Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Фалшива тревога: успокой се и започни да живееш!

 

Оценка: (0/5)

 
 

Тревогата, която те преследва, е печално парадоксална. Човек е способен с часове да размишлява в какъв кошмар може да се обърне поредното нещо и да страда от тези мисли много повече, отколкото би страдал, ако наистина се е случила беля.

Фалшива тревога: успокой се и започни да живееш!

Кажи ми коя зодия си, за да ти кажа как се справяш със стреса. Виж в галерията тук ⇒

Как различните зодии се справят със стреса

Имаме и добри новини. С тревожността можеш да се справиш и затова невинаги е необходима помощ от психоаналитик или психолог.

Елементарни практики, достъпни на всеки и по всяко време, ще потушат чувството на безпомощност и с времето ще помогне да видиш и други варианти на развитието на ситуацията, а не само тази – най-страшната, която за стотен път излиза пред очите ти.

►►►Подаряме ти тези 15 прекрасни идеи за добро настроение.

Опитай тези 5!
Те изобщо не са трудни, но пък са ефективни!

Фалшива тревога: успокой се и започни да живееш!

Метод първи: тревожност по график

Ако в някакъв момент изведнъж се хванеш, че започваш да се тревожиш, опитай да си изясниш сама за себе си коя точно е причината за тревогата и отложи работата за по-нататък. „Отложената“ тревога работи перфектно: няма да ти се налага да си налагаш да не се притесняваш (което е по-скоро невъзможно), и в същото време ще си спокойна.

Примерно, ако си в театъра или на разходка, не мисли за служебните отчети. С тях ще се занимаваш утре! Мислено остави притесненията си настрани и си спомни за Скарлет О`Хара и мотото й: „Ще мисля за това нещо утре“.

Метод втори: разбий големите задължения на малки части

Този съвет сигурно си го чувала неведнъж в препоръките за поставяне на цели, тайм мениджмънт и борбата с прокрастинацията (постоянно отлагане за после ).

На практика на седем проблема – решението е едно. Тревожността често съпровожда именно това отлагане за после. Невъзможността навреме да започнеш работа над даден проект води до стягане, ти хабиш силите си за притеснения, времето ти е все по-малко – би било странно, ако не се притесняваш при тези обстоятелства.

Малките цели, които си успяла да постигнеш, помагат да се мобилизираш и да се успокоиш. А и цялата работа вече не изглежда чак толкова страшна, ако я разглеждаш на части, поотделно.

Страхуваш се да не се провалиш на презентацията в работата? Не мисли за нея като за презентация. Помисли за отделните детайли: какви обувки да обуеш, за да се чувстваш по-уверена, да не забравиш да си вземеш вода, дори ако се налага успокоително, че не е лошо още от вечерта да си нахвърляш тезите и идеите и да ги сложиш веднага в чантата.

Фалшива тревога: успокой се и започни да живееш!

Метод трети: признай си, че си сбъркала

Тревожността рисува във въображението картини на страшни катастрофи. Забравеният чадър в дъжда означава, че спиралата ти ще стане на черни реки, а видът ще е непоправимо развален.

Закъснението ти за среща ще провали сделката. Стрива ти се, че не си изключила ютията и докато правиш обратен завой с колата, вече рисуваш в съзнанието си как пожарната гаси огромни пламъци и изхвърля от прозореца тлеещите остатъци от любимата ти маса.

Стоп! Не всичко и не винаги приключва по този страховит сценарий. Започналият дъжд може съвсем скоро да спре, а и ти не си гримирана още, макар че спиралата ти е водоустойчива, а и има десетки начини да се облечеш елегантно и в дъжда.

Партньорите ти също ще закъснеят – те също са попаднали в задръстване, както и ти.

Ютията е по-скоро изключена. Колко пъти изпадаш в паника заради нея – и всичко е окей в крайна сметка. Но дори и да не е, те имат защита и изключват и включват на известен период от време и най-много да се отрази минимално на сметката ти за тока.

Признай пред себе си, че най-страшните ти очаквания не са се оправдавали.

Метод четвърти: използвай скалата на тревожността

Дори може да си я нарисуваш. Представи си интензивността на опасността в детайли. Страховете са прекалено ирационални, може да се страхуваш не от нещо конкретно, а ей така, по принцип.

Загубените ключове може също да предизвикат тревога. Но, едно е когато си ги изпуснала пред вратата си, когато точно зад гърба ти е имало съмнителен тип, съвсем друго, ако са паднали в канала пред работата ти.

Направи си скала от 1 до 20, както сметнеш за необходимо. Последната графа – е катастрофалната. Сравни с нея това, от което се опасяваш. Кое се оказа най-страшното? Леката катастрофа на пътя, или смъртта на близък човек? Помисли си колко е страшно да си загубиш портмонето в сравнение с това.

Фалшива тревога: успокой се и започни да живееш!

Метод пети: хвани се за котва

Визуална, аудио, текстилна – няма значение. Можеш да си измислиш няколко. Котвата е нещо, което ще се превърне в твоя символ на спокойствие.

Представи си, че това е врата, която ще те отведе в стаята за почивка и всичките ти проблеми и притеснения ще останат отвън. Можеш да влизаш в нея, когато ти е необходимо.

Когато усетиш, че започваш да се притесняваш, отваряй вратата на стаята. Гледай небето, брой врабчета или сините предмети в работния си кабинет. Пусни си любимата музика или просто слушай шума на колите отвън, отделяйки звука им от останалите.

Тези прости начини, които са от практиката за осъзнатост, ще превключат мозъка ти на друга вълна. Вместо отново и отново да се въртиш в омагьосан кръг и да мислиш за страховитите сценарии, ни послушай. И ще видиш, че ще успееш да се успокоиш и ще започнеш да живееш.

Сега е времето. И нито минута не отлагай. Дори не поглеждай към часовника. Той няма значение.


Виж още



Ново в Cosmo