Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Дали не те заплашва соло-фобия?

Деница Сивева
 

Оценка: (5/5)

Имам една позната - млада, готина мацка с ужасно динамичен начин на живот. Това момиче вечно е на педала, мобилният й звъни по всяко време на денонощието, постоянно тича по задачи. Цяло събитие е да се задържи у тях за повече от два часа - включително и през уикендите така подрежда графика си, че има поне по три срещи дневно. Дори и приятелите си вече едва вмъква в натовареното разписание. Споделяла ми е, че най-големият й кошмар е да се изправи пред дупка в програмата си. Буквално я хващат лудите от скука и раздразнение, когато се наложи да остане вкъщи без компания и примерно да гледа телевизия.
Друга моя позната сума ти време преминаваше от връзка във връзка без дори половин ден пауза, само защото не можеше да си представи какво ще прави след работа, ако не е гаджето.
Огледай се наоколо и бързо ще установиш, че все повече и повече жени по една или друга причина изглежда се притесняват да останат насаме със себе си. Психолозите обясняват това явление с все по-нарастващите ангажименти и отговорности на „истинските модерни момичета“. Понеже са свикнали да препускат в бесен галоп през претъпкания си социален график, усещат меко казано странно чувство, когато мобилният или звънецът на входната им врата млъкнат дори за пет минути.
Едва ли някой нормален човек държи да се заключи до живот между четирите страни на своя дом-своята крепост. Но всъщност истинската причина, пак от психологическа гледна точка е, че в днешно време внушително количество хора изпитват доза страх от самотата. Въобразяваш си, че спасяваш положението като поддържаш все по-бясно темпо в ежедневието си и запълваш всяка минута празнина с нови и нови ангажименти. Да, ама не. Вярно, колелото се върти, само че в друга посока. На всичкото отгоре се мъчиш да гребеш с пълни шепи от живота и да имаш всичко на куп - хем да си номер едно в работата, хем да си душата на компанията, хем купонът да тече нон стоп... Няма ли да ти дойде в повече? Пълна заблуда е, че за да си всичко изброено по-горе, трябва винаги да настъпваш педала на газта до дупка. Както знаеш, шофирането с несъобразена скорост води до по-леки и по-тежки произшествия на пътя. Също и в живота...

Синдромът „Не мога да стоя сама“

Ежедневието на Елена (27), автор на свободна практика от София, минава по купони до малките часове на нощта, след което става към девет да работи и отива да лекува махмурлука си с приятелка на обяд. После кара съквартирантката си да ходят в любимото заведение на компанията. И така почти всеки божи ден! „Знам, че трябва да си остана вкъщи и да речем да си взема вана или да се наспя – казва тя. - Но когато съм сама, се чувствам нещастна и ми е нервно, така че предпочитам всяка минута от деня да съм заета с нещо.“
Замисляла ли си се какво ни кара да излизаме и до шест сутринта да обикаляме в търсене на „големия купон“? Дали го правим, защото обичаме да се „социализираме“ или причината се крие в това, че не можем да понесем да стоим сами? Според експертите е по-скоро второто. Естествено всеки нормален човек обича околните да се смеят на шегите му или да му правят комплименти. Лошо няма! Но ако зависиш твърде много от чуждото мнение, за да поддържаш самочувствието си, лека-полека започваш да губиш способността да правиш сама адекватни преценки за себе си.

Манията да имаш някой друг около себе си може да е просто навик, който не се изкоренява лесно. След като се разделила с дългогодишното си гадже, Валерия (30), която е специалист по интериорен дизайн, вече била свикнала никога да не остава сама. „Винаги съм си мислила, че обичам да разполагам с повече време за себе си, обаче всъщност мразя това - разказва тя. - Проблемът е, че когато съм си вкъщи, мисля прекалено много. Потискам се, ставам раздразнителна и накрая започвам да пиша съобщения на всичките си приятели. Затова най-добре ми се отразява да изляза и да се видя с хора, вместо да стоя и да се тормозя у дома.“
Катя (20) има друга причина да не я свърта на едно място – страх я е да не пропусне нещо интересно: „Втора година съм студентка във Варна и постоянно ходя по купони, събираме се на гости, обикаляме насам-натам из страната Не че няма да ми е приятно да седна вкъщи и цял ден да гледам DVD. Само че ме хваща паниката да не пропусна нещо. Не искам да проспя купона на годината докато дремя пред телевизора.“
Само че всеки нормален човек е наясно, че ако си останеш една вечер със списание в ръка или във ваната светът едва ли ще се свърши. Има къде-къде по-лоши неща, които могат да ти дойдат до главата. Но ако те сполети период на социална суша или просто продължително кофти настроение, положението изглежда от мрачно по-мрачно. Психолозите дори сравняват усещането на пристрастените към общуването в моментите на пауза с потиснатото състояние на абстиненцията при наркотично или алкохолно зависимите.

Дори това да ти се струва прекалено, помисли си какво ще направиш следващия път, когато започне да те гложди синдромът „Не мога да стоя сама“. Имаш две възможности - да седнеш и да се опиташ да се наслаждаваш на собствената си компания или да продължиш по скоростната пътечка в търсене на поредния моментен стимул за добро настроение. Много често повечето хора не искат да се изправят пред предизвикателството да опознаят себе си, затова си заравят главата в пясъка – тоест търсят спасение в следващия купон. Така е по-лесно, спор няма! Но в дългосрочна перспектива свръхактивността може да ти докара някои неприятни последици за здравето. Изследванията показват, че прекалено динамичният начин на живот води до депресия, стрес и нарушения в съня. Спокойно, има няколко съвсем простички стъпки, които ще ти помогнат бързо да скъсаш с вредните привички.

1. Спри със социалния маратон.
Колкото и да не ти се вярва, всеки има нужда да си поеме въздух от време на време. Естествено, трудно ти е да си представиш приятелите ти да си стоят кротко по къщите в усамотение ако си свикнала да ги виждаш само „горе на черешата“. Но дори най-големите купонджии и веселяци отделят време да презаредят батериите, без това не може! Погледни на нещата от този ъгъл, когато следващия път си седиш вкъщи и си на път да си повярваш, че животът ти е пълен провал и по-зле няма накъде.

2. Изгради личното си време стъпка по стъпка
Ето един лесен трик от практиката на психолозите – ако се паникьосваш при мисълта да прекараш час в собствената си компания, отдели за това пет минути и увеличавай времето постепенно при всеки удобен случай. Примерно отиди на разходка в близката градина и подишай свежия зимен въздух. Изхвърли от главата си тежките мисли на тема какво си постигнала в този живот, през този ден или в какво се целиш, просто спри и послушай птичките. Постепенно ще ти става все по-приятно да се радваш на малките неща в живота и скоро ще ти се прииска да разполагаш с повече време, през което да им се наслаждаваш абсолютно самостоятелно.

3. Възползвай се от правото си да отказваш
Преди да кажеш „да“ на поредната покана за весело изкарване, задай си въпроса дали наистина компанията няма да преживее липсата ти от пейзажа за една-две вечери. Истинските приятели ще разберат, че имаш нужда от малко време да си починеш. Помни, че когато отказваш на другите, всъщност работиш за собственото си благо. Така де, все пак не си слънце да огрееш навсякъде, къде-къде по-важно е личното ти душевно равновесие. Освен това твоите хора ще спечелят повече дългосрочно погледнато, защото ще бъдеш доста по-енергична и на ниво, когато отново се появиш на хоризонта. Вместо да им позволяваш да ти държат сметка, че си предпочела в петък вечер да си стоиш вкъщи, кажи им, че си изкарала страхотно в сладки спомени в компанията на колекцията си от тийнейджърски CD-та. Плюс това си се наспала много добре. Ако пък наистина вземеш, че си повярваш, ще преодолееш много по-лесно чувството си на вина. В крайна сметка животът и времето са си лично твои и имаш пълното право да разполагаш с тях, както намериш за добре!

4. Създай си дългосрочен житейски план
Няма да си скубеш косите заради някоя и друга дупка в социалния график, ако си си поставила по-значими и далечни цели. Тогава по-лесно ще си дадеш сметка, че има по-важни неща от това да живееш от днес за утре. За улеснение пробвай този трик: напиши всичко, което ти се иска да направиш през следващите 12 месеца. След това си постави за цел всяка седмица наистина да вършиш по едно нещо, което ще ти помогне да се приближиш до заветната цел. Примерно мечтаеш да научиш испански. Тогава още следващата седмица се заеми да проучиш къде какви курсове предлагат и избери най-подходящата оферта. Когато останеш вкъщи сама, отвори тетрадката и започни да си пишеш домашното. Да, лошо няма да си клюкарстваш с приятелите по телефона, но това ще ти помогне ли по някакъв начин обогатиш знанията си по испански? Хммм, едва ли. Тогава се съсредоточи върху дългосрочните занимания за сметка на краткосрочните. На бас, че времето, прекарано в собствената ти компания, ще ти се стори много по-поносимо и плюс добре уплътнено.

5. Преодолей страховете си
Ако си свикнала нон стоп да си сред хора, в началото ще ти се струва ужасяващо да стоиш насаме със себе си. Спокойно, бъди сигурна, че промяната ще е за добро. Това само ще ти помогне да „презаредиш акумулатора“, да погледнеш назад и да си дадеш сметка какво всъщност искаш от живота. Така че отдай се до дъно на личното си време и му се наслаждавай с пълни шепи, защото е безценно! Пусни си любимите песни и хапни любимите си лакомства. Хей, това е твоето собствено частно парти!

Заклети купонджийки
Тези момичета от родната и чуждата светска сцена са абсолютни шампионки по социално общуване.

Близначките-моделки Анна и Боряна Шехтови дефилират на всяко светско събитие. Дали пък това не влиза в длъжностните им характеристики?

Без Галя от Каризма не минава нито една лъскава проява.

Парис Хилтън е навсякъде. С всеки . Винаги. Сама? Тя? Да бе, да!

Дори тренирани маратонци трудно биха издържали на темпото на Линдзи Лоън.

Кейт Мос: златната кралица на парти-сцената. Тя е всепризната победителка в дисциплината „купонясване от здрач до зори“

 


Виж ощеНово в Cosmo