Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Насекоми и червеи в чинията

 

Оценка: (0/5)

 
 

Има хора, които предпочитат скакалците пред говеждия стек, но дали това не криe рискове за здравето?

Насекоми и червеи в чинията

Нова мода

Преди десетина години идеята да се консумират насекоми изглеждаше ексцентрична. Но вече в много европейски ресторанти с успех се предлагат невероятни блюда – домати, пълнени с хрупкави червеи, щурци, мариновани с уиски и джинджифил... Изникват и модни заведения, в които се консумират само инсекти. Да припомним, че тези дребни животни са обичайна храна за над 2 милиарда жители на Африка, Азия и Латинска Америка. Повече от 2000 са ядливите видове насекоми.

Звездите също ядат джънк фуд

Протеини и минерали в изобилие

През 2013 г Комисията по селско стопанство към ООН подчерта възможността чрез отглеждане на насекоми да бъде преодолян проблемът с изхранването на населението през идващите години. Насекомите са богати на протеини, но все още няма достатъчно данни дали те се усвояват добре от човешкия организъм. Някои инсекти съдържат голямо количество ненаситени мастни киселини, особено омега 3. Безспорно е и богатството им на минерали – желязо, цинк, мед, магнезий...

►►►6 вредни диети, които да забравиш

Рисковете

Не всички насекоми могат да бъдат консумирани. Някои от тях съдържат токсични съставки. При недобър контрол и нарушени хигиенни правила има опасност от зараза с вируси, паразити и болестотворни бактерии. Ако сте алергични към морските дарове, откажете се от насекомите – те съдържат някои подобни алергени.

Няма установени правила за отглеждане

Санитарни норми за развъждане на инсекти все още няма. В интернет се продават продукти с неизвестен произход. В някои европейски страни съществуват сертифицирани ферми за щурци, на които може да се има доверие. Но цената на продукцията им е висока – 1250 евро за килограм!


Виж ощеНово в Cosmo