Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

3-те фрази, които трябва да знае всяка жена

 

Оценка: (0/5)

 
 

Някога обръщала ли си внимание как разговарят мъжът и жената? Обикновено говори той и, ако се налага, я прекъсва. Тя слуша културно. Писателката Сорая Чемали е убедена, че именно този навик при жените им пречи да постигат финансов и личен успех.

3-те фрази, които трябва да знае всяка жена

Какво казва зодията ти за твоята кариера: разбери от галерията долу.

Какво казва зодията ти за твоята кариера

►►►Темите, които да избягваш по време на срещи.

В пети клас спечелих награда – „Най-любезното момиче в училище“. А брат ми в същото време просто беше клоунът на класа. „Младата дама“ и „налудничавият“ – са типични роли в обществото за момичета и момчета.

3-те фрази, които трябва да знае всяка жена
© Писателката Сорая Чемали. Сн.: Facebook

Така се случва по целия свят – дъщерите е прието да се възпитават по-строго от синовете. От ранно детство ги учат да отстъпват място, да са вежливи, да слушат внимателно и да не ругаят... За бой и дума да не става. От момчетата не се изискват подобни „компромиси“. Момичетата са възпитавани да бъдат покорни, момчетата – да доминират.

Вече като възрастна жена аз продължавам да се сблъсквам с факта, че мъжете ме прекъсват. От любопитство дори започнах да си записвам тези случаи – и съм изненадана колко често се случва това. Набива се на очи колко пъти ме прекъсват, когато около нас има и други мъже.

Тази дразнеща тенденция върви ръка за ръка с друга – мъжете, които не те гледат в очите. Примерно сервитьорът в ресторанта се обръща само към мъжа на масата и игнорира спътницата му. Наскоро, в компания от 5 човека, в която бях единствена жена, един от мъжете направо си мрънкаше, че изобщо съм сред тях.

►►►Как да поддържаш интересен разговора помежду ви.

Жената говори ясно и на всеослушание, но никой не я слуша. Когато същата мисъл повтаря мъжът, всички го слушат внимателно.

Тези два начина да доминираш в разговора се съчетават с още един. Жената говори ясно и на всеослушание, но никой не я слуша. Когато същата мисъл повтаря мъжът, всички го слушат внимателно. А след това изразяват одобрение или започват да спорят.

3-те фрази, които трябва да знае всяка жена

В една от социалните мрежи ми попадна следната картинка: жена и петима мъже седят около кръгла маса. Текстът под снимката гласи: „Това е прекрасно предложение, мисис Тригс. Може би някой от присъстващите тук ще иска да го направи.“ Мисля, че едва ли има жена, която да не е попадала в подобна ситуация.

Навикът да прекъсваш и да държиш дълги речи често се наблюдава при тези с по-висок социален статус. Например мъжете лекари винаги прекъсват пациентите – жената лекар не се държи по този начин често. За това пък, пациентите не се притесняват да я прекъсват.

Мъжът шеф рядко е прекъсван от подчинените си, но пък не може да се каже същото за жената началник.

Този маниер на разговор дори е описан с особен термин mansplaining (от англ. да говориш снизходително)

Преди няколко години известният държавник на САЩ Лари Съмърс направи провокативно изказване: „Жените не могат да се занимават с математика“. В отговор ученият Бен Барес разказа в статия за опита си в научното общество – отначало като жена, а по-късно, след операция за смяна на пола – като мъж.

Барбара Барес е студентка в масачузетския технологически институт. Решавайки много сложна математическа задача, тя чува от едни от професорите: „Най-вероятно твоят приятел я е решил вместо теб“. След няколко години, когато вече е мъж, Бен изнася научна реч. Публиката го приема прекрасно и той чува един от присъстващите как казва: „Справя се много по-добре от сестра си“. Но в края на речта си Барис признава, че най-голямото предимство на това да е от мъжки пол, за него си остава възможността да завърши изречението си, без да бъде прекъснат от някой мъж.

Не е трудно да се разбере защо толкова много мъже са склонни да се считат за гении, чиито думи имат много повече право на съществуване, отколкото тези на жените. Всичко започва в детството и продължава през целия живот. Родителите прекъсват два пъти по-рядко момчетата и не се вталяват толкова, ако синът им не се държи вежливо.

3-те фрази, които трябва да знае всяка жена

Женската реч не предизвиква такова доверие, в очите на обществото тя често е лишена от авторитет. Според статистиката, когато в компанията се съберат, за да решават работни проблеми, мъжете говорят със 75% повече от жените.

Ето и затова учените казват: „Да имаш място на масата, не е същото като да имаш глас на масата.“ Между другото, често това негативно приемане на казаното от жената се отразява на решението.

Дори, ако си забелязала, мъжете по телевизията прекъсват много по-често събеседничките си и заемат много повече телевизионно време. Същото се повтаря и онлайн – например в Twitter хората репостват мъжете два пъти повече отколкото жените.

Жените, за да постигнат успех, трябва да забравят наученото в детството за нормите на поведение и да усвоят мъжкия маниер на разговор!

И когато жени ме питат как да постигнат успех, как да се научат да водят преговори или поне да им бъде повишена заплатата, как да придобият увереност в гласа и възгледи за живот, аз им отговарям еднакво:

„Практикувай тези думи всеки ден:

  • ⇒ Не ме прекъсвай.

  • ⇒ Току-що казах същото.

  • ⇒ Не са необходими обяснения.“

Сигурна съм, че това са изразите, които ще донесат полза и на момичетата, и на момчетата.


Виж ощеНово в Cosmo