Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Женската онлайн мафия в атака

 

Оценка: (0/5)

 
 

Публично опозоряване и социално унижение…начинът, по който някои жени воюват в момента онлайн, е по болезнен от юмруците, които си разменят мъжете.

Женската онлайн мафия в атака

Ето как да се въоръжиш…

“Ти си изключен от групата”.

Когато вижда това съобщение да премигва на телефoна си, Лаура усеща нещо като юмрук в стомаха. „Работя с Шарлот от няколко години”, казва 32-годишната Лаура, копирайтър. Но след като не успях да присъствам на парти изненада за нейния годеник, тя прекъсна всякакви дигитални контакти с мен. Така, както е премахната от Twitter, Facebook, групата за партита в WhatsApp, така Лаура скоро осъзнава, че не е канена и на всякакви социални събирания. „Започнах да забелязвам купони на моите колеги, с които доскоро се забавлявах заедно, на които не бях поканена”.

Наред с неудобството и болката, унижението съвсем довърши Лаура. „Почувствах се като на пет години в детската, когато ми се сърдеха от групата и не искаха да си играят с мен. Най-лошото тук беше, че всичко ставаше в публични форуми, и всеки можеше да види колко съм нежелана, скролвайки по всякакви страници”.

Нещата взимат връх, когато Лаура разбира, че не е поканена на моминското парти на Шарлот. Плаках много, но скоро срамът ми премина в гняв: „Защо се случва това?” се чудех. „И защо това толкова ме наранява?”

►►► Как социалните мрежи да не ни изморяват

И въпреки че няма разменени удари, извадени очи, оскубани коси, такива емоционални сблъсъци могат да ни накарат да се чувстваме повалени на земята и съсипани. Някои хора все още смятат, че физическите наранявания са истински, а съжалението и срамът са „само в главата” – вид измислена агония, която не се брои – психолозите и неврололозите твърдят, че „социалната болка” (агонията, която идва с отхвърлянето от социални групи или откриването, че сме мишена на нечии постове) може да бъде също толкова и истинска и разрушителна, както тази от физическите удари.

Женската онлайн мафия в атака

Проучвания също така показват, че жените често използват тази „социална болка” като оръжие за атака, докато мъжете са по-склонни да употребяват физическа агресия. Всъщност, проучванията потвърждават, че жените имат навика да използват отхвърлянето и словесните обиди в по-късна младежка възраст, в което време обществото не гледа добре на мъжете, които разрешават споровете си с юмруци. Нали не се случва често в офисите да се разменят юмруци? Според проучване от 2009 година на Griffith University, жените по-често са обиждани словесно от други жени (друго проучване от 2010 показва, че жените са по-гадни в обидите от мъжете). Когато се публикуват докладите, Д-р Гари Неми, ръководител на проучването, казва: „Жените скандалджийки често скъсват с приятелките си и изнасят навън всичките им тайни, които доскоро са пазели”. Звучи отровно, нали?

►►► 8 начина да се справиш с тревожността си 

Лошите новини са, че в нашата дигитална ера, такива емоционални агресии нарастват (лесно, защото сме в онлайн контакт с широк кръг хора). И не е за чудене, че се смята, че социалните медии изострят болката от изключването. Замисли се – Twitter и Facebook са основни публични форуми за изяви – и сега ние споделяме нашите караници с няколко символа или хаштага пред всеки. Достатъчно е две приятелки да се тагнат на парти и да напишат Най. Якото. Парти, за да стане ясно на непоканените на купона, че вече не са в приятелския кръг и не са готини със сигурност. И друго, понеже нараства количеството на тези дигитализирани конфликти, ние изпитваме този емоционален дискомфорт по-остро, защото държим телефона в ръцете си навсякъде – в спалните, в офиса – и веднага разбираме всичко.

Художник показва щастието на момичетата, които живеят сами

Такива емоционални травми от изключвания вече влизат в съда. Миналата година агентът на недвижими имоти от Тазмания Рейчъл Робърдс се оплака, че е изпитала безпокойство и изпаднала в депресия, след като е била социално изключена от колегата си Лиса Бирд. И тя печели делото, защото заключението на съда е, че „разприятеляването” в мрежата е равносилно на тормоз на работното място.

Казана дума…

С появата на тази социална болка на хоризонта (и нарастването на безпокойството от негативното и влияние върху нас) все повече учени и обръщат внимание като на комплексен проблем.

►►► 5 изненадващи начина, по които социалните мрежи ти вредят

За професор Кип Уилямс всичко започва в един слънчев ден в парк в Айова. Той си правел пикник край езерото с любимото си куче, когато до краката му пада фрисби. Поглежда и вижда двама младежи да чакат да им го хвърли обратно, за да продължат играта си. „Взех го и го хвърлих към тях”, казва той, „Тъкмо щях да си седна, но за моя изненада те го хвърлиха отново към мен. И започнахме да си го подхвърляме един на друг. Това продължи известно време, когато внезапно, те ме изключиха от играта. Не казаха нищо. Подаваха си го без да ме поглеждат. Почувствах се наистина зле. Бях изумен как това отлъчване оказа такова голямо въздействие върху мен. Почувствах се повече от неприятно. Заболя ме ”.

Женската онлайн мафия в атака

Това, което двамата младежи не са знаели, че професор Уилямс се занимава точно с изследване на отлъчването. Те му дали гениална идея. Впоследствие той пресъздава ситуацията в лабораторията, тествайки какво става, когато някой в чакалнята е включен в игра с подхвърляне на топка и след това внезапно е изключен.

„Това има невероятно влияние върху хората”, казва той. „Влияе на тяхното самочувствие, на техния самоконтрол и това, на което казваме „смислено съществуване”. Което зависи от това дали някой се усеща значим или невидим. Също влияе на гнева и тъгата им”. Уилямс, който в момента е професор по психология в Indiana’s Purdue University, наблюдава експеримента през стена-огледало. „Беше много силно, не ми беше лесно да гледам”.

►►► 10 знака, че можеш да махнеш някого от Facebook приятелите си

Изненадващо е колко силна може да е социалната болка. Заедно с други учени невролози професор Уилямс изследва какво става в човешкия мозък, когато усети отблъскване. Направили са опити с обектите, изследвайки ги със скенер, карайки ги да играят на компютър игра с подаване и хващане на топка. Казали са им, че други играя с тях играта наистина, като в същото време така са програмирали играта, че в някакъв момент обектите да бъдат изключени от подаването.

Женската онлайн мафия в атака

„Открихме, че когато бъдат отлъчени, техният преден цингуларен кортекс се активира”, казва професор Уилямс. „Това е същата част на мозъка, която се активира, когато хората изпитват физическа болка”. За мозъка е без значение дали те удря ток или получаваш гаден, злобен мейл - усещането е едно и също. „Има нещо забавно в социалната болка. Хората казват, че всичко е в главата. И това наистина е така. Точно там се регистрира и физическата и социалната болка. На едно и също място в структурата на мозъка”.

Хороскоп на слабите ти места

В действителност, често можем да кажем, че мъката, която чувстваме при определени ситуации – която може да продължава с дни или седмици – е по-мъчителна от болезнен ритник в пищяла.

„Понякога предпочитаме да изпитаме физическа болка, отколкото да преживеем края на една връзка, например”, казва Д-р Джорджиа Силани от International School for Advanced Studies в Италия. „Усещаш тази болка с цялото си тяло. Все едно то боледува”. Тя прави свои проучвания на познатата игра с топка на компютър, като участниците пак са наблюдавани на скенер, но този път им се пускат и електрошокове, за да може да се направи сравнението. „Имаме потвърждение, че социалната болка може да бъде така силно усетена, както и физическата”, казва тя. Същата концепция е използвана и от д-р Итън Крос в Emotion and Self-Control Laboratory в Университета на Мичиган. Той е сканирал мозъка на 40 човека, наскоро преживели болезнено зарязване. Субектите са били накарани да погледнат снимка на бившия си и да си спомнят момента на отхвърлянето, като в същото време са били опарени леко. Разбира се, че и при двете болки, една и съща част на мозъка е светнала на скенера.

Женската онлайн мафия в атака

Дали не го знаят това телевизиите? Публичните и често унизителни отхвърляния са това, което движи най-известните и гледани телевизионни предавания. От Х Фактор до България търси талант ни е внушавано да мислим, че става въпрос за гледане на таланти – и ние го правим – повърхностно. Но емоционалната енергия, която движи такъв вид предавания е публичното гласуване и съсипващите изключвания пред милиони.

Биг Брадър е може би форматът, който използва механизма на социалната болка най-завоалирано. Участниците сами се предлагат за изгонване , след това хиляди зрители решават кой да изхвърчи. Това, което показват изследователите на социалната болка, е бруталността на тези предавания. Ако участниците можеха да покажат болката си с кръв, това щяха да са филми на ужасите. Но те не могат, затова сме предпазени от факта, че тези предавания в праймтайма са по-близо до Игрите на глада.

►►► Най-големите страхове на жените (и как да се справиш)

Може да изглежда странно, че жените са започнали да изпитват с отлъчването такава чиста агония, което може да се обясни с началото на нашето съществуване на планетата. „Факт е, че не сме силни животни”, казва д-р Силани. „Не сме бързи, не сме силни, не можем да летим. И за да оцелеем, трябва да живеем в общност. Да кажем, че племето ти осигурява храна и вода. За да излезеш на лов, трябва да си с 5 или 6 човека. Не можеш сама”. Ако в тези дни си била отхвърлена от групата, би означавало смърт. Затова е трудно, социална болка означава нещо, а то е, че нещо не е както трябва и ти трябва да предприемеш нещо.

Смисълът на болката

Във връзка с това, че „социалната болка” не е по-различна от физическата, се задействат механизми, които ти подсказват да внимаваш какво говориш, да не ходиш със счупен крак, да не пипаш горещо. За нещастие, болката има решаващо значение. Тя ни е нужна, за да живеем. „Има и хора, родени без възможности да изпитват физическа болка”, казва професор Уилямс. „Обикновено умират в средата на двайсетте си години”. Ох.

Женската онлайн мафия в атака

Има и добри новини. Заради това, че действат по един и същ начин двете болки (физическата и социалната), могат да се лекуват по един и същ начин. Невероятно, но учени от Университета на Кентъки са открили, че парацетамолът помага както при болки в главата, така и при болка при зарязване. Явно така действа и марихуаната в умерени количества.

Не, не ти предлагаме да използваш каквито и да е лекарства и упойващи вещества, за да преодолееш мъката, когато чуеш, че компанията ти си е прекарала добре без теб снощи (разбрали са се за излизането в групата, от която си изритана). Като във всяко зло, ще трябва да потърсим добро. Лаура не е вече приятелка с Шарлот и е напуснала старата си работа. Сега е по-щастлива без това „отровно” приятелство. Усетила е, че е имала нужда от малък момент на агония, за да предприеме нещо. Да намери новото си племе. Както казва професор Уилямс, „Болката е полезна!” 


Виж ощеНово в Cosmo