Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

10 фрази, които умният човек никога не произнася

 

Оценка: (0/5)

 
 

„Мъдрите хора говорят, защото имат какво да кажат, а глупаците – защото са длъжни да кажат нещо.“

(Платон)

10 фрази, които умният човек никога не произнася

Абсолютно всичко, което казваш, може да се интерпретира по тези 4 начина: позитивно, негативно, неутрално и неясно. Умните и осъзнати хора се изказват осъзнато и ясно, подбират правилно думите си, за да сведат да минимум негативните реакции.

Въпреки това, всеки един от нас някога е казвал нещо, за което после е съжалявал. Думите могат да раняват, без значение дали искаме това, или не.

Емоционалният интелект (ЕИ) е способността на човек да осъзнава, да контролира и да изразява емоциите си, а също и да се отнася към другите непревзето и със съчувствие. Нивото на ЕИ може да се определи, основавайки се на това как околните възприемат това, което човек казва.

Освен това именното този тип интелект, а не IQ-то, играе важна роля кое човек решава да каже, а кое – премълчава.

►►►Не казвай това за връзката си на околните. Никога!

Предлагаме ти 10-те най-разпространени фрази, които никога емоционално зрелият човек не произнася.

10 фрази, които умният човек никога не произнася

1. „Това не е честно!“

Животът сам по себе си не е честен и възрастните хора разбират това. Нещото, което се е случило, може да е чудовищно несправедливо, само че разговорите за него едва ли ще ти помогнат да решиш проблема.

Колкото и да ти е трудно, съсредоточи силите и вниманието си в намирането на решение на проблема. Ще се почувстваш по-добре.

2. „Изглеждаш уморен“

Запомни: ние нямаме дори най-малко понятие какво действително се случва в живота на човека, а подобни изказвания му дават да разбере, че на всички околни им е известно за проблемите му.

Опитай да добавиш в думите си малко съчувствие. Попитай го дали всичко е наред при него. Покажи му, че не ти е все едно.

3. „За човек на твоите години ти...“

Продълженията могат да бъдат „...изглеждаш добре“ или „...като жена си успяла много да постигнеш“.

За съжаление днес все още се е запазила дискриминацията по възраст и полов признак. Най-вероятно, чувайки от теб подобно изказване, събеседникът ти ще улови нотка на предвзето отношение и ще се обиди.

Не е нужно да сравняваш, просто направи комплимент на човека.

10 фрази, които умният човек никога не произнася

4. „Както вече ти казах...“

Всички понякога забравяме нещо казано или чуто. Тези думи подсказват, че се чувстваш обидена, защото се налага да повториш нещо, което вече си казала. А също и, че се поставяш по-високо от човека срещу теб.

Ако трябва да сме честни, не е много приятно да се повтаря едно и също нещо на един и същи човек, но по-добре не показвай раздразнението си и вместо това се изрази по-ясно и разбираемо.

5. „Ти никога...“ или „Ти винаги...“

Много често подобни изказвания се произнасят неискрено и прекалено драматично. По този начин човек се опитва да обиди събеседника заради агресия или от неуважение.

Постарай се да обосновеш действията на човека и се придържай към конкретика. Например: „Забелязвам, че продължаваш... Мога ли да ти помогна с нещо?“

6. „Успех!“

Н пръв поглед в това няма нищо лошо.

Само че, ако се загледаш по-дълбоко, ще разбереш следното: успехът подразбира, че той изобщо не зависи от човека, а от щастливата случайност. Използват ли хората възможностите си, за да спечелят от лотарията? Не, това е чиста проба успех.

Повечето хора използват този израз с благи намерения, но това не пречи повечето да го интерпретират по съвсем различен начин. Вместо да пожелаваш успех, подкрепи човека с думи от рода на „знам, че можеш да се справиш“ или „задължително ще ти се получат нещата“. Така ти му даваш увереност.

10 фрази, които умният човек никога не произнася

7. „Все едно ми е.“

Когато някой се опитва да разбере мнението ти, той очаква от теб конструктивен отговор или поне някакъв отговор.

Отговаряйки, че ти е все едно, ти даваш на събеседника си да разбере, че не го приемаш за важна личност и не желаеш да си губиш времето за него.

Опитай се да разбереш събеседника си. Ако си заета, разберете се за удобно и за двама ви време, когато ще можете да поговорите на спокойствие.

10 фрази, които умният човек никога не произнася

8. „С цялото ми уважение...“

Това, което се каниш да кажеш след тези думи, наистина ли отразява степента на уважение към събеседника ти? Ако е да, продължавай. Най-важното е да не забравяш, че думите ти, интонацията и езикът на тялото ти издават наистина ли проявяваш уважение.

От друга страна, безсъзнателното използване на тази фраза се използва, за да се влезе в разговора или в обсъждането и тук тя няма нищо общо с уважението ти, така че следващият път се постарай да се въздържиш от нея.

9. „Абе, аз ти казах, ама...“

Тези думи направо са пропити с неуважение и превъзходство, а също така звучат детски и незряло. Нито един възрастен, уважаващ себе си човек никога няма да я произнесе.

Няма човек, който поне веднъж да не е предупреждавал околните за възможни последствия от определени постъпки. Най-вероятно често си се оказвала права. Но, общувайки с човек, който е сгрешил и е направил неправилния избор, се постарай да избягваш фразата, която може да прозвучи презрително.

►►►Избягвай тези теми за разговор.

10. „Предавам се.“

Може и да ти се струва незначителна, но тази фраза се произнася тогава, когато ти се съгласяваш с това, че не си в състояние да се справиш с нещо. Това може да са проблеми с шефа или с колегите, със сложна задача/проект и още много други неща.

Най-важното е да не забравяш, че ти си много по-умна, силна, способна от това, което сама мислиш. „Ще успея“ са единствените думи, които е необходимо да произнасяш в трудна ситуация. Не губи вяра в себе си.

 


Виж ощеНово в Cosmo