Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Как да преговаряш лесно за изпит: 12 супер трика

 

Оценка: (0/5)

 
 

Идва сесия! Паника, шок, ужас! Имаш толкова материал за преговор и толкова малко време, че ти иде да зарежеш всичко и да станеш принцеса...

Как да преговаряш лесно за изпит: 12 супер трика

Не искаме да те разочароваме, но последното не е възможно или поне е малко вероятно. За сметка на това, ако зарежеш всичко, ще трябва да се явяваш на поправителни изпити, а това тотално ще ти скапе ваканцията.

Какво правят студентите в общежитията - виж истината в галерията долу:

Брутални снимки на студенти от техния живот в общежитие

Интернет е пълен с хитри техники за лесен преговор на материала, а ние подбрахме тези, които наистина работят. Учи умно, а не трудно! Успех и само шестици!

1. Пиши записките си с шрифт Times New Roman

Забавен факт: според проучванията, това е най-бързият шрифт за четене. За пример, шрифт Courier кара текстът ти да изглежда някак по-готин, но не ти прави никаква услуга в дългосрочен план. Ако желаеш да четеш записките си бързо и ефикасно, заложи на класиката!

2. Дъвчи дъвка с необичаен вкус, докато преговаряш

Вземи си същата и я сдъвчи преди изпита или при позволение от професора, по време на него. Вярваш или не, това действие кара мозъка паметта ти да се размърда. Дъвченето на дъвка също така успокоява нервите – двоен бонус!

3. Превърни желираните бонбони в приятелчета

Как да преговаряш лесно за изпит: 12 супер трика

Постави ги в края на всеки по-обширен абзац, който ти предстои да прочетеш. Бонбони за награда винаги са добър стимул.

4. Смени мястото за учене

Излез от стаята, в която обикновено учиш. Когато преговаряш на различни места, мозъкът ти научава информацията отново, все едно никога не я е знаел, а това заздравява паметта ти и наученото.

►►► 16 истини за живота след университета

5. Създай си мнемоника

Мнемоника е всяко упражнение или техника, което подобрява паметта. Можеш да намериш тонове упражнения за всички сфери на живота в Wikipedia. Ако желаеш, можеш да създадеш своя собствена мнемоника за нещата, които ти е най-трудно да запомниш. Просто пример: ако луната има формата на буквата "С", значи се Смалява и скоро ще има новолуние. А когато луната има противоположна форма, на която ако добавим една чертичка ще стане "Р", то луната Расте и скоро ще има пълнолуние.

6. Запази по-трудната информация за по-късно

Как да преговаряш лесно за изпит: 12 супер трика

Експертите по съня твърдят, че запаметяването на най-трудните части от учебния материал (или всякакъв друг) е най-успешно точно преди лягане. Те твърдят, че на сутринта ще си спомниш много по-лесно какво си прочела. Струва си да опиташ.

7. Блокирай разсейващите обстоятелства

Когато имаш краен срок да приключиш с преговора за даден изпит, звукът бип-бип от телфона ти е последното нещо, което ти трябва. Изпробвай безплатното смартфон приложение SelfControl, което ти позволява да блокираш всеки сайт (Facebook и Instagram, за вас говорим), който ти пречи да се съсредоточиш.

►►► 5 факта за паметта, които не знаеш

8. Структурирай времето си правилно

Сега ще те научим на популярната техника за преговаряне, наречена Помодоро: на всеки 25 минути преговор, почивай по пет минути. След четири сесии по 25 минути учене, направи си 20-минутна почивка. Целта на тази техника е да подобри способността си да се фокусираш и намали вероятността да се изтощиш психически. Освен това ти отваря време за вкусни междинни закуски.

9. Кажи го на висок глас

Как да преговаряш лесно за изпит: 12 супер трика

Вместо само да четеш информацията, която трябва да запомниш, кажи най-важните части на глас. В началото ще се чувстваш леко странно, сякаш говориш сама на себе си като лудите, но изследванията сочат, че човек запаметява 100% пъти по-добре изказаните на глас неща.

10. Записвай лекциите в аудио формат

Така ще „смелиш“ информацията както трябва. При тази техника намесваме две други – първо, ще произнесеш важните за теб подробности на глас и второ, ще ги възприемеш много по-добре, след като ги изслушаш отново. Разбира се, за целта трябва първо да си си взимала хубави записки в час (което искрено се надяваме, че си направила).

11. Вслушай се в звуците на обкръжаващата те среда

Как да преговаряш лесно за изпит: 12 супер трика

Капки дъжд, вятър, шум на вълни – всички „фонови“ звуци помагат на запаметяването, докато музиката с текст му пречи. Вместо да пускаш любимия си музикален канал в YouTube, по-добре напиши потърси „ambient music” и не му мисли много.

12. Отиди на разходка преди изпита

Доказано е, че 20-минутната разходка преди изпит засилва умственото ти представяне с 10%. Резултатите са от проучването на д-р Чък Хилман от Университета в Илинойс. Обувай си удобните обувки и отличните резултати няма да закъснеят.


Виж ощеНово в Cosmo