулация, целяща да бъде оказана помощ, да се избегне грешка.

Как да излезем от ситуацията?

Ако едно приятелство те кара да страдаш, сложи край. Още повече, че това не представлява риск нито за работата, нито за връзката ти. Затова не се колебай да се освободиш от една „отровна” връзка.


Виж ощеНово в Cosmo