Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Вкусна и ефективна тиквена диета

 

Оценка: (0/5)

 
 

Да отслабнем без вреди с помощта на тиква!

Вкусна и ефективна тиквена диета

Често си задаваме въпроси от типа: може ли здравословната храна да е вкусна и кои плодове и зеленчуци можем да включим в диетата си, за да намалим теглото? Едни от най-добрите диетични блюда са онези, които са приготвени от тиква. Да видим какви са полезните й качества и как можеш да я използваш като перфектното средство за отслабване.

9 здравословни храни, с които не трябва да прекаляваш

Полезните качества на великолепния зеленчук

Богатото наличие на витамини и минерали в тиквата оказва положително влияние на обмяната на веществата, подсилва костната тъкан, повишава имунитета, ускорява метаболизма, бори се със стареенето на клетките и има още много ценни функции. Затова тиквата е прекрасен продукт в борбата с излишните килограми. Витамин Т в нейния състав нормализира обмяната на веществата – благодарение на него се извеждат токсините от организма, задържа се процесът на натрупване на мастна тъкан.

Маслото от тиква може да въздейства положително на работата на червата и другите вътрешни органи. Цинкът в тиквата (и в маслото) е повече, отколкото в другите зеленчуци. Той е много полезен за лечение на черния дроб, подпомага и правилната изработка и отвеждане на жлъчния сок. Тиквеното масло може да е полезно при гастрити и екземи, псориазис, стоматит и др.

►►►6 заблуди за отслабването, в които да не вярваш

Сокът има пикочогонно действие, може да нормализира съня – например като се приема всеки ден по 200 мл, в продължение на три седмици. Важно е да имаш предвид, че тиквеният сок не се препоръчва на хора, които страдат от болести на панкреаса, диария или намалена киселинност на стомашния сок.

Тиквените семки се използват за лечение на заболявания на пикочно-половата система, както и като противопаразитно средство. Семките на тиквата нямат изразени странични ефекти. За профилактика семките могат да се приемат ежедневно: от възрастните – до 20 семки, от децата – 10-12.

Приятна и ефикасна тиквена диета

Вкусна и ефективна тиквена диета

Предлагаме ти тиквена диета с меню за 4 дни, като между основните 3 хранения може да се прилапва сурова тиква. Откажи алкохола и сладките неща, дори чая със захар (можеш да го замениш с натурални сокове или минерална вода). Намали подправките.

Дневната калоричност на храната ти не трябва да надвишава 1500 ккал. Така за три седмици може да свалите до 8 кг. Важно е да спазваш едни и същи часове на хранене всеки ден.

Меню

Калорийната стойност на тиквата не е голяма: всичко на всичко 25 ккал на 100 г продукт.
Калорийната стойност на тиквата не е голяма: всичко на всичко 25 ккал на 100 г продукт.

1 ден: закуска – тиквена салата с лимонов сок или тиквена каша, чай; обяд – тиквена супа с парче ръжен хляб, чай; вечеря – тиквени палачинки или задушена тиква.

2 ден: закуска – тиквена каша или тиквена салата с лимонов сок и ябълка; обяд – диетична супа по избор, бланширана тиква и компот без добавена захар; вечеря – запечени на фурна ябълки със сушени сливи.

►►►10 лесни съвета за отслабване без диети

3 ден: закуска – каша и тиквена салата с ананас; обяд – тиквена супа, диетичен хляб, чай; вечеря – салата от ананас и тиква с кисело мляко.

4 ден: закуска – тиквена каша или салата от тиква с моркови; обяд – зеленчукова супа, сок от компот; вечеря: тиквено рагу.

След приключване на триседмичния диетичен период, не бива веднага да се връщаш към висококалорична кухня: отначало заложи на млечни продукти, разнообразни плодове и зеленчуци и пий повече течности.

Примерни рецепти

От тиквата могат с лекота да се приготвят закуски, ястия, печива, салати и десерти.
От тиквата могат с лекота да се приготвят закуски, ястия, печива, салати и десерти.

Рецептите са най-разнообразни, като всички блюда с тиква са нискокалорични (ако, разбира се, не добавяте висококалорични продукти). Ето две идеи.

Тиквена каша: вземи 500 г тиква, 500 мл мляко, 2 чаши ориз и малко масло. Настържи тиквата, поставете ориза да ври. Когато е полуготов, добави тиквата, сложи капака на тенджерата и остави да ври до пълна готовност. Отмести от котлона и добави маслото и млякото и остави кашата да престои още 20 минути под капак.

Тиквено рагу: нужни са ти 500 г тиква, три моркова, три домата, консервиран боб, магданоз. Мини кубчетата тиква и моркови през горещо олио, добави вода и задушете. Прибави боба, наръси с кубчета домати и нарязан магданоз, готви още 5-6 мин.


Виж още



Ново в Cosmo