Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

14 факта за психологически силната жена

 

Оценка: (0/5)

 
А ти припознаваш ли се в тези твърдения?

Психологическата, интелектуалната и емоционалната сила много зависи от умението ти да виждаш реалността такава, каквато е, и от способността ти да реагираш „правилно“ на тази реалност, счита психологът Дариус Чеканавичус.

14 факта за психологически силната жена

Те са силни, влиятелни и известни. Виж кои и как са спечелили славата си тук ⇒

Най-влиятелните жени в света на шоубизнеса

Тази сила се проявява както в това, което правим, така и в онова, което предпочитаме да не правим. Същината е в това, реакцията от възникналите емоции да е здрава и продуктивна.

Е, кои качества отличават психически силната жена?

1. Тя си е самодостатъчна
Тези жени имат ясно и развито чувство за собствено „аз“. Те не са зависими, не са склонни към манипулация и контрол. Умеят сами да взимат решения и да се справят с проблемите си. Не се боят от самотата, но не се страхуват и от обществените компании. Те не искат някой да ги „спасява“ и самите те не се опитват да „спасяват“ никого и радикално да променят другите.
На тази жени не са им необходими други хора, за да се справят със собствените си емоции, и самите те никога не засипват другите с емоциите си.

Когато жената стане своя собствен най-добър приятел, животът е по-лесен.“
Даян фон Фюрстенберг

2. Та има висока самооценка
Понякога високата самооценка се бърка с нарцисизма, на когото са свойствени лъжливата самоувереност, неуважението към другите, склонност към манипулация на околните, борба за статус, пари, слава и власт.
Но в същото време психологически силната жена нито завишава, нито смекчава оценката за себе си. Тя много добре познава и цени както силните, така и слабите си страни. Умее да се оценява, затова не зависи от чуждите комплименти и реагира спокойно на критиката.

Преди да диагностицирате у себе си депресия и ниска самооценка, първо се уверете, че не сте заобиколени от идиоти.“
Зигмунд Фройд

14 факта за психологически силната жена

3. Тя действа активно, а не чака пасивно
Такива жени съзнават, че само те са отговорни за живота си. Ако възникнат проблеми, те премерват всички възможни варианти и взимат решение.
Пасивният човек в такава ситуация обикновено е подложен на стрес и се отчуждава, а в резултат се оказва парализиран и неспособен да действа. Тези, които са свикнали да реагират на случващото се, обикновено го правят автоматично, вместо да взимат обмислени решения.
Силните и активни хора разбират прекрасно собствените си емоции, мисли и мотиви. Те обичат живота, без значение какви предизвикателства им поднася той.

Да определиш целта си е в началото на всяка победа.“
У. Клемент Стоун

4. Тя мисли рационално и живее в настоящето
Тази жена вижда реалността такава, каквато е, за което й помага разумът, логиката, наблюденията и дълбокият смисъл. Хората са ирационални същества и дори да разсъждават логически, все едно стигат до такива изводи, които им се струват логични и разумни, но обективно се оказват много недалновидни или просто абсурдни.
Силната жена е способна да приеме реалността, без да лъже себе си и без да губи контрол над емоциите си. Тя живее тук е сега, не зацикля върху миналото и не се притеснява излишно за бъдещето.

Не живей в миналото, не мечтай за бъдещето, концентрирай се върху настоящия момент!“
Буда

5. Тя е емоционално грамотна и е способна да вижда вътре в себе си
Силната жена разбира добре собствените си емоции. Тя знае какво чувства, защо усеща това и какво е предназначението на преживяването в контекста на живота.
Тя избягва суетата и бързането. Способна е да прави паузи и да обмисли всичко, което се случва във вътрешния и външния й свят. Взима решения, основавайки се на истинските си чувства и на реалните обстоятелства.
Тя може да преодолее стари душевни травми, за да се развива и да расте.

►►►Хей, това не са просто празни думи, това са напътствията ни как получиш от живота желаното

Винаги съм се старала да бъда позитивна и да не се поддавам на негативни емоции.“
Ирина Шейк

6. Тя има развита емпатия и е способна на състрадание
Психологически силните жени разбират добре себе си и точно затова умеят да разбират и другите. Емпатията не означава задължително, че те винаги са съгласни с останалите и че одобряват действията им. Но такива жени са наясно с чувствата на околните, знаят какво мислят, защо поведението им е такова – и винаги са готови да проявят съчувствие към тези, които наистина се чувстват зле.

Добрите думи могат да бъдат кратки и лесни за произнасяне, но техният отзвук е наистина безкраен.“
Майка Тереза

14 факта за психологически силната жена

7. Тя умее да се адаптира
Способността да се адаптираш е едно от най-полезните качества в живота. Такива жени умеят бързо да свикват с промените и да съхраняват хладнокръвие при неочаквана или неприятна ситуация. Тя не преживява прекалено силно негативните случки, защото е сигурна, че ще се справи.

Оцеляват не най-силните или най-умните, а онези, които най-добре се адаптират към промяната.“
Чарлз Дарвин

8. Тя знае какво зависи от нея и какво не и признава този факт
Силната жена е наясно, че много неща не зависят от самата нея. Стремежът да контролираш винаги всичко е признак на хронична тревожност и неувереност. Преставайки да се съсредоточваш върху това, което ти е неподвластно, ти отваряш врата за нови възможности и ставаш по-щастлива.

В теб винаги трябва да остане нещо, което ти не можеш да контролираш. Иначе животът бързо става много скучен.“
Кейси Афлек

9. Тя е съсредоточена върху собствения си живот
Силната личност се старае да живее максимално смислен и осъзнат живот. Тя не участва в социални игри и предпочита да общува с тези, които са склонни на това. Не следва идеологии, не се превръща във фанатичен последовател на социалните, политическите или философските идеи. Тя не се опитва да промени всички около себе си според собствения си вкус.
Тази жена не се притеснява какво мислят за нея съседите или че прави нещо не както трябва. Тя не следи приятелите си в социалните мрежи, не спори с тях и не вдига скандали.
В същото време тя не спира да подобрява собствения си живот, започвайки от себе си и от близкото си обкръжение, без да проявява агресия към другите.

Не можеш да живееш живота си, за угодиш на другите. Изборът трябва да бъде твой.“
От Алиса в страната на чудесата

10. Тя признава, че никой не й е длъжен за нищо
Ако иска нещо, то е длъжна сама да си го спечели. Тя приема факта, че светът невинаги е справедлив и стартът не е равен за всички. Но това не означава, че трябва да се отнася несправедливо към другите.

Добре е да си възрастен. Не си длъжен никому за нищо.“
Доктор Хаус

Вдъхнови се с тези цитати и ти ⇒

21 вдъхновяващи цитата от успели жени

11. Тя е готова да помогне
На фундаментално ниво всеки сам отговаря за живота си. Никой не е длъжен да помага на другите, ако не иска. Но психологически силните хора се грижат за околните и са готови да помагат. Само че, помощта за тях не е задължение, а проява на доброта. Тази жена е готова да помогне, но в същото време не взима отговорността за чуждото благополучие върху себе си, също както и не прехвърля на никого отговорността за нейния живот. Тя е щедра и загрижена, но не изпитва вина и лъжлива отговорност.

Помогни си сам, за да ти помогне и Господ.“
Българска народна мъдрост

12. Тя поддържа стабилни отношения
Тези отношения се базират на установените граници. Силната жена се отнася към другите справедливо, тоест обича и уважава тези, които заслужават, не хаби ресурси (време, пари, енергия) за токсични хора и не е готова да търпи неподобаващото им поведение. Тя постоянно прави преоценка на отношенията си с другите и стига да определени изводи, които й помагат да поддържа установените граници.

Ако искаш истински отношения и чувства, то трябва да се откажеш от своя егоизъм.“
Лаури Юльонен

13. Тя не се опитва да угоди на всички! Никога!
Която и да си ти, винаги ще се намерят хора, които няма да те харесват. Ти можеш ли да твърдиш, че всичките ти познати са ти симпатични?
Психологически силната жена се отнася към този факт с безразличие, не е агресивна и счита за нормално, че не е покрила норматива за харесване на всички фронтове.

Не знам какъв е ключът към успеха, но ключът към провала е да се опитваш да угодиш на всички.“
Бил Козби

14. Тя умее да казва „НЕ“
Силната жена много добре знае кога да каже „не“. Тя разбира къде свършва нейната зона на емоционалната й отговорност и къде започва зоната на отговорността на другите.
Тя без проблем защитава личното си пространство и не изпитва вина, ако отреже някого, който се опитва да го наруши, въпреки нежеланието й да се случи. Това й дава незаменимо чувство на свобода.

Изкуството да казваш „не“ означава да отговаряш сам за себе си – включително и за да улесниш другия. „не“ е най-добронамереният отговор, изпълнен с най-много обич, защото той изисква най-внимателно обмисляне, най-сериозен ангажимент, най-много смелост и честност.“
Йеспер Юл 


Виж ощеНово в Cosmo