Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Знаеш ли какво точно има в пицата?

 

Оценка: (0/5)

 
 

Вкусната италианска питка, гарнирана с доматен сос, сирена, колбаси или риба, отдавна е напуснала родината си и вече се произвежда в цял свят. Най-големите й консуматори живеят във Франция и САЩ. 

Знаеш ли какво точно има в пицата?

Храна за народа

През 16-и век един вкусен червен плод пристига в Италия от Америка. Това е доматът, който два века по-късно става неизменна съставка на пицата. Преди това обаче бедните жители на Неапол хапвали плоски пшеничени питки, натъркани с чесън и поръсени със зехтин и риган. Според легендата, пицата добива изключителна популярност през 1889 година. Тогава кралица Маргарита Савойска опитва „храната на народа” - пица с цветовете на италианското знаме, съставена от моцарела, домати и босилек. От тогава във всички менюта тя се нарича „Пица Маргарита”.

Знаем ли какво точно съдържа пицата? Едва ли. Когато я купуваме в супермаркета, обръщаме внимание главно на картинката върху картонената кутия или на вида й, ако опаковката е прозрачна. Много малко са хората, които се зачитат в етикетите. Що се отнася до пицата, поръчана в ресторант, тя си остава загадка – никой не разпитва сервитьора за състава на използваните продукти. Единственият критерий за клиента е вкусът. Но именно вкусовите качества на пицата могат да пострадат от недобросъвестно заменени или трансформирани съставки.

Коя е най-апетитаната храна в Инстаграм? Виж в галерията долу:

Най-апетитната храна в Инстаграм

Фалшиво сирене

Най-големи икономии производителите на пица правят чрез сиренето. В действителност то е най-скъпата й съставка. Затова често вместо моцарела ядем смес от млечни протеини, вода и палмово масло. През 2009г в САЩ се появява продукт, в който вече дори няма и естествени млечни протеини. Наричат го „аналог”, а употребата му е сериозно следена от асоциациите за защита на консуматорите в САЩ.

В Европа пък се създава друго странно произведение – „сирене за пица”, съставено от 50%  моцарела и 50% заместител на сирене. Този продукт съдържа два пъти по-малко калций от моцарелата и 15% повече наситени мастни киселини, опасни за сърдечносъдовата система.

Понятието „сирене” означава ферментирал или не продукт, получен изцяло от мляко. Производителите са длъжни да се придържат към това определение и да не пишат „сирене”, когато е използван заместител. В съставките, изредени на етикета, следете за лактосерум, карагенан и картофено нишесте, които говорят за употреба на фалшиво сирене.

Знаеш ли какво точно има в пицата?

Фосфати в шунката

Полифосфатите са вещества, които позволяват в колбасите да се задържи вода, необходима за процеса на консервация. Те обаче могат да предизвикат хиперактивност при децата и да затруднят усвояването на минерали, необходими за развитието и здравето на костите. Освен това и вкусът на колбасите страда от третирането с фосфати.

В пицата се използва шунка с високо съдържание на вода, за да може да издържи на температура от 210 градуса при печенето.

►►►Какво трябва да знаеш за опасните трансмазнини

Доматен сок вместо доматен сос

Икономии се правят и при използването на такъв основен продукт в пиците като доматите. Има производители, които твърдят, че използват само пресни домати, тъй като доматеното пюре е по-кисело и вкусът му не е достатъчно добър. Но доматите в Европа зреят от юни до септември. В останалото време те трябва да бъдат внасяни от по-далечни страни, което означава, че не са достатъчно зрели при брането, за да издържат на транспортирането. Другата вероятност е да са произведени в парници и да са пълни с пестициди. Резултатът е пълна липса на автентичен вкус на домат.

Всъщност по-доброто решение е да се използват консерви от зрели домати. Но тук дебне друг проблем – много производители прибягват до доматен сок, по-евтин от гъстия доматен сос. Без плътната част на доматите, сокът залепва за тестото или прониква много дълбоко в него. Освен това често се използват силни подправки, чиято цел е да маскират киселинността и липсата на вкус в доматите.

Знаеш ли какво точно има в пицата?

Прекалено много сол

Производителите на пици добавят още една съставка, която повишава апетита – това е солта. Някои готови пици съдържат повече от 6,5 г сол, което е горната граница на дневния прием за жените и децата. За мъжете границата е 8 г. Четете етикетите, въпреки че те невинаги са ясни и достатъчно подробни. След 13 декември 2016 производителите ще бъдат принудени да обявяват публично пълна информация за всеки от техните продукти.

Известните личности също обичат да си похапват пица и бургери, виж кои са те в галерията:

Звездите също ядат джънк фуд

Тестото трябва да „почива” поне 48 часа

За да се получи фина и хрупкава пица, тестото трябва да отговаря на няколко условия. Най-напред – да съдържа достатъчно протеини. Колкото повече са те, толкова тестото е по-издръжливо на процеса на втасване, който го прави лесно смилаемо. Най-добър резултат се получава, ако подготвеното и оформено на топки тесто остане поне 48 часа на хладно, преди да бъде опечено.

След това идва моментът на месенето и „мятането” на питките. Индустриалният метод се състои в притискането на тестото между две рула, които изтласкват от него въглеродния газ, произведен под въздействието на маята. В резултат на това пицата остава напълно плоска. Приготвянето на ръка позволява да се задържат максимално количество газови частички и да се постигне въздушна хрупкава текстура.

Остава печенето. Пицата е по-вкусна, когато се пече поставена директно върху горещата повърхност.

Знаеш ли какво точно има в пицата?

Тестото с квас е по-вкусно

Квасът придава по-добър вкус на тестото. Неговата ферментация предизвиква производството на ензима фитаза. Той неутрализира фитичната киселина, намираща се в люспата на пшеничените зърна, която затруднява усвояването на минералите в организма.

Можете и сами да си приготвите квас вкъщи. Смесете 1 кг брашно с 1 л вода. Оставете сместа да ферментира в продължение  на 6-8 дни. Отделете 500 г от нея и добавете 300 мл вода и 500 г брашно. Омесете добре и оставете за 1 час на температура 23 градуса. Повторете това три пъти. Така ще получите квас с характерни мехурчета и миризма. Добавяйте всяка седмица вода и брашно и ще можете да запазите този квас с години напред.


Виж ощеНово в Cosmo