Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

24 часа стигат, за да видиш света различно

 

Оценка: (0/5)

 
Отвори очи и виж света в розово

Как да престанеш да съзираш негативното във всяко нещо? Мислиш си, че ще ти отнеме цяла вечност? Изобщо не си права. За да промениш възгледите си за живота, са ти необходими само 24 часа и тези 6 психологически прийома.

24 часа стигат, за да видиш света различно

Стресирана си? Колкото и да е странно, и това зависи от зодията ти. Увери се сама в галерията долу.

Стресът при различните зодии

Песимизмът идва от настроението, оптимизмът – от нашата воля. Тук се припокрива мнението на много съвременни философи. С други думи: ако мрачният поглед върху света не изисква от нас никакви усилия, то оптимизмът често идва след определена работа над себе си.

Подбрахме няколко упражнения от специалисти по когнитивно-поведенческа терапия и личен ръст и ще ти разкрием как би протекъл денят на човек, който иска да е оптимист и се учи да бъде такъв.

От теб се иска единствено желание да го направиш и време.

►►►Усмивката удължава живота. Виж защо.

7:30 ч.: Веднага след като отвориш очи

Неврофизиолозите са на мнение, че в момента на събуждане ние сме много възприемчиви. Затова първите минути на бодърстване е добре да използваш, за да си създадеш положително настроение за деня.

Концентрирай се върху приятно събитие. Лежейки в леглото, си представи, че си в киното и виждаш себе си на екрана – такава, каквато би искала да бъдеш.

Постарай се да си щастлива, пълна със сили. Погледни предстоящия ден така, все едно в него се осъществяват мечтите ти. Наслади се на това приятно чувство.

По метода на Стивън Хасан, автор на „Освобождаване от психологическото насилие“

24 часа стигат, за да видиш света различно

10:00 ч.: В офиса

Времето за решаване на служебни въпроси. Обръщайки се към началника или колегата си, опасявайки се, че ще ти откажат, най-вероятно и ще получиш отказ.

Човек много по-лесно постига своето, ако мисли за резултата от срещата с оптимизъм, разговаря като равноправен и уверен в себе събеседник.

Но как да не се притесниш пред строгия поглед на шефа ти?

За една минута затвори очи и си представи събеседника по време на сутрешния му крос, облечен в анцуг и шапка с помпон. Или как си прави формички в пясъка с децата или внуците. Така той ще престане да бъде господар на положението, ти ще видиш в него обикновен човек от кръв и плът, с когото можеш да разговаряш.

Мисловният ти експеримент ще ти помогне да възприемеш ситуацията реално: ще видиш в какво в действителност те превъзхожда събеседника ти, а какво е ефект на външността му (обстановката на кабинета, облеклото, маниерите, потвърждаващи социалния му статус).

По метода на Юлия Крижанска и Виталий Третяков, автори на книгата „Граматика на общуването“

►►►Ако красивата усмивка ще те накара по-често да разтягаш устни встрани, вземи си я. Ето как да се сдобиеш с нея.

14.30 ч.: В обедната почивка

Да направиш пауза насред лудницата в офиса, не е толкова лесно, но е наложително. Темпото на съвременния живот води до това, че ние все по-трудно изпитваме истинска радост от случващото се, не умеем да се наслаждаваме на удоволствията без да бързаме, не осъзнаваме преживяванията на всичките им етапи.

Преди обяд поне за няколко минути се разходи пеша. Върви уверено, не прекалено бързо и не прекалено бавно. Дишай бавно и дълбоко, разхлабвайки диафрагмата. Това може да те отърве от вътрешното напрежение. Зяпай с интерес какво се случва около теб, все едно го виждаш за първи път. Постепенно чувството за спокойствие ще се върне в тялото ти.

По метода на Мартин Селигман, автор на книгата „Как да бъдем оптимисти“

24 часа стигат, за да видиш света различно

16:00 ч.: По време на важна среща

Напрегнатият работен ритъм расте. В главата ти продължава да се върти току-що приключилият разговор: трябваше да откажа по друг начин, да задействам по-твърди аргументи... Иска ти се да се върнеш и да започнеш отначало. Съжалението, че не си постигнала целта, те гложди и изяжда силите ти.

Опитай се да прекъснеш този поток от преживявания. Представи си как би могла да отреагираш на думите на събеседника по най-лошия, невъобразим начин... Представи си ясно картинката, в детайли.

Оказва се, че самата мисъл какво би могла да направиш, провокира взрив от емоции, освобождава енергия и настроението се подобрява.

Върни се към това, с което е приключил реалният разговор. Сега вече си в състояние да мислиш спокойно и да анализираш това, което се е случило, защото във въображението си ти вече си преживяла изблика на емоции, и те вече не ти отнемат силите и не замъгляват разума ти.

По метода на Лариса Грачева, автор на „Емоционален тренинг: изкуството да

владееш себе си“

19:00 ч.: В задръстване

Уморена си и гладна. Чувстваш как в теб раздразнението расте. „Ще си отвися тук не по-малко от два часа. Пак няма да мога да поговоря с децата. И да вечерям едва ли ще успея“ Ти нервничиш, пулсът ти се забързва. Това, което усещаш в момента, е типичната реакция на песимиста, сигурен, че ще стане и по-зле.

Преди всичко помисли за най-добрия вариант за развитие на събитията: „Пътят ще се освободи бързо и ще стигна навреме вкъщи.“

След това си представи какво може да се случи наистина, заемайки средна позиция между най-черния вариант и най-розовия: „Закъснявам, но не чак толкова много. Каквото не успея да кажа на децата, ще им го кажа утре по пътя към училище. А за вечеря ще хапна нещо леко и набързо.“

Тази гледна точка не е по-малко реалистична от погледа на песимиста.

По метода на на Вера Лосева и Алексей Лунков, автори на книгата „Учим се да бъдем щастливи“

24 часа стигат, за да видиш света различно

22:00 ч.: Вкъщи на дивана

Ти усещаш неудовлетвореност: „Денят отлетя, а задачите си стоят непокътнати.“ Но, ако си спомниш това, което все пак си успяла да свършиш? При това, не е задължително да е било днес. Отбележи си щастливите събития, моментите, когато си успявала да преодолееш себе си, да бъдеш горда с личността си. Спомни си какви навици си усвоила, какви качества си развила.

Превключи вниманието на положението на тялото си. Ако позата ти е ъглова (погледът е надолу, главата е наведена напред и малко настрани), означава, че вътрешно ти все още си настроена на вълна работни проблеми.

Седни с изправен гръб, облегни се, отпусни краката и ръцете, повдигни леко главата и погледни нагоре.

Задай си въпроса „Какво всъщност искам аз?“

Помечтай за живота си като цяло и вероятно ще видиш нови варианти на развитие на събитията.

Този прийом със смяна на позата и стила на мислене е добре применим в ситуациите, когато на теб ти се струва, че си в задънена улица, и не знаеш как да постъпиш.

По метода на Робърт Дилтс, автор на „НЛП – навици за ефективна презентация“


Виж ощеНово в Cosmo