Забавно и вкусно вегетарианско меню

Страхотен гъбен бъргър

Гъбите са пълни с витамини, а сиренето предлага протеини, които са важни, когато не ядеш месо.

2 с.л. готов сос винегрет
сок от 1 лимон
1 с. л. Уорчестър сос
4 големи гъби печурки, без пънчетата
4 резена Ементал или друго швейцарско сирене
1 глава червен лук, тънко нарязан и поръсен със зехтин
4 питки за хамбургер
сос Айоли с чушки (виж рецептата по-долу)
Рукола или зелена салата


сос Айоли с червени чушки (смеси всички съставки в малка купа):
1/2 чаша майонеза
1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок
1/2 буркан печени червени чушки, нарязани на ситно
1 скилидка чесън, наситнен


В дълбока чиния смеси винегрета, лимоновия сок и Уорчестър соса. Добави гъбите и ги полей, така че те да се напоят добре. Остави ги да престоят в хладилника най-малко за 1 час (или за цяла нощ). Загрей скарата или грил тигана на средна температура. Запечи гъбите за 2 минути, после ги обърни и сложи върху всяка тънко парче сирене, докато се размекне. На скарата изпечи и лука, за 2-3 минути от всяка страна, докато омекне. Сложи и питките, разрязани на две, на скарата леко да се препекат.

Сглоби сандвича, като намажеш горните половини на питките със соса Айоли. А на всяка долна половина сложи гъба със сирене, малко от червения лук, малко салата и накрая го затвори с горната половина на питката.