Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Емоции срещу самочувствие: кой побеждава във войната?

Савина Петрова
 

Оценка: (0/5)

 
 

Как нашите емоции влияят на самочувствието и защо болестите идват от главата ни.

Емоции срещу самочувствие: кой побеждава във войната?

Ето как различните зодии се справят със стреса - отговорът в галерията долу.

Как различните зодии се справят със стреса

►►►Когато си само на 20, но си по-успешна от всякога.

"Болестите идват от ядовете, а ядовете от гадовете." Сигурно си чувала твърдението, и то неведнъж. Когато например цяла седмица не можеш да спиш заради важно събитие, или когато се въргаляш в леглото с температура и болки в стомаха заради драматична раздяла с любимия. Твоите емоции и чувства влияят не само на настроението, но и на самосъзнанието и здравето ти. И то много повече, отколкото си мислиш.

Емоции срещу самочувствие: кой побеждава във войната?

Спомням си как при един от скандалите с бившия, цяла седмица ме болеше стомахът. Не можех да хапна нищо, изпитвах остра болка, когато се насилвах да опитам храна. Един път дори не можах да стана от леглото заради болките в стомаха. На лицето ми бяха изписани всички признаци на отравяне. А в изследванията – всичко беше наред.

Как е възможно подобно нещо?

Ами, много е просто. Всичко това бяха симптоми, че в главата ми (и в живота) не всичко е наред. И продължи до момента, докато не се сдобрихме с тогавашния ми мъж.

Реших да проуча въпроса: защо собствените ни емоции така влияят на самочувствието? Психосоматиката ми помогна много с нейните изследвания за връзката между емоциите и болестите. Когато ти се чувстваш зле, а няма диагноза, означава, че е дошло времето да се обърнеш към тази наука.

По данни на Световната здравна организация 20% от населението на Земята намира корените на болестта именно в психологическото си състояние.

Има няколко общи признака, които се срещат при хората, страдащи заради собствените си нерви.

Ето ги ТОП 5 симптомите, които се проявяват, когато организмът сигнализира, че нещо с него не е както трябва:

  • ⇒ Изпитваш болка в гърдите;

  • ⇒ Постоянно се усещаш уморена;

  • ⇒ Сънят ти е нарушен;

  • ⇒ Периодично те боли глава;

  • ⇒ Безпокоят те болки в стомаха и в гърба.

Разбира се, тези симптоми всеки ги изпитва от време на време. Но! Ако те се проявяват прекалено често – не ги игнорирай. Дори ако изследванията казват, че всичко е в норма. Можеш да медитираш, да изпиеш успокоително и обезболяващо и да „замажеш“ болестта, но това ще е временно. Ако не „излекуваш“ главата си и не си разясниш всички натрупали се проблеми, последствията могат да бъдат ужасяващи.

Емоции срещу самочувствие: кой побеждава във войната?

Защо тялото ти реагира така на емоциите и чувствата?

Защото така му е заложено изначално и то е „свикнало“. Когато ни е лошо, да се затваряме в себе си и да плачем. Когато чувстваме гняв – се учестява сърцебиенето, зачервяваме се, буквално треперим от злоба и скърцаме със зъби. А от всичко това се развиват по-остри симптоми.

Емоции срещу самочувствие: кой побеждава във войната?

Днес учените отделят около 500 болести, чиито корени могат да бъдат открити в психологията.

—————————————————————————————————————————————————————————————

Според последните проучвания съществува мнение, че негативните емоции и постоянният стрес могат да ти докарат ракови заболявания. А това съвсем не е шега работа, нали? По тази причина на бял свят се пръкват все повече и повече методи, свързани с развитието на психосоматичните заболявания и как да се пребориш с тях.

—————————————————————————————————————————————————————————————

Как възникват тези болести?

Цялата работа е в това, че организмът не може да се адаптира към стреса, не знае как да се бори с него – и проявява болезнените симптоми. Тези болести ни се случват тогава, когато не „преживяваме“ емоциите си, потискаме ги, отказваме да признаем проблема пред себе си.

Емоции срещу самочувствие: кой побеждава във войната?

Другата ситуация е, когато психологическите проблеми на човека се отразяват на физическото му самочувствие. Съществува дори специална таблица, в която е написано при какви условия какво точно ни боли. Авторът е Луиз Хей.

Например, когато имаш силен апетит, означава, че подсъзнателно (а може и съзнателно) ти изпитваш страх и имаш нужда да бъдеш защитена. Болките в очите – това е неспособност ясно да гледаш на собственото си настояще, минало или бъдеще.

►►►Успокой се и започни да живееш. Тази тревога може и да е фалшива.

Когато човек не може да преживее травма или да реши някакъв тежък житейски проблем, за да не зацикля върху него, природата е измислила защитен механизъм, който все едно изключва съзнанието от тази драма. И човек „забравя“ за нея. Но истината е, че нерешените психологически проблеми не изчезват, а отиват на „по-долните етажи“ и са източник на постоянен неосъзнат психологически стрес.“

Според учените, ако жената например преживява тежко раздяла, стресът засяга определен участък от мозъка. А той от своя страна въздейства върху съответния орган. В този случай – върху яйчниците.

Как да се предпазиш от последствия?

На първо място минимализирай външния стрес. Не сдържай емоциите си, а се научи да ги приемаш и да ги пускаш. Обърни се към психолог. Опитай йога или медитация. И пази нервите си. Защото ако не всички, то голяма част от болестите са причинени точно от тях.


Виж ощеНово в Cosmo