Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Месото: вредно или полезно?

 

Оценка: (0/5)

 
 

Това е тема, която напоследък кара много учени да правят различни изследвания, за да установят какво е подходящото количество месо, което трябва да консумираме. 

Месото: вредно или полезно?

Kолкото и вредни въздействия да се отчитат при консумацията на месо, няма как да отречем ползите от него за човешкия организъм.

През есента на 2015 г. Световната здравна организация (СЗО), на базата на авторитетни научни данни, включи продуктите от червено месо в списъка с опасни канцерогени, заедно с азбеста и цигарите. Доста шокиращо. Но да видим с какво все пак е вредно и с какво е полезно месото и дали става дума за отказване от него, или по-скоро за повече внимание към количествата, които консумираме.

►►►6 ползи з теб от вегетарианството

Аргументи срещу месото

Едно от най-мащабните проучвания в САЩ изяснило, че хората, които предпочитат бяло, а не червено месо, са изложени на по-малък риск от развитие на рак и сърдечносъдови заболявания. А при онези, които не са яли месо, процентът смъртност е още по-малък.

Учените от Оксфорд, също стигнали до извода, че при хората, които са консумирали червено месо или месни полуфабрикати повече от 4 пъти седмично, рискът от развитие на рак бил с 42% по-висок в сравнение с онези, които са хапвали само една порция седмично (или по-малко). Но нека все пак отбележим допълнителните условия, които учените поясняват. Те забелязали следното: хората, които обичат месо, обикновено пушат, употребяват повече алкохол и по-рядко спортуват. Според някои анализатори всъщност е доста трудно да се разграничи въздействието на различните фактори.

Червено и бяло

Месото: вредно или полезно?

Време е да уточним, че в черния списък на СЗО попаднало именно червеното месо – т.е. месото от млекопитаещи и птици, което има червен оттенък заради наличието на белтъка миоглобин. Например при заешкото месо съотношението е 40% червено спрямо 60% бяло месо, като с порастването на животното бялото месо се увеличава. При пилешкото за бяло се приемат гърдите, а за червено – бутчетата. А телешкото, агнешкото и свинското са изцяло червени меса. Но свинското притежава свойства, за които много хора не се досещат.

►►►14 реплики, които никога да не казваш на веган

В полза на свинското

Макар да се смята за по-тлъсто месо, свинското се храносмила по-лесно от агнешкото и телешкото. Освен това то съдържа по-голямо количество витамин В3 – ниацин.

Учените от Университета в Цюрих провели опити с кръгли червеи и лабораторни мишки и установили, че въвеждането на ниацин в организма им увеличава продължителността на живота им с 10%. Според научния екип, витамин В3 може да въздейства по същия начин върху хората. Той е необходим за понижаване на нивото на холестерола и регулирането на кръвната захар. Дори малък дефицит на ниацин води до апатия и депресия. „Засега не знаем кои вещества, съдържащи се в червеното месо, нанасят вреда на организма. Може да е солта (в полуфабрикатите) или веществата, които се появяват при термичната обработка и могат да станат канцерогенни – казва професор Микаел Фогелхолм от Университета в Хелзинки. - Но със сигурност знам, че в свинското има много ненаситени мазнини, затова то е по-добро от телешкото.“

Месото: вредно или полезно?

Желязото в месото

Това също е въпрос, който никак не е маловажен поради нуждата на човешкия организъм от желязо. И така, за какво ни е нужно желязото?

Според експеримент на холандски учени, проведен върху мишки, ако в порциона им имало много желязо, те изяждали повече храна. „Желязото безспорно е полезно – необходимо е за добиването на енергия, за преноса на кислород. Но то е опасно, когато се приема в прекомерни количества, защото може да провокира окислителен процес, да започне да „изгаря“ белтъчините и ДНК“ - казва професор Дон Макклейн.

В червеното месо желязото присъства под формата на хем (химическо съединение, което съдържа желязо и придава червения цвят на месото), който се усвоява по-добре от организма в сравнение с желязото от зеленчуците. Например: в спанака има много желязо, но организмът може да вземе само 1/10 от този микроелемент. С други думи, редовната консумация на месо, особено червено, може да доведе до това, че в организма на човека да има твърде много желязо.

Според известния биолог Виктор Долник човекът е животно, което се храни и с месо. И ако през първите години от живота си не получава месен белтък, намалява способността си за обучение и адекватна реакция. Следователно, лишаването на децата от 3 до 8-годишна възраст от месо вреди и на общото, и на умственото развитие.

Месото: вредно или полезно?

Какво е правилното количество месо

При толкова противоречиви данни човек се пита: дали да не премина на растителна храна? „Не, нужни са ни разнообразни продукти – казва Жан-Мишел Льосерф, завеждащ отдела по диетология в Института „Пастьор“ във Франция. - Месото не е причина за всички здравословни проблеми – причина може да е небалансираното хранене, при което телешкото, колбасите и беконът в порциона са твърде много. Според мен е най-добре човек да бъде вегетарианец, който понякога си позволява риба и месо.“

Повечето колеги на Льосерф са съгласни с него: има дози месо, които са абсолютно безопасни за здравето.

„Общоприетата препоръка е един-два пъти в седмицата не повече от 125 г на един хранителен прием“ - казва Рубен Браво от испанския Медицински институт за лечение на затлъстяването. В Испания, както и в повечето западни страни, червеното месо се консумира над нормите. Обикновено много го консумират хората, които се подлагат на високопротеинови диети.

Според американски учени от Южна Каролина необходимата дневна доза е 0,8 г белтък на всеки килограм тегло – т.е. при тегло от 50 кг са ви нужни 40 г белтък на ден. Но все пак организмът ни приема белтъчини не само от месото. Затова е трудно да се даде точна препоръка за дозата месо. Но според учените 125 г месо дневно е по-скоро предозиране.

След всичко казано остава изводът, че лишаването от месо не е правилна стратегия, защото то носи своите ползи на организма. Важно е по-скоро да не прекаляваме, за да не превърнем полезните му качества във вреди.


Виж ощеНово в Cosmo