Удължи живота на храната и спести пари

Виж как можеш да удължиш живота на храната и да спестиш пари от бюджета си.

 
 

Изхвърлянето на продукти е загуба не само за бюджета ти. 

Галерия: Типове мъже според стила им на готвене

Виж всички снимки

Авокадо

Замрази

Купи няколко броя леко поомекнало авокадо. Изрежи месестата част и я сложи в блендер. След това раздели на порции в пликчета за замразяване. Използвай до година за сосове, дресинг, смутита. (Първо размрази)

►►► 15 не диетични храни, от които отслабваш 

Използвай

Полезните полифеноли, съдържащи се в авокадото, които намаляват „лошия” холестерол, го правят кафяво, казва д-р Дрю Рамзи, автор на Яж без остатък. Смутитата влияят добре на кожата. Смеси с кисело или прясно мляко, спанак, смляно кашу, какао и мед в блендер, добави лед и студена вода, ако е необходимо.

Изхвърли

Ако са напълно кафяви или миришат странно.

Галерия: Изкуство с авокадо – най-вкусната тенденция

Виж всички снимки

Подправки

Замрази

Купила си огромна връзка магданоз, а за рецептата ти трябват няколко листа? Накъсай останалото и го смеси с леко разтопено масло. Разпредели получената смес във формичка за лед, а на следващия ден прехвърли замразените кубчета в пликчета за фризер. Слагай ги в супи или паста, размазвай върху препечени филии.

Използвай

Когато подправките започнат да увяхват, си направи си бъркани яйца или омлет. Разтопи маслото и намажи нагрят тиган, добави разбити яйца и изчакай да се запече отдолу. Обърни. Когато е готово – поръси с подправките.

►►► Колко дълъг е животът на подправките

Хвърли

Ако са мазни, вонящи или имат мухъл

Галерия: Най-модерните здравословни храни в социалните мрежи за 2016

Виж всички снимки

Зеленина

Замрази

Когато се чудиш какво да правиш с купа спанак или рукола, измий, отдели листата от стъблата и бланширай. Отцеди водата, подсуши, след това сложи в пликчета за фризер. По-късно, когато ти се дояде, размрази частично, сотирай или приготви на пара. Става и в микровълновата.

►►► 10 храни, които те правят по-щастлива

Използвай

Поувехналата зеленина изглежда тъжно в салата, но за яхния е чудесна. В голям дълбок тиган запържи една наденица на средна температура в зехтин. Добави ситно нарязан лук, готви 2 минути. Нарежи зеленчуци (моркови, целина или домати), готви 5 минути. Сложи консерва боб и остави да ври 15 минути. Добави зеленината. Остави за още 1 минута.

Изхвърли

Ако зеленината намирисва гадно, е вече късно.

От Lisa Elaine Held