Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Какво трябва да знаеш за мазнините

Росица Шишкова
 

Оценка: (5/5)

Няма какво да си кривим душата – една от най-спряганите теми във всяка женска компания са килограмите. И все пак въпреки постоянното ни обсебване колко мазнини поемаме, добавяме или изгубваме, съвсем малко от нас могат да се похвалят, че са способни да отделят фактите от слуховете за мазнините, които упорито се натрапват в пространството. Затова решихме да потърсим експертно мнение и да си отговорим на най-често задаваните въпроси за мазнините.

Когато отслабвам, само мазнини ли губи организмът ми?
Не. Колкото по-бързо отслабваш, толкова по-трудно тялото ти разпознава какво изгаря. Това значи, че не 100% от това, което губиш, са мазнини – 40% са мускули. Ето защо крайните диети са толкова непрепоръчителни. Мускулите са по-активни от мазнините, така че колкото повече мускули имаш, толкова повече калории гориш. За да изгубиш повече телесни мазнини, трябва да отслабваш бавно и да се упражняваш достатъчно, за да поддържаш плътността на мускулите си.  

Възможно ли е да напълнявам от стрес?
Да. Под колкото повече стрес се намира една жена, толкова по-високи са шансовете й да се сдобие с коремни мазнини. Проблемът с мазнините, които се струпват в тази зона, е, че се намират по-близо до виталните органи, където могат да ти причинят вреди много по-бързо – като запушване на важни артерии например. Под стрес си? Релаксирай поне 15 минути дневно, храни се добре, упражнявай се и се опитай да си набавяш поне осем часа сън.

Възможно ли е да съм дебела заради „лоши“ гени?
Разпознати са около 50 гени, които могат да спомогнат напълняването ти. Това все пак не означава, че съдбата ти е да бъдеш пълна и точка! Само че може да ти се наложи да поработиш повече за тялото си. Гените са само един от факторите, които влияят на напълняването. Начинът ти на живот оказва далеч по-голямо влияние.

Ако мастните клетки се разширяват по време на напълняване, могат ли да се свият отново, когато отслабна?
Да, но може да се разширят по-лесно следващия път, когато качиш малко килограми. Точно затова йо-йо диетите могат да предизвикат обратен ефект. Вместо да се сдобиеш със слабата фигура, към която се стремиш, можеш да направиш клетките си по-склонни към задържане на мазнини.  

Колко упорито трябва да се упражнявам, за да изгарям мазнини?
Високоинтензивните кардионатоварвания като бягане или каране на колело са най-ефективни. При останалите упражнения се налага да тренираш достатъчно дълго и интензивно, за да почувстваш физическо предизвикателство. Интензитетът трябва да е такъв, че провеждането на разговор ще бъде усложнено. Силовата тренировка също е ключ към горенето на мазнини – създава мускули и причинява рязко повишаване на метаболизма.

По-здравословно ли ще живея, ако откажа всички мазнини?
Поемането на прекалено малко мазнини може да причини също толкова проблеми, колкото приемането на прекалено много мазнини. Ако ги намалиш до минимум, можеш да възпрепятстваш плодовитостта си и да направиш компромис със здравето на клетките, кожата си, имунната система и мозъка.

Мога ли да се упражнявам, за да изгоря мазнини само от една проблемна зона?
Няма доказателства, че можеш да забързаш горенето на мазнини в определена проблемна зона. Когато започнеш да сваляш, обикновено това се случва с целия ти запас от мазнини. При жените това обикновено означава, че отслабването започва с бедрата и гърдите. Но ако насочиш вниманието си към определена област и правиш упражнения специално за нея, ще укрепиш мускулите си.

Целулитът наистина ли е мастна тъкан?
Да. Целулитът съдържа мазнини с по-високо съдържание на вода, точно затова кожата изглежда като набръчкана. Жените имаме повече целулит от мъжете, защото задържаме мазнини по-лесно, когато забременеем. Няма магическо лечение на целулит. Най-доброто средство е диета и упражнения. Ако намалиш приема на сол, също ще си помогнеш, защото солта подпомага задържането на течности.   

Има ли храни, които ускоряват увеличението на мазнините?
И да, и не – зависи какво количество от тях поглъщаш. Някои храни са противници на мазнините, защото намаляват чувството на глад – като пълнозърнестите (хляб) и протеинът (рибата). Протеинът се справя отлично със засищането на глада. В опитите да се открие кои протеини се преработват най-лесно от организма, са проведени многобройни изследвания. Проучванията освен това сочат, че пикантните храни могат да намалят глада – така че след пикантно къри със сигурност си по-малко склонна да си поръчаш и десерт.


Виж ощеНово в Cosmo